Trupele rusesti de la frontiera Romaniei nu ameninta NATO. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat pentru "Romania libera" ca nu se asteapta la un razboi in apropierea spatiului nord-atlantic, dar ca Alianta este oricum pregatita pentru orice. Liderul NATO nu exclude insa posibilitatea unor confruntari, pornind de la faptul ca nici conflictul din Libia nu a fost prevazut de nimeni. Pe de alta parte, Anders Fogh Rasmussen nu crede ca trupele rusesti din apropierea granitelor Romaniei ar fi un pericol, desi in Strategia Nationala de Aparare prezenta militarilor straini in Transnistria este vazuta ca o amenintare directa la securitatea nationala. Secretarul general al NATO aminteste astfel ca in Actul fondator al colaborarii NATO-Rusia din 1997 cele doua parti au declarat ca nu vor folosi forta una impotriva celeilalte. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Serghei Mizil: "Elena Ceausescu n-a fost curva". Pe timpul lui Ceausescu a trait ca-n pampas. Nici acum n-o duce rau. Ii injura pe cei care s-au dezis de "ceausesti" si spune ca el nu e tradator. Principala calitate care l-a facut celebru e cea de fost tovaras de pahar cu Nicu Ceausescu. "Acu" dupa Revolutie, foarte multi oameni, care au fost demnitari si au facut parte din anturajul cuplului prezidential, bat campii rau! Ma refer si la Rogulski, care spune niste chestii pe care numai un cretin poa' sa le creada! A zis ca Ceusescu a schimbat un ansamblu architectonic ca a stranutat unu"! Cum poti sa spui asemenea ineptii!?", se intreaba Serghei Mizil, fiul fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil. A fost destul de apropiat de familia Ceausescu. "Corect si cinstit, o perioada am fost impreuna... Ea voia sa ne creasca impreuna, sa fim educati. Proveneau din familii simple... Erau modesti", isi aminteste Serghei Mizil, anunta EVZ.

De ce nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie anvelopele de iarna "obligatorii". Unde iei amenda daca mergi cu cauciucuri de vara. Anvelopele de iarna nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie pentru toate autovehiculele, ci doar pentru cele care circula pe portiuni de drum cu gheata, zapada sau polei. Intrebat de gandul daca toti conducatorii auto sunt obligati sa isi doteze masinile cu cauciucuri de iarna, comisarul sef de la Politia Rutiera, Marian Zane, a raspuns: "Nu toti. Este vorba despre circulatia pe portiunile cu zapada, gheata sau polei". El a adaugat insa ca este "incorect" sa nu ne dotam masinile cu cauciucuri de iarna. "Este important sa nu fim surprinsi. Te poti duce la cumparaturi si sa fie soare, si cand iesi poate sa ninga", a spus Zane. "Conducatorii auto care stiu ca isi tin masinile in garaj, desigur ca nu sunt nevoiti sa isi cumpere cauciucuri de iarna. Important este sa evitam blocajele in trafic, nu amenzile", a mai spus comisarul sef Marian Zane, informeaza Gandul.

Noul sistem de vize a intrat in functiune: rapiditate sporita, amprente digitale si fotografie faciala. Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) a devenit operational incepand de marti. Cererile de viza vor fi acum prelucrate mult mai rapid datorita utilizarii datelor biometrice (amprente digitale si fotografie faciala digitala), care vor facilita identificarea titularilor de vize si vor contribui la prevenirea furtului de identitate. Acest nou sistem va permite un schimb rapid si eficient de date privind vizele de scurta sedere intre tarile Schengen, anunta Comisia Europeana, potrivit EurActiv.ro

Sorin Ovidiu Vintu: "Nu stiam la vremea aceea ca domnul acela este pus de SRI sa dinamiteze Realitatea". Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a acceptat sa stea de vorba cu jurnalistii "Adevarul" si sa dezvaluie detalii din culisele scandalului de la Realitatea TV. Sorin Ovidiu Vintu a fost intrebat de reporterii "Adevarul", care este cea mai mare greseala a sa ca om de afaceri. "Am facut atat de multe mari greseli, incat mi-e greu sa numesc una", a raspuns initial omul de afaceri. Adevarul: Cea mai mare?... S.O.V.: (rade) Contractul de management cu acel domn. Adevarul: De ce? S.O.V.: Nu stiam la vremea aceea ca domnul acela (n.r Sebastian Ghita) este pus de Serviciile Romane de Informatii sa dinamiteze Realitatea din interior. Cand am aflat, era deja tarziu. Nu prea tarziu, dovada faptul ca am reusit sa le fac o surpriza la timp domnilor care au incercat sa preia in mod ostil televiziunea. Integral in Adevarul.

Tomis, orasul ingropat al romanilor. Infiintat in secolul VI i.Hr., Tomisul este una dintre cele mai infloritoare cetati de la malul Pontului Euxin. RL va prezinta, in doua articole, o scurta radiografie a tulburatoarei istorii care a marcat zona. Colonistii greci din Milet au infiintat orasul portuar Tomis in prima jumatate a sec.VI i.Hr. Negustorii eleni au gasit in bazinul Pontului Euxin un loc propice schimbului de marfuri cu populatia bastinasa geto-daca. Incepand cu secolul I i.Hr. teritoriul cuprins intre Dunare si Mare a trecut sub stapanirea romanilor. Despre traiul populatiei tomitane de la inceputul erei crestine a scris, in Tristia (Tristele) si in Epistolae ex Ponto, insusi poetul Publius Ovi-dius Naso, exilat in acest loc de catre imparatul Octavian Augustus. Cu toate ca linistea cetatii a fost de nenumarate ori perturbata de navalirile popoarelor migratoare, aceasta a reusit sa se refaca, devenind un important centru economic si comercial. Tomisul a atins maximul de inflorire in timpul dinastiei Antoninilor si Severilor in sec. II, iar in anul 138 a devenit metropola Pontului, anunta Romania Libera.

Viata bate filmul: sinucigasul si-a omorat salvatorul. Un batran de 62 de ani a salvat din fantana un tanar care urla: "Lasa-ma sa mor!". Dupa sase luni, tanarul l-a ucis in bataie pe binefacatorul sau, exact ca in fabula cu sarpele incalzit la san. Dumitru Tamplaru de 62 de ani din Danciulesti Gorj a fost omorat in bataie chiar de tanarul caruia in urma cu doar sase luni i-a salvat viata. Vasile Manu, de 20 de ani, provine dintr-o familie dezorganizata, n-are prea multa scoala si munceste ca zilier pe unde apuca. "Este inregistrat in evidenta medicului de familie din localitate cu probleme psihice si nu are voie sa consume alcool. El insa statea mai mult beat decat treaz si adesea devenea violent. Sarea usor la bataie", a declarat primarul comunei Danciulesti, Ion Andronescu. Numai in ultimul an politia l-a amendat de citeva ori pentru tulburarea linistii publice, iar pe rolul instantei sunt si trei dosare penale pentru furt calificat, informeaza EVZ.

Dezmatul onomastic, stavilit de Codul civil. Ofiterul starii civile nu mai are voie sa inregistreze nume precum Hitler, Judecator, Gigi Becali sau Seif. Intrarea in vigoare a noului Cod civil aduce cateva noutati, printre care si interzicerea numelor ridicole ori indecente. Astfel, articolul 84 alineatul 2 prevede ca "este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz". Actul normativ nu contine si o lista cu nume interzise, lasand la latitudinea ofiterului starii civile sa refuze sau sa accepte anumite prenume. Adrian Toma, directorul Oficiului de Stare Civila din sectorul 1, spune ca va respecta legea cu DEX-ul in mana. "O sa ma uit in DEX sa vad ce inseamna "indecent", "ridicol" si cum sa nu afectez ordinea publica. Probabil ca, daca o sa inscriu numele Hitler, o sa instig la violenta", a declarat directorul, mentionand ca prevederea normativa este vaga, scrie Adevarul.

Prefectul de Teleorman isi zdrobeste rivalii in afaceri cu politia. Teodor Nitulescu, unul dintre cei mai controversati prefecti din Romania, a fost surprins in timp ce se folosea de autoritatea de functionar al statului pentru a-si rezolva probleme personale de afaceri. Prefectul de Teleorman nu este la primul scandal de acest fel, dar de fiecare data a scapat nesanctionat de catre Guvern. Prefectul de Teleorman a intervenit personal intr-un conflict comercial dintre una din firmele sale si o alta societate privata, desi legea functionarului public ii interzice explicit acest lucru. Teodor Nitulescu a fost filmat in timp ce, la ora 23.00, se afla in incinta unei fabrici de confectii din Rosiorii de Vede si dadea indicatii unor politisti sa il scoata din sediu pe patronul respectivei intreprinderi, anunta Romania Libera.