Planul Marshall al UE aduce Romaniei 714.000.000. UE va suporta cu zece procente mai mult din finantarea proiectelor de dezvoltare regionala din Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria pentru redresarea acestora, au decis ieri eurodeputatii, in plen, la Bruxelles. Cele sase guverne vor avea de sustinut un efort semnificativ mai mult la cofinantarea proiectelor europene. Beneficiarii priectelor vor avea de suportat acelasi procent din finantare ca si pana acum. Comisia Europeana a propus in vara acestui an o masura exceptionala prin care "sa injecteze bani" in economiile a sase state care vor contribui, din 2012, din bugetele nationale, cu doar 5% din finantarea proiectelor europene, fata de 15% cat trebuie sa aloce in prezent. In total, ajutorul este estimat la 2.200 de milioane de euro, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Teroristi pentru SUA, victime pentru UE. Cine sunt "mujahedinii" iranieni care ar putea veni in Romania. Gruparea Mojahadin-e-Khalq (Mujahedinii Poporului Iranian - MEK) cere SUA sa o scoata de pe lista de organizatii teroriste a Departamentului de Stat. Se afla acolo, inca din 1997, cu mentiunea ca, printre altele, ar fi atacat americani in Teheranul anilor '70, cand a sprijinit inlaturarea Sahului, si ca ar fi fost folosita de Saddam Hussein pentru a ucide kurzi si siiti, in 1991. Saddam a fost un colaborator apropiat al MEK. Le-a oferit, inca din anii '80, refugiu in tabere pe teritoriul Irakului, le-a permis inarmarea si sa lucreze, de peste granita, la slabirea regimului din Iran - al carui principal opozant MEK a devenit in anii 80, dupa preluarea puterii de catre Ayatollahul Khomeini, relateaza EVZ.

Penalii "nemuritori" din Liga lui Mitica. In ultimii trei ani, fotbalul romanesc se joaca mai mult la DNA. Au avut de dat explicatii pentru acuzatii foarte grave, care s-ar putea lasa cu ani grei de puscarie, sefii oficiali ai fotbalului - Mitica si Nasu, patroni sau presedinti de club - Gigi, Copos, Penescu, Tata Jean, Borcica si MM-u', fluierasii - Avram, Serea, Constantin, fotbalisti si antrenori ca Baciu' Popescu sau Nea Piti si impresarii Giovani si Victoras Becali. Au porecle decupate din benzi desenate si, intocmai ca personajele acestora, par nemuritori, informeaza Romania Libera.

Cand s-a facut Romania Mare, s-a nascut si Costica Ciolan. Batranul Constantin are un nume de familie absolut fabulos. Mai ales daca il privesti in contextul zilei in care s-a nascut. Il cheama Ciolan. Si s-a nascut pe 1 decembrie 1918. Nu e o gluma. Chiar asa il cheama si chiar atunci s-a nascut. An de an, de Ziua Nationala, prin casa lui Ciolan, fost lucrator in primaria Botosani, se face o coada de vizitatori care il intreaba daca e mandru ca s-a nascut odata cu Unirea. Curiozitati de oameni care s-au nascut in zile fara absolut nicio semnificatie. E drept, acum trei ani, mai era inca un batran nascut prin partile Moldovei odata cu Unirea. Petria Irimia, din Holboca, Iasi, dadea si el interviuri. Dar, potrivit primariei din localitate, acesta s-a prapadit la catva timp dupa implinierea a 90 de ani, scrie EVZ.

Parada de 1 DECEMBRIE. Cei 24 de cai putere ai Politiei Locale Bucuresti au debutat militareste. Cum ii intimideaza ZORRO, mancatorul de shaorma, pe hoti. Un tanar se plimba meticulos printre 24 de armasari si iepe, cu o crema de ghete neagra in mana, ca sa le faca "botinele" lucioase. In scurt timp, fiecare copita luceste negru in lumina rece a soarelui de 1 decembrie. Pentru prima oara in cei doi ani de cand a fost infiintata, Divizia Calare a Politiei Locale Bucuresti a participat la parada fortelor armate, pe 1 decembrie. Totul trebuie sa iasa perfect. "Impingeti acolo! Ca pierdeti distanta! Ionescule!", isi coordoneaza nea Raicu, un veteran al calaretilor, trupa care da ture in parcarea de langa Pavilionul H, din Herastrau, incalzindu-se pentru parada. Nea Raicu tocmai a incheiat de cusut ultimele retusuri la uniforme, dupa ce s-a invartit printre toti cei 24 de calareti, ca sa vada daca nu le lipseste ceva. Integral in Gandul.

In Afganistan, romanii fac o treaba grea, dar vitala. De zece ani, militarii romani participa, alaturi de aliatii NATO, la combaterea terorismului global intr-unul din cele mai periculoase state din lume: Afganistan. Ambasadorul Statelor Unite la Kabul, Ryan Crocker, a tinut sa isi exprime "imensul respect" fata de rolul jucat de cei peste 1.900 de soldati romani in acest conflict. Constinuarea in Romania Libera.

Fata urata a Romaniei de ziua ei. "Marea fasoleala" a putut fi urmarita live pe toate televiziunile de stiri din Romania. Nu mai este nimic de spus despre "omorul" care a avut loc pentru un blid de mancare. In rest, tuica, hore si parade militare incununate cu depuneri de coroane. Politicieni care-si pleaca fruntile teatral in fata monumentelor eroilor, protestatari scosi din case pentru a striga "hotii!" si preoti care au tamaiat monumentele funerare. In Bucuresti, militarii au fost imbracati in civil si scosi cu forta la parada militara de sub Arcul de Triumf. Asa poate fi descrisa fata urata a Romaniei in ziua de 1 Decembrie, Zi Nationala. Integral in Adevarul.

Ultima Zi Nationala cu MIG 21 Lancer? Multe dintre invechitele avioane MIG-21 Lancer cu care defileaza Armata nu vor mai avea voie sa zboare incepand de anul viitor. Nici la capitolul dotare terestra Armata Romana nu sta mai bine. Cu sacul legat in spate, cu armele-n maini/ Fie zi cu soare, fie, sau cerul noros/ Fie ploi, ninsoare fie, noi mergem voios, drum bun", spun versurile marsului "Drum bun". Cantecul a imbarbatat militarii romani in ultimii 150 de ani, ne anunta pe site-ul institutiei oficialii Ministerului Apararii Nationale. Acestia par sa spere ca astfel de cantece sa-i faca pe militari sa uite de armamentul antic, de TAB-urile pe care ei le alinta "cosciuge de fier" si de resursa de zbor a MIG-urilor care expira in 2012, anunta Romania Libera.

Cum arata Tripoli dupa Gaddafi? Imagini "furate" de jurnalistul Ovidiu Nahoi. Cum arata, de fapt, Tripoli dupa insurectia ce l-a rasturnat pe Gaddafi? Va prezentam o colectie de fotografii, multe dintre ele "furate" din masinile cu escorta ale delegatiei ministrului roman de externe Teodor Baconschi, care a vizitat capitala libiana marti, 28 noiembrie. Cu toate posibilitatile reduse de miscare si interdictia de a parasi convoiul ce se deplasa in viteza, fotografiile spun ceva despre viata Libiei de dupa Gaddafi. Teodor Baconschi discuta cu oficiali ai Ministerului de Externe al Libiei, in salonul oficial al aeroportului militar din Tripoli. Continuarea in Adevarul.

Noua istoriografie si 1 Decembrie 1918. Ziua de 1 Decembrie continua sa fie problematica din pricini care nu au fost suficient lamurite. Istoricii din noua generatie sunt cei mai critici, nu atat fata de alegerea zilei de 1 Decembrie cat fata de ambianta in care ea se desfasoara. Florin Turcanu, cunoscut mai ales pentru monografia dedicata lui Mircea Eliade, a sustinut intr-o emisiune difuzata de TV Cultural ca romanii sarbatoresc, la 1 Decembrie, nu ziua Unirii, asa cum a fost ea traita si perceputa dupa primul razboi mondial, ci imaginea ei, construita ulterior de regimul comunist. Evocarile prilejuite de 1 Decembrie si ideile politice antrenate in textura lor ar aminti mai curand de national-comunism decat de ambianta primului razboi mondial. Nu exista probabil o judecata mai aspra. Integral pe DeutscheWelle.