Siria a suspendat acordul de liber schimb cu Turcia. Guvernul Siriei a suspendat acordul de liber schimb cu Turcia, ca raspuns la sanctiunile adoptate de Ankara impotriva Damascului, potrivit agentiei de stiri SANA, citata de AFP. Turcia, unul dintre principalii parteneri economici ai Siriei, a anuntat o serie de sanctiuni economice impotriva regimului sirian, inclusiv inghetarea tranzactiilor intre bancile centrale turce si cele siriene. In decembrie 2004, Siria si Turcia au semnat, dupa mai multi ani de negocieri, un acord de liber schimb in timpul vizitei premierului turc Recep Tayyip Erdogan la Damasc, avand loc astfel o reconciliere intre cele doua tari vecine. In 2009, cele doua tari au semnat un alt acord, care prevedea "un consiliu strategic la nivel inalt" pentru integrare economica, perioada in care Turci si Siria si-au deschis granitele si au eliminat vizele. Agentia Sana a anuntat, joi, ca Siria a renuntat la statutul de membru al Uniunii pentru Mediterana, creata in iulie 2008, la initiativa Frantei. Siria se confrunta inca din martie cu violente sangeroase si cu miscari de protest impotriva regimului lui Bashar al-Assad. Potrivit unui bilant recent al ONU, confruntarile violente au provocat mpartea a cel putin 4000 de oameni.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Liderul gruparii teroriste Al Qaeda revendica rapirea unui cetatean american. Liderul gruparii teroriste Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a revendicat rapirea unui cetatean american in varsta de 70 de ani si a cerut eliberarea prizonierilor si incetarea atacurilor aeriene din tarile musulmane in schimbul libertatii sale, transmite CNN. "Asa cum americanii ii retin pe toti cei suspectati ca ar avea legaturi cu Al Qaeda si cu talibanii, chiar si de la distanta, am decis sa-l retinem pe acest barbat, care este implicat in ajutorarea Pakistanului din anii '70", a declarat Zawahiri, intr-o inregistrare data publicitatii. Atacatorii l-au rapit in luna august pe Warren Weinstein, un expert american in dezvoltare, in orasul pakistanez Lahore, potrivit unui oficial din politia pakistaneza. In mesajul adresat familiei lui Weinstein, al-Zawahiri spune ca soarta lui Warren Weinstein se afla in mainile presedintelui Barack Obama. "El isi doreste ca acest om sa fie omorat pentru a scapa de o problema. Obama este un mincinos. El a mintit, minte si va minti in continuare. Chiar ar putea sa va spuna: 'Am luptat sa va eliberam ruda, insa Al Qaeda este incapatanata'. Nu credeti in el. Obama ar putea sa va spuna: 'Am incercat sa-i contactam, insa nu ne-au raspuns'. Nu-l credeti. Ar putea, de asemenea, sa spuna: 'Facem tot ce este posibil pentru a va elibera ruda'. Nu-l credeti", a comentat Ayman al-Zawahiri.

Germania cere ajutorul populatiei in cazul celulei criminale neonaziste. Autoritatile germane cer ajutorul populatiei in cazul gruparii neonaziste care a ucis zece persoane, informeaza BBC. Seful biroului federal al procurorilor a cerut, astfel, oamenilor sa aduca orice informatie. El a declarat ca trei membri cunoscuti ai gruparii au folosit identitati false si au inchiriat mai multe apartamente. Procurorul care investigheaza cazul sustine ca membrii celulei neonaziste ar fi beneficiat de ajutor pentru a-si pastra identitatea. Existenta grupului neonazist, care activeaza sub denumirea de National Socialist Underground, a devenit cunoscuta dupa ce doi membri ai celulei au fost ucisi intr-o aparenta sinucidere colectiva, iar un al treilea membru s-a predat politiei. Grupul neonazist este suspectat ca ar fi impuscat zece oameni, majoritatea dintre ei fiind patroni straini de magazine, si ar fi jefuit cel putin 14 banci pentru finantarea activitatii lor. Autoritatile germane sustin ca celula neonazista ar fi trait in subteran inca din 1998. Intre anii 2000 si 2006, gruparea a comis mai multe crime pe intreg teritoriul Germaniei, in special proprietari de magazine, de origine turca sau greaca. Crimele sunt cunoscute sub denumirea de "asasinatele kebab", multe dintre victime fiind proprietarii unor restaurante de tipul donner kebab.

Comisia Europeana si gigantii tehnologiei prevad noi masuri de protejare a copiilor in mediul online. Comisia Europeana s-a intalnit astazi cu gigantii Apple, Facebook si Google, transmite Reuters, pentru a discuta despre imbunatatirea protectiei copiilor in mediul online. Coalitia, din care fac parte 28 de companii, va dezvolta un sistem de evaluare bazat pe varsta utilizatorilor si are ca scop imbunatatirea setarilor de confidentialitate. De asemenea, pana la sfarsitul anului, continutul neadecvat va fi mult mai usor de raportat. Noile masuri includ imbunatatirea controlului parental si o mai buna cooperare intre institutiile judiciare si cele care se ocupa de supravegherea mediului online, pentru a indeparta orice material cu continut sexual. Grupul britanic Childnet International, care urmareste sa protejeze copiii in mediul onine, considera ca intentia Comisiei Europene este un bun inceput in acest sens. Multi copii devin activi online inainte sa implineasca sapte ani, in timp ce 38% dintre copiii cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani au profiluri pe principalele retele de socializare, potrivit unei cercetari a Uniunii Europene. Peste 30% din copii acceseaza internetul prin intermediul unui dispozitiv mobil, iar 26% prin intermediul consolelor de jocuri video.

Amnesty International cere arestarea lui George W. Bush. Organizatia pentru apararea drepturilor omului, Amnesty International, cere unui numar de trei state africane sa il aresteze pe fostul presedinte american George W. Bush, relateaza AFP, in timpul unei vizite pe care acesta o va efectua in regiune. Fostul lider de la Casa Alba este acuzat de "crime" si "tortura". Bush viziteaza, in perioada 1-5 decembrie Zambia, Tanzania si Etiopia, in cadrul unui turneu de promovare a sanatatii, axat in principal pe lupta impotriva cancerului la creier si la san. Intr-un comunicat, Amnesty International afirma ca "exista suficiente probe in domeniul public, provenind de la autoritatile americane si de la George W. Bush insusi pentru a cere Etiopiei, Tanzaniei si Zambiei sa deschida o ancheta cu privire la presupusa lui responsabilitate in acte de tortura si pentru a se asigura de prezenta lui in cadrul anchetei". Bush este acuzat ca a autorizat metode de tortura in Statele Unite sub acoperirea unui "razboi impotriva terorismului" in anii 2000, in special tehnica de simulare a inecului. "Toate tarile in care merge George W. Bush au obligatia de a-l deferi justitiei pentru rolul sau in tortura", afirma Matt Pollard, consilier juridic in cadrul Amnesty. "Dreptul international cere sa nu existe niciun refugiu posibil pentru responsabilii de tortura. Etiopia, Tanzania si Zambia trebuie sa profite de aceasta oportunitate pentru a-si indeplini obligatiile si pentru a pune capat imunitatii de care s-a bucurat pana in prezent George W. Bush", a adaugat el.