Radu Mihailescu, psihiatrul care a tratat "milionari in euro si finaliste la Miss": "Mi-e mila de oamenii care aleg doar cariera". "Am tratat milionari in euro, fete care au fost finaliste la Miss, profesori universitari, posesori de-ai unor lucruri pe care ceilalti le considera esenta fericirii. Boala psihica nu tine cont ca esti bogat sau sarac, frumos sau nu", isi incepe povestea celor 30 de ani de psihiatrie Radu Mihailescu, conferentiar universitar doctor si fost director al Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia", din Capitala. Una dintre legendele vii ale fostului Spital numarul 9 ne invita in biroul lui spatios, o camera cu ghivece de flori si tablouri. In spatele incaperii, pe un perete intreg, o biblioteca, plina ochi de carti de specialitate. In fata tratatelor de psihiatrie si a lucrarile de psihopatologie, sunt mai multe lucruri care-ti sar in ochi, relateaza Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Financial Times: Mecanismul Rossiya - un palat demn de "tarul" Rusiei. Cu doua zile inainte de alegerile parlamentare din Rusia care, potrivit tuturor estimarilor ar urma sa fie castigate de partidul actualului premier, Vladimir Putin, ziarul Financial Times face niste dezvaluiri interesante legate de modul in care ar fi fost finantata construirea unui palat "potrivit pentru tar" in partea sudica a Rusiei, in apropiere de Marea Neagra care ar valora nu mai putin de un miliard de dolari. In acelasi timp articolul ofera si o perspectiva mai putin cunoscuta a modului in care a evoluat regimul lui Vladimir Putin, in ultimii 12 ani in care s-a aflat in prim-planul scenei politice. Intr-o zi de toamna, in septembrie 2010, Serghei Kolesnikov a iesit din casa sa dintr-un cartier rezidential din Sankt Petersburg, iar pentru a evita sa atraga atentia asupra sa printre vecinii sai, o clica importanta de finantisti, nu avea decat o punga cu el, scrie Romania Libera.

Cum ne-a schimbat Google viata. Aparitia motorului de cautare, in 1998, a schimbat felul in care stocam informatiile de care avem nevoie. Cu o baza de date imensa la doar un click distanta, Google a devenit parte a activitatilor zilnice obligatorii. Acum cateva saptamani o colega imi spune: "Vlad, cauta-mi si mie, te rog, cine a fost copilul cu numarul sase miliarde de pe planeta". In cateva secunde, printr-o singura cautare inspirata pe Google, am ajuns la bosniacul Adnan. Am primit replica: "Bai, dar destept mai esti!". Inainte de cautare nici nu stiam ca exista un copil inregistrat de Organizatia Natiunilor Unite care sa fie in mod conventional pamanteanul cu numarul "sase miliarde". Sunt inteligent pentru ca stiu sa caut pe Google sau pur si simplu sunt un computer uman care stie sa scrie niste cuvinte cheie potrivite? Integral in Adevarul.

Binkofski, Microsoft: Ne plangem prea mult. Daca 20 de milioane de romani ar face un pas in fata impactul ar fi enorm. In Romania a te plange este un obicei. Acesta este singurul lucru care nu ii place lui Ronald Binkofski, managerul general al Microsoft Romania, cand vine vorba despre noua lui tara adoptiva. "Ar trebui sa nu ne mai plangem. Cred ca a devenit un obicei, o moda. Este atat de usor sa te plangi. Eu as incepe cu mine. Ce am facut eu ca lucrurile sa mearga mai bine? Si, daca ai un raspuns sincer ca ai facut ceva, poate atunci te poti plange", ne-a declarat seful operatiunilor locale ale Microsoft. El spune ca iubeste, fara nicio indoiala, Romania, pentru calitatea oamenilor, pentru cultura ei, pentru peisajele ei minunate si, de ce nu, pentru potentialul economic si pentru avantul pe care il are industria IT locala. O iubeste pentru ca se simte "ca acasa", in Polonia, dupa ce, timp de ani buni, a lucrat in Germania, in Federatia Rusa si in Republica Ceha. "Cred ca am iubit-o din primul moment", adauga el. Integral in Gandul.

De ce ne-a laudat Angela Merkel. Germanii trebuie sa constientizeze sacrificiile populatiei statelor UE din afara zonei euro, precum Tarile Baltice, Bulgaria si Romania, care contribuie la stabilitatea euro si nu primesc atat de multa atentie, a afirmat ieri cancelarul german, Angela Merkel, intr-un discurs in Parlamentul german, relateaza Reuters. "Este important sa tinem minte problemele cu care se confrunta populatia in Spania, Portugalia si mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, sa constientizam sacrificiile pe care le face populatia in statele din afara zonei euro, precum Tarile Baltice, Bulgaria si Romania, si care nu primesc atat de multa atentie", a spus Merkel, dupa cum relateaza Adevarul.

Femei ce nu pot suferi copiii: "Maternitatea le spala unor mame creierele". Educate, cu o situatie financiara buna, preocupate sa cunoasca lumea calatorind si nedispuse sa imparta afectiunea partenerului - acesta este portretul sumar al femeilor ce decid ca maternitatea nu este pentru ele. Nu le impresioneaza bebelusii rubiconzi, nu inteleg si nu tolereaza smiorcaielile pustilor si maimutareala parintilor si nici nu se topesc de drag cand nepotii le spun, peltic, o poezie. Pentru astfel de femei, exista hoteluri ce nu accepta copii mai mici de 16 ani si comunitati virtuale in care se dezbate optiunea "familie fara copii". Doua femei de 39, respectiv 29 de ani, povestesc pentru EVZ despre efectele pe care le poate avea decizia de a spune nu copiilor: divort, prietenii de o viata incheiate, relatii incordate cu propriii parinti ce ravnesc sa fie bunici. Continuarea in EVZ.

Curaj pentru mai multa integrare. Europa este confruntata cu cea mai grea incercare de pana acum. In pofida celor mai intense eforturi nu s-a reusit redobandirea increderii de catre pietele financiare. Ba chiar mai rau: in multe tari, increderea cetatenilor in proiectul european a avut de suferit. Intreaga Europa se zbate in criza datoriilor care, intre timp, ameninta nu numai lumea financiara, ci si economia reala si chiar viitorul proiectului european. Criza a avut drept efect iesirea brusca la iveala a tuturor punctelor slabe ale uniunii economice si monetare: indatorarea nefranata a unor tari de-a lungul anilor, competitivitatea eterogena a economiilor nationale si niste lacune considerabile in tratatele europene, informeaza Adevarul.

Europa federala trece prin Schengen. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles ca Romania isi mentine obiectivul privind aderarea la spatiul Schengen in cursul anului viitor. Romania se afla intr-o situatie nefireasca. Pe de o parte, Guvernul cauta sa obtina recunoasterea statelor occidentale pentru a fi admisa in spatiul de libera circulatie, dar pe de alta parte, ca si cum si-ar ignora conditia, pledeaza entuziast pentru federalizarea Europei. Este evident ca ceva nu se potriveste. Romania nu reuseste sa inspire increderea ca ar putea functiona suficient de bine la nivel elementar. Are probleme mari de natura sociala cu decalaje istorice greu de acoperit, nu are infrastructura, administratia este scandalos de corupta la toate nivelele sale si in plus populatia, lipsita de un orizont national, este predispusa sa emigreze in masa. Continuarea pe DeutscheWelle.

Politia aerului vaneaza poluarea cu laserul. Un grup de oameni de stiinta romani masoara cu exactitate ce se intampla la mare altitudine si pot spune care sunt efectele poluarii. Pe platforma de la Magurele, in apropiere de Bucuresti, exista un observator atmosferic 3D, care studiaza poluarea atmosferei pana la 15-20 km altitudine. Acesta a fost inaugurat in urma cu doua luni si este dotat cu echipamente unice in Europa. Romania a contribuit cu 15% din valoarea proiectului, iar restul banilor au venit de la Programul Norvegian de Cooperare Nationala pentru Crestere Economica si Dezvoltare Durabila. Observatorul este intr-o cladire noua cu doua etaje si apartine Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectrica-INOE. Cele mai importante aparate sunt sistemele lidar (cu laser), prin care se masoara componenta atmosferei. Cu ajutorul acestora, specialistii pot spune cu precizie daca avem in atmosfera straturi de praf saharian si daca cenusa vulcanica a ajuns si deasupra Romaniei, scrie Adevarul.