Exporturile de petrol ale Iranului catre Coreea de Sud au crescut cu 48% in noiembrie. Exporturile de petrol ale Iranului catre Coreea de Sud au crescut cu 48% in noiembrie 2011, Republica Islamica devenind al doilea cel mai mare furnizor de petrol din statul sud-asiatic, transmite RIA Novosti. Potrivit companiei nationale de petrol si gaze din Coreea de Sud (KNOC), Iranul a exportat aproximativ 279.000 de barili de petrol pe zi in Coreea de Sud. In ciuda sanctiunilor impuse de SUA impotriva Iranului in ce priveste sectorul petrolier, Coreea de Sud intentioneaza sa cumpere 200.000 de barili de petrol pe zi in acest an din Iran, in comparatie cu 190.000 de barili pe zi in 2009. Tensiunile dintre Iran si Occident s-au amplificat in ultimele saptamani, dupa ce Teheranul a amenintat ca va opri accesul navelor prin stramtoarea Ormuz.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Vizita lui Mahmoud Ahmadinejad in Venezuela: Liderii celor doua state glumesc si spun ca au o bomba atomica la dispozitia lor. Cu ocazia vizitei presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad in Venezuela, liderii celor doua state si-au adresat laude, au batjocorit dezaprobarea Statelor Unite si au facut glume, spunand ca au o bomba atomica la dispozitia lor, relateaza Reuters. "In ciuda oamenilor aroganti care nu ne vor impreuna, ne vom uni pentru totdeauna", a declarat liderul de la Teheran, la inceputul vizitei, adresandu-se presedintelui Chavez. In pofida distantei geografice, vizita lui Ahmadinejad in Venezuela reprezinta un efort de a consolida legaturile cu alte state, dupa ce Occidentul a impus mai multe sanctiuni economice in ce priveste programul nuclear al Iranului. "Nebunia imperialista a fost declansata intr-un mod nemaintalnit de multa vreme", a declarat Hugo Chavez, in cadrul ceremoniei de primire a presedintelui iranian, la palatul prezidential din Caracas. Chavez a pus degetul pe rana in una dintre cele mai sensibile probleme ale comunitatii internationale, glumind ca o bomba este ascunsa sub peluza resedintei sale din Miraflores, aflata pe un deal. "Acest deal se va deschide si o bomba atomica mare va iesi", a spus Chavez, dupa care cei doi lideri au ras impreuna. "Purtatorii de cuvant imperialisti spun... Eu si Ahmadinejad mergem acum in subsolul din Miraflores, ne indreptam obiectivele catre Washington si lansam rachete... Este ridicol", a adaugat Chavez.

Barack Obama il elibereaza cu regret din functie pe bratul sau drept William Daley. Presedintele Barack Obama a anuntat luni ca a acceptat cu regret demisia secretarului general al Casei Albe William Daley si ca l-a numit pe actualul director al Biroului pentru Buget (OMB) Jack Lew in acest post strategic din cadrul Guvernului american, relateaza AFP. "Aceasta veste nu mi-a placut", a marturisit Obama la Casa Alba, intr-o scurta interventie in fata presei. Flancat de Lew si Daley, el a subliniat ca acesta vrea sa petreaca mai mult timp impreuna cu familia sa, la Chicago, in Illinois (nord). Daley, in varsta de 63 de ani, a petrecut un pic mai mult de un an in aceasta functie, in care a fost numit de catre presedinte pe 6 ianuarie 2011, in locul lui Rahm Emmanuel, plecat sa obtina, cu succes, postul de primar al fiefului sau, in Chicago. La acea vreme, Daley, membru in conducerea bancii pentru afaceri JP Morgan Chase, era prezentat ca cineva care va contribui la amendarea relatiilor dificile dintre Casa Alba democrata si Wall Street. Numirea sa era perceputa totodata ca o adaptare a presedintiei la noua formula din Congres, in care republicanii au obtinut o pozitie de forta in urma alegerilor partiale de la sfarsitul lui 2010.

Bulgaria: Nu a fost descoperita nicio bomba care viza turisti israelieni. Politistii de frontiera bulgari nu detin nicio informatie cu privire la descoperirea vreunei bombe intr-un autobuz ce transporta turisti israelieni catre o statiune turistica din Bulgaria, a anuntat luni Ministerul de Interne de la Sofia, citat de Novinite. Duminica, presa israeliana a relatat ca autoritatile bulgare au dejucat saptamana trecuta un atac cu bomba, cand la bordul unui autobuz care transporta turisti israelieni catre o statiune de ski din Bulgaria a fost gasit explozibil. Potrivit presei israeliene, o investigatie a fost deschisa cu privire la o celula terorista ce activeaza in Europa in numele gruparii Hezbollah. Dispozitivul ar fi fost descoperit de autoritatile bulgare martea trecuta. Insa, reprezentanti ai Ministerului bulgar de Interne au declarat luni pentru postul public de radio ca nu au primit nicio informatie privind descoperirea unui asemenea dispozitiv explozibil.

Presedintele statului Guineea-Bissau a murit intr-un spital din Franta. Presedintele statului african Guineea-Bissau, Malam Bacai Sanha, a incetat din viata luni, intr-un spital din Paris, unde era internat de cateva saptamani, informeaza BBC News. In varsta de 64 de ani, Malam Bacai Sanha a fost dus in Franta pentru tratament medical la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce a fost internat in stare grava. Boala sa nu a fost facuta niciodata publica, dar se stia ca sufera de diabet. Initial, Sanha a fost tratat la terapie intensiva intr-un spital din tara vecina Senegal. El a decedat la spitalul militar din capitala franceza. Presedintele Malam Bacai Sanha a fost spitalizat de mai multe ori de cand a devenit sef al statului Guineea-Bissau in 2009, provocand ingrijorari privind o posibila preluare militara a puterii.