Pentagonul va aloca mai multi bani aliatilor din Europa de Est. Romania va primi fonduri duble. Pentagonul va directiona mai multi bani catre aliatii din Europa de Est care lupta in Afganistan, chiar daca pregateste reducerea personalului militar american in tari occidentale precum Germania, informeaza Bloomberg. Statele Unite intentioneaza sa cheltuie pana la 100 de milioane de dolari, adica cu 33% mai mult decat anul trecut, pentru a oferi instructaj şi echipament ţărilor care ajută în misiunile de operaţiuni speciale şi antrenamentul forţelor armate afgane care luptă cu talibanii, potrivit unor cifre publicate de Pentagon. Ungaria, Polonia, Romania si Lituania, tari care au contribuit cu un numar mare de trupe la misiunea NATO din Afganistan, vor primi cele mai mari majorari de fonduri. Pentagonul se bazeaza din ce in ce mai mult pe aliatii est-europeni, cei mai multi dintre ei membri NATO, dupa ce aliatii traditionali precum Marea Britanie, Olanda si Germania si-au redus propriile bugete pentru aparare. Aliatii occidentali intentioneaza, de asemenea, sa-si reduca fortele din Afganistan, concomitent cu retragerea unei treimi a forţelor armate americane din această ţară până în luna septembrie. Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a declarat saptamana trecuta ca SUA isi va injumatati numarul de brigazi conventionale din Europa, Statele Unite intentionand sa faca reduceri de 490 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani si sa acorde mai multa atentie Asiei. Reducerea va consta in retragerea unui număr între 6.000 şi 10.000 de trupe, majoritatea din Europa de Vest. Statele Unite aveau staţionate aproximativ 80.000 de trupe în Europa în decembrie 2010, dintre care peste 54.000 se aflau în Germania, potrivit site-ului Departamentului Apărării. Pentagonul intentioneaza sa compenseze reducerile prin rotirea mai multor trupe in regiune si prin efectuarea suplimentara de exercitii comune. In timp ce cifra totala a bugetului va ramane la 350 de milioane de dolari, fondurile alocate tarilor care desfasoara misiuni in Afganistan vor creste de la 75 la 100 de milioane de dolari. Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari, fata de 2,87 de milioane de dolari anul trecut, Polonia va primi 14 milioane de dolari, Lituaniei ii vor fi alocate 12,8 milioane de dolari, in timp ce Romania va primi 14,3 milioane de dolari, dublu fata de anul precedent.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Organizatorul operatiunilor Al-Qaeda a fost ucis in atacul unei drone americane. Un militant care se ocupa de organizarea operatiunilor Al-Qaeda a fost ucis intr-unul din cele doua atacuri cu drona lansate de SUA, saptamana trecuta, impotriva unor tinte din interiorul Pakistanului, a declarat un oficial american, potrivit Reuters. Surse americane si pakistaneze au declarat pentru Reuters ca tinta atacului era Aslam Awan, un cetatean pakistanez din Abbottabad, acelasi oras in care a fost ucis si Osama bin Laden de un comando american, in luna mai a anului trecut. Sursele au precizat ca Aslam Awan a fost tintit de o drona americana pe 10 ianuarie. Lovitura a survenit dupa opt saptamani de pauza in atacurile cu drone armate, fara pilot, care patruleaza regiunile tribale ale Pakistanului si reprezinta o arma cheie a presedintelui Brack Obama in strategia de lupta impotriva terorismului. Awan, cunoscut si sub numele de Abdullah Khorasani, a fost descris de surse drept o figura importanta din conducerea de baza a Al-Qaeda, retea care a fost redusa in mare parte de atacurile dronelor americane. Cele mai multe dintre atacurile cu drona fac parte dintr-o operatiune clandestina a CIA. Una dintre surse a declarat ca Awan colabora cu unul dintre liderii Al-Qaeda, care se ocupa de operatiunile externe si a carui identitate este cunoscuta doar de serviciile de informatii, dar nu si de publicul larg. Potrivit unei surse din serviciile pakistaneze, Aslam Awan ar fi fost un apropiat al lui Ayman al-Zawahiri, actualul lider al retelei teroriste Al-Qaeda. Oficialii pakistanezi nu au putut confirma faptul ca Awan a fost ucis in timpul atacului cu drona, insa oficialii americani sustin contrariul.

O asociatie italiana si doua firme americane de avocatura cer despagubiri in valoare de 160.000 de dolari pentru fiecare pasager aflat pe Costa Concordia. Compania care opereaza vasul Costa Concordia, care a naufragiat saptamana trecuta in Italia, risca sa se confrunte cu un proces colectiv intentat in Statele Unite, informeaza BBC. Asociatia de consumatori Codacons din Italia si doua firme de avocatura din SUA au declarat ca vor da in judecata compania Costa Cruises in numele pasagerilor. Atat asociatia, cat si cele doua firme de avocatura doresc sa obtina despagubiri in valoare de 160.000 de dolari pentru fiecare pasager aflat la bordul navei Costa Concordia. Compania Costa Cruises, detinuta de Grupul Carnival din SUA, l-a invinovatit pe capitanul navei pentru producerea accidentului, in urma caruia cel putin 11 persoane au fost ucise. Mitchell Proner, avocat al Proner & Proner, a declarat ca reclamantii au nevoie de compensatii pentru ingrijirile medicale, pierderea de bunuri, precum si pentru impactul psihologic suferit in timp ce incercau sa paraseasca nava. Costa Concordia s-a lovit de stancile din largul insulei Giglio in urma cu o saptamana si avea la bordul sau peste 4200 de pasageri.

Pasager de pe nava Costa Concordia: Capitanul navei "plangea ca un bebelus". Parintele Raffaele Malena povesteste ca a fost printre ultimele persoane care au parasit nava Costa Concordia, in jurul orei locale 1:30, apoi a ramas "in apropiere de ranitii" din portul Giglio, relateaza The Telegraph. "Am coborat pe o scara din funie. Am fost luat de o barca de salvare", a spus Raffaele. O ora mai tarziu, a aparut si capitanul Francesco Schettino. "Am vorbit cu capitanul. M-a imbratisat un sfert de ora, timp in care a plans ca un bebelus", a mai declarat parintele Raffaele Malena pentru o revista franceza. "Bineinteles, este un caz de eroare umana deoarece nava nu trebuia sa se apropie atat de mult de insula", a precizat el in legatura cu dezastrul, in urma caruia 11 pasageri au murit, iar alti 21 sunt dati disparuti. "Insa nu sunt persoana potrivita ca sa judec. Expertii vor decide". Barbatul neaga cu inversunare rapoartele care spun ca echipa a dat dovada de incompetenta sau ca nu i-a ajutat pe pasagerii terifiati sa urce in barcile de salvare. "Acesti baieti, baietii mei, nu sunt numai eroi, ci super eroi", sustine Raffaele. "Baietii mei stiau ca urmau sa moara, insa nu si-au abandonat pozitiile", a adaugat el.

Franta suspenda activitatile militare in Afganistan, dupa ce un soldat afgan a impuscat patru soldati francezi. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat vineri ca suspenda operatiunile armatei franceze in Afganistan, punand problema unei retrageri anticipate a trupelor, relateaza AP. Decizia a fost luata in urma incidentului de vineri cand un soldat afgan a omorat patru soldati francezi. "Nu pot sa accept ca soldatii afgani sa traga asupra soldatilor francezi", a subliniat Nicolas Sarkozy. Acesta a adaugat ca ministrul Apararii, Gerard Longuet, s-a deplasat "imediat" la fata locului. NATO a anuntat in dimineata zilei de vineri ca un soldat afgan a ucis 4 soldati si a ranit alti 17. Incidentul a avut loc in valea Taghab din provincia estica Kapisa. Atacatorul a fost retinut, potrivit Reuters.