SUA si Coreea de Nord au reluat joi discutiile amanate pentru doua luni din cauza mortii lui Kim Jong Il. Partile au declarat ca vor continua convorbirile si in ziua de vineri. Reluarea discutiilor poate fi un semn ca noua conducere a Coreei de Nord este gata sa accepte solicitarile venite dinspre Washington si Coreea de Sud si sa reia tema dezarmarii nucleare. Daca Coreea de Nord va fi de acord sa abandoneze programul sau nuclear ar putea primi ajutor si concesiuni la nivel diplomatic, scrie FoxNews.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Barack Obama a cerut scuze poporului afgan pentru arderea Coranului. Presedintele SUA Barack Obama a transmis joi o scrisoare oficiala omologului sau afagan Hamid Karzai prin care isi cere scuze pentru actiunea soldatilor NATO, care la inceputul saptamanii au ars mai multe exemplare din Coran - cartea sfanta a musulmanilor. Obama mentioneaza in scrisoare faptul ca ceea ce s-a intamplat reprezinta o eroare si un gest nechibzuit si ca tara sa va lua toate masurile necesare ca aceste gesturi sa nu se mai repete. Presedintele a promis ca cei vinovati vor suporta consecintele faptelor lor. Populatia afgana a raspuns afrontului primit prin demonstratii violente, iar atitudinea presedintelui Obama nu pare a linisti apele. Actiuni de amploare sunt asteptate vineri, considerata zi sfanta pentru lumea musulmana. In urma incendierii Coranului, doi soldati americani au fost impuscati de catre un barbat ce purta uniforma militara afgana. Totodata, doi demonstranti si-au pierdut viata intr-un schimb de focuri din jurul bazei militare. Talibanii i-au indemnat pe musulmani sa atace trupele NATO si sa-i ucida pe soldati ca razbunare pentru necinstea comisa de acestia. Autoritatile afgane fac insa apel la abtinere si ii indeamna pe oameni sa nu organizeze demonstratii care ar putea crea pentru inamic un context favorabil, anunta CNN.

Irak: 55 de morti si sute de raniti in atacuri teroriste. Irakul este zguduit de un val de actiuni teroriste care cuprinde intregul teritoriu al tarii cu o concentrare mai mare in zona Bagdadului. In aceste atacuri au murit 55 de persoane si sute au fost ranite. Atacurile vizeaza in general zonele locuite de populatia siita si in special pe politisti si punctele de control. Violentele nu au fost pana in prezent revendicate de nicio grupare, desi ramane evidenta intensificarea lor dupa retragerea trupelor americane din decembrie 2011, informeaza BBC.

Hugo Chavez pleaca in Cuba pentru o noua operatie. Hugo Chavez va pleca vineri in Cuba unde va fi supus unei noi interventii chirurgicale. Anul trecut, presedintele Venezuelei a efectuat doua operatii tot in Cuba, pentru tratarea unui cancer in zona pelvisului. Actuala interventie se pare ca va avea loc tot in aceeasi zona. Chavez se declarase pana de curand vindecat, dar noua interventie ii pune in pericol campania electorala care ar trebui sa ii aduca un nou mandat de presedinte incepand cu luna octombrie 2012. Zvonurile aduc tot mai des un semn de intrebare asupra capacitatii sale de a face fata unei functii de conducere. Adunarea Nationala a Venezuelei, in care Chavez detine majoritatea, i-a dat acestuia acordul de a se afla in Cuba pe perioada nedeterminata. In scrisoarea prin care le solicita acordul de a pleca in Cuba, presedintele afirma ca se va reintoarce in tara cu mai multa energie si entuziasm si isi va relua locul si responsabilitatile. Opozitia a vazut in plecarea acestuia o oportunitate de a se impune si a cerut numirea temporara a unui inlocuitor pentru perioada in care presedintele va fi absent. Acest lucru este insa putin probabil avand in vedere faptul ca si anul trecut Chavez a condus Venezuela de pe patul de spital din Cuba pentru mai multe saptamani, scrie Reuters.

Franta, Italia si Austria sustin candidatura Serbiei la UE. Franta, Italia si Austria au inaintat sefului diplomatiei europene Catherine Ashton o scrisoare prin care solicita acordarea pentru Serbia a statutului de candidat la accederea in structurile UE, intrucat aceasta tara si-ar fi indeplinit conditiile impuse de liderii europeni in decembrie 2011. In cadrul summitului din decembrie UE a decis amanarea acordarii statutului de stat candidat catre Serbia din cauza situatiei pe care aceasta o are cu Kosovo. UE a cerut totodata si o solutie pentru includerea Kosovo in cadrul forumurilor regionale. Solicitarea celor trei tari va fi analizata luni de ministrii de externe ai UE si votata marti de catre cei 27 ministri europeni, anunta AFP.

Mubarak a inaintat un memoriu in care isi sustine nevinovatia. Hosni Mubarak a inaintat miercuri un memoriu completului de judecata prin care isi exprima tristetea asupra acuzatiilor care i se aduc in proces si pe care le considera fara temei. Avocatii fostului presedinte au confirmat faptul ca acesta a transmis memoriul, dar au declarat ca nu cunosc continutul acestuia. Tonul abordat de Mubarak este unui sfidator si in ceea ce scrie isi apara guvernarea exprimandu-si totodata convingerea ca atat sistemul juridic egiptean cat si istoria il vor exonera, informeaza FoxNews.