Rusia: Miliardarul Mihail Prohorov cauta nume pentru viitorul sau partid politic. Miliardarul rus Mihail Prohorov, candidat la alegerile prezidentiale, a anuntat ca va cere poporului sa aleaga un nume pentru viitorul sau partid politic. Miliardarul asteapta sugestiile oamenilor pentru a alege din ele cea mai buna varianta pe care o va oficializa. Inca din 21 februarie, Prohorov a anuntat ca dupa alegerile din 4 martie isi va infiinta propriul partid care va fi mai mare decat partidul Rusia Unita. Mihail Prohorov este singurul candidat independent care va participa la alegerile de saptamana viitoare. Inca de la intrarea sa in politica, in mai 2011, a fost acuzat in mod constant ca face jocul Kremlinului si ca rolul sau este de fapt acela de a sparge opozitia, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Franta si Germania isi retrag oamenii din institutiile afgane. Autoritatile de la Paris si Berlin au anuntat ca isi retrag momentan oamenii din institutiile din Afganistan, dupa ce Marea Britanie a facut sambata un anunt similar. Retragerile survin pe fondul violentelor izbucnite in Afganistan si care au dus saptamana trecuta la asasinarea a doi consilieri militari americani. Franta si Germania vor incepe evacuarea de urgenta a trimisilor lor la Kabul, pentru a le putea asigura securitatea. Franta nu a specificat numarul persoanelor vizate, in timp ce Germania a mentionat ca este vorba despre 50 de diplomati. Pentru moment Cehia si Slovacia au declarat ca nu isi retrag personalul din Afganistan, iar Belgia si Olanda anunta ca nu exista atasati permanenti din partea lor pe langa institutiile afgane, anunta AFP.

Putin, ingrijorat de "posibilitatea tot mai mare" de atac asupra Iranului. Prim-ministrul Vladimir Putin a declarat ca Rusia este ingrijorata de "amenintarea tot mai mare", in ceea ce priveste un atac asupra Iranului, avertizand ca am avea consecinte "cu adevarat catastrofale". Putin a avertizat natiunile occidentale si arabe si despre posibilitatea unei interventii militare in Siria. "Sper foarte mult ca Statele Unite si alte tari ... nu incearca sa desfasoare operatiuni militare in Siria fara sa existe vreo sanctiune din partea Consiliului de Securitate al ONU", a spus Putin, potrivit Reuters. In ceea ce priveste Iranul, Putin a adaugat ca "amenintarea tot mai mare cu o lovitura militara in aceasta tara alarmeaza Rusia, fara indoiala. Daca se intampla acest lucru, consecintele vor fi cu adevarat catastrofale. Este imposibil de imaginat la scara reala".

Hillary Clinton: Tinerii arabi ar trebui sa participe la reconstructia economica. Hillary Clinton s-a aflat sambata in Tunisia unde a participat la intalnirea Prietenilor Siriei, in care comunitatea internationala a incercat sa gasesca solutii pentru incetarea represiunilor orchestrate de presedintele sirian Bashar al-Assad. Clinton se afla pentru a adoua oara in Tunisia dupa celebra primavara araba, si a avut intalniri cu oficialitatile, dar si cu tinerii tunisieni. Tuturor le-a cerut rabdare in asteptarea si implementarea reformelor economice si politice subliniind ca prabusirea sistemului economic inseamna instabilitate ce poate fi usor captata de extremisti si criminali. Secretarul de stat a declarat ca tineretul trebuie sa participe la reconstructia economica a tarii asa cum a contribuit si la rasturnarea vechiului regim. Tinerilor le-a vorbit despre noile tendinte demografice care arata o disponibilitate in cresterea populatiei tinere a planetei. In prezent peste 3 miliarde din polulatie este alcatuita din tineri sub 30 ani. Dupa estimarile lui Clinton, in urmatoarea decada Africa de Nord si Orietul Mijlociu vor trebui sa creeze peste 50 milioane de locuri de munca pentru tineret, scrie CNN.

Qatar solicita interventia ONU pentru oprirea iudaizarii Ierusalimului. Emirul Qatarului, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, a declarat in deschiderea unei conferinte tinute la Ierusalim ca iudaizarea acestui oras trebuie sa inceteze. Emirul a cerut ONU sa infiinteze o comisie pentru investigarea tuturor masurilor luate de Israel din 1967 pana in prezent pentru stergerea caracterului arabo-islamic al orasului. Sheikh Hamad a subliniat faptul ca puterile vestice realizeaza ca lumea araba s-a trezit la viata si ca nu va accepta mai putin decat i se cuvine, iar lumea araba considera ca poporul palestinian are dreptul la stat propriu cu capitala la Ierusalim, anunta AFP.

SUA isi reafirma angajamentul fata de Afganistan. Ambasadorul Ryan Crocket si Robert Gibbs, fostul secretarul de presa al lui Obama, au declarat duminca ca Statele Unite vor continua sa respecte angajamentul luat fata de Afganistan. Declaratiile vin in urma actiunilor armate din ultima prioada, soldate cu mai multi morti, printre care si doi ofiteri americani impuscati in interiorul unui minister. Conform, FoxNews, cei doi oficiali americani cred ca guvernul afgan s-ar putea prabusi, iar talibanii ar putea recastiga puterea in cazul in care SUA ar decide sa se retraga. "Acesta nu este momentul sa spunem ca am terminat aici", a declarat Crocker. "Ceea ce presedintele incearca sa faca acum este sa puna la punct un program de securitate in Afganistan inainte de a ne aduce acasa trupele", a spus Gibbs.