Presa in Diagonala: Egiptul va organiza alegeri prezidentiale in perioada 23-24 mai; Parlamentul francez a votat modificarea bugetului pe 2012; Sindicatele europene au manifestat impotriva masurilor de austeritate
Parlamentul francez a votat modificarea bugetului pe 2012. Parlamentul francez a adoptat miercuri seara, cu 53 de zile inaintea alegerilor prezidentiale, modificarea bugetului pe 2012, desi acesta fusese respins de Senatul majoritar de stanga, informeaza AFP. Redenumit TVA competitiv de dreapta, TVA-ul social dorit de presedintele Nicolas Sarkozy a alimentat nemultumirile intre partidele de stanga si cele de dreapta. Cresterea TVA-ului de la 19,6% la 21,2% este prevazuta pentru 1 octombrie si trebuie sa fie insotita de o scadere a contributiilor angajatorilor la finantarea politicii familiale. Aceasta crestere a fost criticata de Partidul Socialist francez si de Frontul de Stanga, considerand-o "nedreapta" din punct de vedere social, mai ales in ceea ce priveste puterea de cumparare a claselor mici si mijlocii, precum si "ineficienta" din punct de vedere economic.
Sindicatele europene au manifestat impotriva masurilor de austeritate. Confederatia Europeana a Sindicatelor a organizat miercuri actiuni de protest in Europa, pentru a protesta impotriva adoptarii planurilor de austeritate, mai ales in Grecia, in ajunul summit-ului liderilor Uniunii Europene, relateaza AFP. "Facem un apel la liderii europeni pentru a schimba cursul. Austeritatea nu functioneaza", a declarat, la Bruxelles, secretarul general al Confederatiei Europene a Sindicatelor, Bernadette Segol, in fata sutelor de activisti sindicali, care s-au adunat in fata Bancii Nationale a Belgiei. Sindicalistii europeni au ales acest loc simbolic pentru a contesta declaratiile guvernatorului Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a anuntat "sfarsitul" modelului social european si a exclus orice alta optiune in afara politicilor de austeritate. "Nu, domnule Draghi, modelul social european nu a murit. Politica neoliberala este cea care l-ar putea ucide", a estimat secretarul general al Sindicatului Socialist belgian, Anne Demelenne. Protestele Confederatiei Europene a Sindicatelor au loc inaintea summit-ului UE de joi si vineri de la Bruxelles, in cadrul caruia sefii de stat si de guvern din 27 de tari membre vor semna un nou pact de disciplina bugetara. "Regula de aur" a pactului va impune statelor europene intoarcerea la echilibrul bugetar. Liderii europeni vor incerca, de asemenea, sa propuna masuri de revigorare a cresterii economice. Marea Britanie, Franta si Germania, pe de alta parte, propun accelerarea convergentei fiscale.
Departamentul de Stat american: Coreea de Nord este dispusa sa renunte la activitatile de imbogatire a uraniului si sa suspende testele nucleare. SUA au anuntat miercuri ca autoritatile nord-coreene au fost de acord cu un moratoriu nuclear prin care sa isi suspende testele nucleare, lansarile de rachete cu raza lunga de actiune si alte activitati nucleare, printre care se numara imbogatirea uraniului in centrala nucleara de la Yongbyon, relateaza Reuters. Guvernul de la Phenian a spus ca va permite accesul inspectorilor ONU pentru a verifica respectarea conditiilor. Potrivit Departamentului de Stat american, SUA s-au angajat ca, in schimb, sa finalizeze detaliile unui pachet de ajutor alimentar si sa ia alte masuri pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale. "Statele Unite continua sa aiba ingrijorari profunde cu privire la comportamentul Coreei de Nord in diferite zone, insa anuntul de astazi reflecta un progres important, fie el si limitat, in solutionarea unora dintre acestea", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat american. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat ca moratoriul nuclear este "un prim pas modest in directia buna". Agentia nord-coreeana de presa KCNA a anuntat si ea miercuri ca guvernul de la Phenian a fost de acord cu impunerea unui moratoriu nuclear, scrie Reuters. Potrivit agentiei de presa, Coreea de Nord a luat aceasta decizie ca raspuns la o cerere a SUA si "cu intentia de a mentine o atmosfera pozitiva" la discutiile inalte purtate intre reprezentantii celor doua tari. Japonia a aplaudat intelegerea incheiata descriind-o drept un pas important pentru rezolvarea problemelor legate de Coreea de Nord. Administratia de la Tokyo si-a exprimat speranta ca implementarea acordului se va face fara probleme. Coreea de Sud a declarat, de asemenea, ca intelegerea este binevenita si ca vrea sa vada Coreea de Nord facand pasii necesari in directia reluarii discutiilor pentru dezarmare nucleara.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU