Oamenii lui Gigi Becali, de la Krivoi Rog, rabda de foame si stau in frig. Cei 100 de romani, din care 90 de la Arcom - firma lui Gigi Becali- detasati la Krivoi Rog, in Ucraina, nu si-au mai primit salariile si diurnele din toamna anului trecut. Ei locuiesc in conditii grele. Temperaturile coboara acolo mult sub zero grade, iar, in cazul unei nenorociri, cum ar fi un deces in familie, nu pot pleca acasa. Sergiu, de 33 de ani, din Targu-Jiu, este unul dintre angajatii Arcom detasati in Ucraina, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum a coborat Dumnezeu in subteran. In seara de Ajun din anul 1951, Aurora Dumitrescu a plans. A plans in hohote, la fel de sincer cum plang barbatii. A plans dupa ce tocmai murmurase un colind trist si nu s-a oprit decat tarziu, noaptea, cand ar mai fi vrut sa planga, dar nu a mai putut. Aurora avea 19 ani si ochii atat de albastri ca e o crima doar sa-i lasi sa verse lacrimi. Daca nu mai tineti minte cum arata cerul de primavara si probabil ca nu mai stiti, va spunem noi: e senin, ca privirea Aurorei. Totusi, de ce poate sa planga o frumoasa domnisoara din Beius, o mandra studenta la Filosofie? Integral in Adevarul.

Romanul care a inventat casa anti-cutremur. Nu se prabuseste nici la 8 grade Richter. Un profesor iesean a construit casa rezistenta la orice tip de cutremur. Ideea este geniala si banala in acelasi timp: casa se comporta exact ca un camion care are suspensii si care danseaza pe pamant in caz de cutremur. La un seism mai mare de 6 grade pe scara Richter, casa se ridica de la pamant, iar telescoapele si arcurile preiau undele seismice. Ar putea fi inventia care ar schimba modul de percepere a cutremurelor, mai ales ca locuinta nu costa mai mult decat una obisnuita, cu temelie. Prototipul urmeaza a fi realizat anul acesta de o firma de constructii din Braila. Integral in EVZ.

Ar trebui condamnata si negarea crimelor comuniste? Ar trebui condamnata si negarea crimelor comuniste? A Gulagului sovietic cu toate versiunile sale din estul Europei? Intrebarea a fost pusa cu toata gravitatea in contextul apelurilor legate de reevaluarea critica a trecutului comunist. Declaratia de la Praga, un document semnificativ datand din 2008, care i-a avut ca initiatori, printre altii, pe Vaclav Havel si pe pastorul Joachim Gauck, viitorul presedinte al Germaniei federale, nu a cerut condamnarea negationismului comunist, desi a solicitat adoptarea unui cadru legal care ar deschide drumul catre aceasta interdictie, informeaza Deutsche Welle.

Femeile care au condus Serviciile Secrete. Stella Rimington a condus Serviciul secret intern britanic (MI5) intre 1992 si 1996, Eliza Manningham-Buller a ocupat aceeasi demnitate intre 2001 si 2005, Maria del Pilar Hurtado a fost cativa ani numarul doi in Departamentul pentru securitate columbian (DAS), pentru ca din 2007 sa preia sefia DAS, iar Letitia Long conduce din 2010 Agentia Nationala Geospatiala, unul dintre cele mai importante servicii secrete americane. Femeile recrutate de serviciile secrete moderne sunt opusul celebrei Mata Hari. Si prin infatisare, cat, mai ales, prin mijloacele de culegere a informatiilor, scrie EVZ.

Copiii care mor asteptand. De ce sta inchisa la "Marie Curie" o sectie de chirurgie cardiaca in valoare de 3,5 milioane de euro. In timp ce sectia de cardiochirurgie de la Marie Curie sta nefolosita de un an de zile, copiii romanilor mor pe capete. Cinci dintre ei s-au stins in primele opt saptamani ale anului la Bucuresti, iar soarta altor 14 nou-nascuti de la spitalul "Sfanta Maria" din Iasi este critica. Bebelusii cu malformatii cardiace grave ar putea muri in urmatoarele zile daca nu sunt operati in tara sau daca nu ajung urgent la o clinica din strainatate. Situatia este absurda in conditiile in care in Bucuresti, la spitalul "Marie Curie", exista de mai bine de un an un departament de cardiochirurgie pediatrica ce sta cu lacat pe usa, pentru ca, desi pacienti exista, nu sunt medici angajati aici. Continuarea in Gandul.

Meserii greu de ucis. Reporterii "Weekend Adevarul" au stat de vorba cu ultimii mestesugari din Romania, care inca mai spera ca meseriile lor pot fi salvate, poate de un Bruce Willis. Constantin Dumitru este unul dintre acei oameni care chiar pot sa judece o carte dupa coperta. Are 88 de ani si, de 72, este legator de carti. Constantin Dumitru graveaza numele altora pe volume. O face cu dichis si, mai ales, cu migala unui romancier bun - le primeneste copertele in piele, le sufla cu foita de aur si incrusteaza, cu stil, linii serpuite si drepte. E mester mare domnul Dumitru - face carti, galanterie, mape de birou, casete, rame, lucrari de diploma si cate altele nu face, relateaza Adevarul.

Scoala pe care politicienii si-o doresc in CV. Cu ce impresii raman dupa absolvire. O institutie de invatamant cu circuit inchis atrage politicienii ca un magnet. La cursurile predate de angajati ai SRI, militari sau specialistii in domenii strategice au participat zeci de actuali parlamentari si ministri. Surprinzator, unii au fost nemultumiti de ceea ce au invatat. Cursurile postuniversitare cele mai vanate de alesii neamului nu sunt cele organizate nici de facultatile de drept, nici de Academia de Studii Economice, ci de o alta scoala nascuta in 1992, Colegiul National de Aparare. Este vorba de o institutie exclusivista si in care nu ai acces decat la recomandarea unor institutii politice sau financiare de inalt nivel, scrie Romania Libera.