Subiectele Zilei: In ce stadiu sunt investitiile pe care Guvernul a promis ca le va urmari saptamanal: jumatate sunt gata in proportie de sub 10%; Dezvaluirile lui Pacepa II: KGB este statul, iar Vladimir Putin este KGB; Teapa Bingo Metropolis: Mii de oameni inselati; Cum a organizat Stalin genocidul impotriva ucrainenilor
In ce stadiu sunt investitiile pe care Guvernul a promis ca le va urmari saptamanal: jumatate sunt gata in proportie de sub 10%. Aproape jumatate dintre proiectele UE prioritare derulate de Guvern au avansat extrem de modest in primele doua luni ale anului, cu un grad de executie si de jumatate de procent, sau nici macar nu au fost lansate, iar realizarile estimate pentru acest an au fost revizuite in scadere in unele cazuri. Lista acestor proiecte, in valoare totala de aproximativ 8 miliarde euro, a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la sfarsitul anului trecut, majoritatea dintre acestea fiind atunci la un stadiu de executie cu putin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate in intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat sa ridice gradul de executie aproape de 50%, daca termenul de finalizare nu expira chiar in acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate in perioada 2012-2015, anunta Gandul.
Dezvaluirile lui Pacepa II: KGB este statul, iar Vladimir Putin este KGB. Ion Mihai Pacepa, fostul directorul adjunct al Departamentului de Informatii Externe din Romania comunista, a dezvaluit, in mesajul sau "Tarul Putin" ca odata cu instalarea lui Vladimir Putin la Putere in 1999, Rusia a fost condusa de KGB (Comitetul Securitatii Statului). Desi in 1996, structura KGB a capatat un nou nume, FSB, aceasta nu a capatat si o politica noua. In 1998, Putin a fost desemnat de Eltin la sefia FSB, atfel ca, in 1999, odata cu numirea lui Putin in functia de presedinte, acesta avea sa aiba in subordine un Serviciu complet centralizat, organizat si, mai ales, loial. Ipoteza lui Pacepa afirma ca Serviciile formau, in Rusia, un stat in stat, informeaza Adevarul.
Cum a organizat Stalin genocidul impotriva ucrainenilor. Holodomorul este considerat una dintre cele mai monstruoase crime din istoria umanitatii. Pentru ucraineni, cuvantul Holodomor are aceeasi rezonanta pe care o are termenul Holocaust pentru evrei. Este vorba de una dintre cele mai monstuoase crime, comise de comunisti, impotriva populatiei Ucrainei. Practic, Holodomorul inseamna incercarea de a extermina in mod deliberat, prin infometare, o parte insemnata a populatiei Ucrainei. Este aceeasi reteta pe care au aplicat-o nazistii in lagarele mortii. Insa exterminarea "la proportii industriale" prin infometare a fost brevetata de Stalin. Insa, in timp ce nazismul a fost condamnat pentru crimele sale la nivel international, comunismul a avut parte de un tratament mult mai bland. Iar in Basarabia, Partidul Comunist se afla in Parlament si are inca un cuvant greu de spus in deciziile care privesc soarta celui de-al doilea stat romanesc, scrie Romania Libera.
Societatea civila nu are nevoie de conducatori. In toata perioada postdecembrista am auzit de nenumarate ori ca societatea civila are nevoie de lideri. Altfel spus, de conducatori. Manifestatiile din ianuarie, din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte orase din tara, au aratat cu claritate ca cei care au protestat atunci impotriva guvernului si a presedintelui, dar si a clasei politice in general, aveau nevoie de lideri care sa le "traduca" nemultumirile intr-un mesaj coerent. Paradoxal, la prima vedere, este faptul ca tocmai manifestantii au afirmat pe tot parcursul protestelor ca ei nu au nevoie de lideri care sa ii reprezinte intr-un eventual dialog cu reprezentantii puterii. In realitate, revendicarile au fost atit de eterogene incit acestea nici nu ar fi putut fi sintetizate intr-un mesaj coerent, aratind mai degraba o stare de nemultumire acumulata in timp si exprimata in chip de revolta odata cu episodul demisiei lui Raed Arafat de la Ministerul Sanatatii, anunta Deutsche Welle.
Poker geopolitic pentru peticul de pamant de sub Marea Neagra: Romania vrea sa joace dur cartea South Stream. Romania spera sa se conecteze direct la conducta de gaze rusesti prin intermediul sectorului maritim de 350 de kilometri patrati disputat cu Bulgaria. Declaratiile facute marti seara de ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, privind existenta unui litigiu teritorial cu Bulgaria legat de o suprafata de circa 350 de kilometri patrati din Marea Neagra a incins spiritele la Sofia. Presa bulgara s-a grabit sa avertizeze ca Romania vrea sa fure marea Bulgariei, punand pretentiile Bucurestiului pe seama existentei unor zacaminte de gaze in sectorul revendicat. In acest context, nationalistii de la Sofia au somat guvernul bulgar sa reactioneze imediat la declaratiile sefului diplomatiei romane "in numele interesului national bulgar", desi Diaconescu subliniase ca Romania nu a intrat inca "in etapa revendicativa", informeaza EVZ.
9 certificate de handicap din 10, ilegale. In Sibiu, primul judet verificat de Ministerul Muncii, au fost descoperite 900 de persoane care au incasat ilegal 8,2 milioane de euro. Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a prezentat ieri bilantul controlului referitor la certificatele de handicap din judetul Sibiu. Un judet cu o pondere peste media nationala a persoanelor incadrate in grad de handicap. Daca media este de 3,2 la suta de locuitori, in judetul Sibiu existau 4,8% persoane cu handicap. Dupa cum a concluzionat ancheta Comisiei Superioare din minister, nu exista o explicatie de ordin medical, ci este doar un caz de coruptie, scrie Adevarul.
De unde apar "gaurile" din legislatia romaneasca. Cazul deputatului Mihail Boldea a nascut discutii despre "gaurile" existente in diferite legi si despre cat de utila le-ar fi magistratilor multdiscutata Lege a confiscarii extinse a averilor. Pentru a intelege cum ajunge Romania in astfel de cazuri, este utila o radiografie a situatiei Parlamentului, a felului in care sunt discutate legile si, mai ales, cum sunt ele tergiversate in mod convenabil. Aproape ca ne-am obisnuit ca pe ordinea de zi a celor doua Camere sa existe zeci, chiar si peste o suta de proiecte. Multe din ele sunt adoptate pe banda rulanta, fara nici un fel de dezbatere in plen, iar majoritatea senatorilor sau deputatilor nici macar nu citesc proiectul de lege sau, macar, raportul intocmit de comisia de specialitate. Sunt de notorietate imaginile cu liderii grupurilor aratand, cu degetul in sus sau in jos, cum trebuie sa voteze alesii. Practic, singurul loc in care proiectele sunt discutate mai aplicat sunt comisiile, dar si acolo dezbaterile se tin, de multe ori, in prezenta unui numar redus de parlamentari, prin metoda delegarii, anunta Romania Libera.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU