SUA: Nu exista amenintari teroriste la un an de la moartea lui Osama Bin Laden. Potrivit departamentului de securitate al SUA nu exista amenintari teroriste credibile la adresa Americii care sa vizeze in vreun fel comemorarea unui an de la moartea lui Osama bin Laden. Purtatorii de cuvant au aratat ca desi al Qaeda si grupurile afiliate ei afirma in continuare ca doresc atacarea tarilor vestice, nu exista niciun indiciu concret despre o asemenea operatiune aflata in desfasurare. Cu toate acestea, serviciile speciale se afla in alerta si transmit si politiei, firmelor de protectie private si cetatenilor sa ramana vigilenti fata de orice activitate suspecta, scrie CNN.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Ziua de 1 mai a fost marcata de marsuri de austeritate in toata Europa. Ziua de 1 mai a fost sarbatorita la nivel international prin diverse parade si marsuri, toate asezate sub semnul austeritatii si a crizei sociale in care se zbate Europa. Spania a scos in strada in peste 80 de orase 100.000 oameni. In ciuda incercarilor de reforma aplicate de guvernul spaniol rata somajului a atins vineri o cota record de 24%. In Grecia, desi la fel de lovita de criza, au iesit dupa aproximarile politiei 18.000 de oameni in capitala si in cateva alte orase. In Franta Nicolas Sarkozy a reusit sa isi scoata sustinatorii in strada cu cinci zile inainte de votul final al alegerilor prezidentiale. Potrivit oamenilor lui Sarkozy, 220.000 de suporteri ai acestuia au sarbatorit 1 mai in strada. Italia a sarbatorit printr-un concert de mari proportii la Roma, care a urmat demonstratiilor organizate de trei sindicate importante. La concert au participat peste 300.000 tineri. Si Putin a sarbatorit ziua muncii alaturi de Medvedev si de 150.000 de sustinatori ai sai iesiti in strada la chemarea sindicatelor. Turcia a sarbatorit in piata Taksim unde cateva zeci de mii de oameni s-au adunat comemorand victimele ucise cu 35 de ani in urma. Si tunisieni au iesit in numar de 20.000 cerand locuri de munca, justitie sociala si unitate nationala, iar cubanezii au avut parte de o parada impresionanta organizata de stat si la care au participat nu mai putin de 2.000 de invitati din strainatate. Venezuela a oferit si un cadou neasteptat muncitorilor cu ocazia acestei zile, saptamana de lucru crescand de la 1 mai 2012 de la 40 de ore la 44 ore, anunta AFP.

ONU trimite 300 de observatori neinarmati in Siria pana la sfarsitul lunii mai. ONU a decis trimiterea in Siria a 300 de observatori pana la finele lunii mai. Acestia fac parte din trupele de mentinere a pacii si vor merge in tara lui al Assad neinarmati. Pana in acest moment ONU detine doar 24 de observatori in Siria. Plecarea noilor trupe in Siria face parte din planul de pace propus de ONU si Liga Araba prin Kofi Annan si care vizeaza monitoriazarea aplicarii acordului de incetare a focului dintre trupele puterii si cele ale opozitiei. Siria a cerut ca acesti observatori sa vina din tari prietene precum Rusia, China, India, Brazilia sau Africa de Sud, informeaza Ria Novosti.

India: 103 morti si peste 100 de disparuti dupa naufragiul unei ambarcatiuni. Echipele de salvare ale armatei au reusit sa recupereze 103 victime ale accidentului care a avut loc luni seara pe raul Brahmaputra. O ambarcatiune care avea la bord peste 350 de oameni s-a rasturnat din cauza vanturilor si a ploilor puternice. Aproximativ 150 de persoane au reusit sa inoate pana intr-o zona de siguranta, fiind salvate de locuitorii din satele apropiate. Acestia se aflau pe puntea ambarcatiunii, ceilalti aproximativ 200 de persoane aflate in cala nu au avut nicio sansa. Peste 100 de persoane sunt date in continuare disparute. Zona in care a avut loc accidentul este una cu mici insule si sate aflate pe malul apei, barcile reprezentand pricipalul mijloc de deplasare. Ambarcatiunile foarte aglomerate nu prezinta o noutate, iar regulile de siguranta nu reprezinta o prioritate pentru nimeni, scrie FoxNews.

Libia solicita Tribunalului de la Haga judecarea in tara a lui Saif al-Islam Gaddafi. Libia a cerut in mod oficial Tribunalului de la Haga sa abandoneze actiunea legala inceputa impotriva lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul lui Muammar Gaddafi si a fostului sef al serviciilor secrete libiene Abdullah al-Senussi. Libia doreste ca ambii barbati sa fie judecati la Tripoli unde ar putea primi pedeapsa capitala. Autoritatile libiene afirma ca tara lor isi recladeste sistemul de justitie si ca cei doi trebuie judecati doar de un tribunal national. Cel mai probabil acuzatiile pe care Saif al-Islam si al-Senussi le vor avea de infunatat in propria tara vor fi multiple: crime internationale, incitare la razboi civil, abuz de autoritate, arestari neintemeiate legal sau lipsire de libertate, anunta The Guardian.

FBI a arestat 5 persoane acuzate ca ar fi vrut sa arunce in aer un pod din statul Ohio. Cinci barbati acuzati ca ar fi vrut sa arunce in aer un pod din apropierea orasului Cleveland (Ohio, SUA) au fost retinuti de FBI, informeaza Ministerul american al Justitiei citat de Associates Press. Potrivit autoritatilor, actiunea celor cei cinci nu a reprezentat un pericol real pentru ca explozibilulul era inoperabil, fiind controlat de un agent al Biroului Federal infiltrat in grupare. Cei cinci barbati, dintre care 3 s-au prezentat drept anarhisti, au fost arestati luni de agenti ai departamentului de terorism al FBI. Trei dintre ei sunt acuzati de complot si tentativa de utilizare a explozibililor pentru a distruge bunuri ce faciliteaza comertul interstatal. In cazul celorlalti doi, autoritatile nu au inaintat pana la aceasta ora acuzatiile de care se fac vinovati. "Explozibilul a fost sub controlul unui agent FBI sub acoperire" si era inoperabil, se arata intr-un comunicat al ministerului citat de AFP. (C.I.)