Antonis Samaras, liderul partidului grec de dreapta Noua Democratie, a afirmat luni ca trebuie format imediat un guvern de "consens national", dupa intalnirea cu presedintele republicii, Carolos Papoulias. Papoulias i-a incredintat acestuia un mandat "exploratoriu" de trei zile pentru a forma un guvern de coalitie, potrivit Constitutiei. Samaras pledeaza pentru mentinerea Greciei in zona euro cu orice pret, insa doreste o "renegociere" a planului de austeritate, impus Greciei din 2010, in momentul izbucnirii crizei economice. Presa internationala scrie ca ''Atena nu a iesit inca la liman'' si avertizeaza asupra unei ''explozii sociale'' in Grecia.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

''Grecia, in cursa pentru formarea unei coalitii guvernamentale'', noteaza BBC News. Antonis Samaras, liderul Partidului Noua Democratie si castigator al alegerilor, a inceput negocierile pentru formarea unei coalitii, un guvern de ''consens national''. Antonis Samaras s-a intalnit cu liderii celor mai importante doua partide, insa nu a fost anuntata o eventuala coalitie. Liderul Noua Democratie a declarat ca va propune schimbari respectand termenii acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeana si FMI. Potrivit Constitutiei, presedintele grec Karolos Papoulias i-a acordat lui Antonis Samaras un termen de trei zile pentru a forma un nou guvern.

''Dreapta pro-europeana din Grecia incearca, din nou, sa formeze un guvern'', noteaza CNN. Dupa doua runde de alegeri fara niciun rezultat, doi prim-ministri interimari si 221 de zile de cand Grecia a avut ultimul guvern, seful statului i-a cerut liderului Partidului Noua Democratie sa formeze urgent o democratie. Votul a fost considerat, in mare, un referendum in Grecia, in incercarea acesteia de a ramane in zona euro. Eventualitatea unui vot negativ a creat panica pe pietele mondiale, analistii avertizand ca o prabusire a monedei euro ar costa aproximativ 800 de miliarde de euro. Dupa intalnirea cu presedintele Greciei, Antonis Samaras declara ca noul guvern va trebui sa faca schimbari ''pentru a scapa poporul grec de realitatea chinuitoare a somajului''.

''Guvernul grec va fi fortat sa ceara o a treia transa de imprumut'' de indata ce noul guvern va fi format, relateaza The Telegraph, punand astfel presiune pe Germania si Bruxelles sa salveze sau sa ''rupa'' zona euro. Oficiali apropiati liderului Partidului Noua Democratie au admis ca prima lor sarcina va consta in renegocierea sumei de 130 de miliarde de euro, convenita in luna mai. Consilierul economic Dimitrios Tsmocos a declarat ca Antonis Samaras intentioneaza ''sa onoreze obligatiile contractuale ale Greciei, insa el va renegocia in mod activ si agresiv memorandumul''. De asemenea, un alt consilier avertizeaza asupra unei ''explozii sociale'' in Grecia daca conditiile de imprumut nu sunt relaxate.

''Grecia incearca sa formeze un guvern de coalitie'', scrie publicatia britanica The Guardian, care aminteste de paralizia politica ce a cuprins Grecia in ultimele sase saptamani, de la rezultatul neconcludent al ultimelor alegeri din luna mai. Rezervele de bani ale statului sunt pe punctul de a se sfarsi, in timp ce administratia publica se afla intr-o dezordine totala, scrie cotidianul citat.

''Un apel la Europa... alegatorii greci au decis in cele din urma sa accepte masurile de austeritate'', informeaza The Independent. Sunt sanse mari ca Noua Democratie sa formeze o coalitie cu partidul socialist Pasok, scrie sursa citata. Practic, grecilor li s-a cerut sa aleaga intre Partidul Noua Democratie, care accepta planurile Uniunii Europene, si Syriza, care sustine ca le va renegocia. Dupa cum relateaza The Independent, criza de cinci ani i-a impartit pe greci intre stanga si dreapta.

Luni, pietele europene au deschis in crestere dupa aflarea rezultatelor alegerilor din Grecia, insa investitorii au pastrat prudenta. The New York Times se intreaba: cat timp va dura aceasta relaxare ''avand in vedere esecul tentativelor trecute de a rezolva criza din Grecia si recesiunea in crestere a tarii?''.

Chiar daca principalele doua partide ale viitoarei coalitii, Noua Democratie si Pasok, sustin planul de salvare financiara condus de UE si FMI, ''Atena nu a iesit inca la liman'', avertizeaza Der Spiegel. Publicatia aminteste ca grecii au retras sute de milioane de euro din banci cu cateva zile inainte de alegeri, de teama ca economiile lor sa nu dispara. ''Niciun partid nu a fost capabil sa formeze un guvern viabil dupa votul putin concludent din 6 mai, in urma caruia alegatorii, nervosi, au pedepsit principalele partide'', informeaza Der Spiegel.

''Alegeri in Grecia: Deja vu?'', titreza Time. Potrivit revistei americane Time, poporul grec si-a pierdut increderea in partidele Noua Democratie si Pasok, ''care au condus Grecia timp de 40 de ani''. De asemenea, multi greci considera ca aceste partide sunt profund corupte si vinovate de falimentul tarii. In urma acestor alegeri, victoria reala apartine absenteismului, adauga publicatia americana.