Reuters: Romanii si-au pierdut increderea in politicienii preocupati mai mult de certuri decat de problemele tarii. Romanii isi pierd din ce in ce mai mult increderea in politicieni, care sunt preocupati mai mult de certurile aparute intre ei decat de problemele cu care se confrunta una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana. Acest lucru se poate reflecta in alegerile parlamentare ce vor avea loc peste cinci luni, cand alegatorii ar putea vota partidele populiste sau cele care urmaresc politici extreme, ca in cazul Greciei sau Ungariei. Premierul roman Victor Ponta a preluat puterea in urma cu trei luni, dar deja se afla sub presiunea acuzatiilor de plagiat. "Sunt in prima linie a razboiului cu sistemul care a guvernat Romania, iar acestia raspund prin santaj, amenintare si calomnie", a declarat Ponta dupa acuzatiile de plagiat din revista Nature. In timp ce romanii au un salariu mediu lunar de 350 de euro si se confrunta zilnic cu birocratia si oficialitatile, liderii lor beneficiaza de masini scumpe, vile impozante si conturi generoase. In orasele din Romania cea mai mare si ostentativa resedinta o are in mod normal primarul. Victor Ponta este succesorul lui Ion Iliescu, succesorul lui Nicolae Ceausescu, cel care a preluat puterea dupa violentele din 1989. Scolit la Moscova si inca o figura influenta, Iliescu este acuzat ca a permis cresterea coruptiei si le-a permis politicienilor sa prospere, scrie Reuters.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Egipt: Presedintele Mohamed Morsi se confrunta cu dificultati economice grave. Noul presedinte egiptean, islamistul Mohamed Morsi, va trebui sa rezolve dificultatile economice grave cu care se confrunta tara, criza turismului, cresterea deficientelor si pierderea increderii investitorilor, anunta expertii. "Programul islamistilor nu este clar, nu exista un plan detaliat deocamdata. Singurul mod in care Morsi poate obtine ajutor este sa le permita expertilor din afara Fratiei Musulmane sa participe cu sfaturi reale. Islamistii nu au resursele si experienta pentru a gestiona economia unei tari precum Egiptul", a anuntat Mona Ismail, fost director al Bancii Arabe de Investitii, anunta AFP.

Vladimir Jirinovski propune o luna de vacanta pentru jurnalistii rusi. Liderul partidului nationalist Liberal Democrat din Rusia (LDPR), Vladimir Jirinovski, a sugerat ca toti jurnalistii rusi ar trebui sa mearga in acelasi timp in vacanta pentru o luna de zile, pentru a calma presiunea stirilor asupra publicului. "Partidul LDPR a propus ca toate trusturile media sa le dea ziaristilor o luna de vacanta, spre exemplu intre 15 iulie si 15 august, pentru ca stirile trebuiesc oprite", a anuntat Jirinovski, o reala sursa de declaratii excentrice, in cadrul Dumei de Stat. "Exista un flux imens de stiri negative pe toate posturile de televiziune si de radio, care au efect nociv asupra sanatatii oamenilor", a adaugat acesta. LDPR a prezentat recent o propunere in Duma de Stat care limiteaza stirile negative prezentate la televizor la doar 20%, informeaza Ria Novosti.

Compania care va construi autostrada Romania-Bulgaria-Turcia va deveni operationala in octombrie. Compania de proiect responsabila de construirea autostrazii care va lega Romania de granita dintre Grecia si Turcia, prin Bulgaria, denumita si Ruse-Svilengrad, va deveni operationala in luna octombrie. Proiectul va fi implementat intr-un sistem de parteneriat public-privat. Bulgaria, Turcia si Qatar sunt tarile care vor reprezenta in mod proportional compania care va efectua proiectul si analiza financiara a constructiei si exploatarii autostrazii. Fiecare dintre cele trei tari va desemna cate doi reprezentanti in consiliul de supraveghere a bugetului si memorandului de cooperare. La inceputul lunii mai, ministrul dezvoltarii regionale, Lilyana Pavlova, anunta ca se asteapta ca proiectul de constructie a sectiunii de autostrada, lunga de 300 km, sa atraga investitori din China, Qatar si Oman, scrie Novinite.

Regimul lui Bashar Al-Assad va pierde controlul asupra Siriei - Casa Alba. Regimul Bashar Al-Assad este pe cale sa piarda controlul asupra Siriei, lucru confirmat de confruntarile armate din apropiere de Damasc si de numarul din ce in ce mai mare al dezertarilor, apreciaza Presedintia Statelor Unite. "Regimul Bashar Al-Assad pierde treptat controlul asupra tarii", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Un general sirian si doi colonei au dezertat luni, fugind in Turcia. In total, pana acum, 13 generali sirieni au dezertat de la inceputul violentelor si confruntarilor militare din Siria, in urma cu 16 luni. "Din punctul nostru de vedere, tranzitia puterii in Siria trebuie sa se realizeze fara Bashar al-Assad. Comunitatea internationala trebuie sa fie unita pentru a lucra la o tranzitie politica in Siria", a anuntat Carney, anunta AFP.