Viviane Reding: Am oprit derapajele din Romania. Macar lucrurile nu au mers pana la extrem. Comisarul pentru justitie, Viviane Reding, a vorbit, intr-un interviu acordat Euronews, despre situatia actuala din Romania. Aceasta crede ca lucrurile nu sunt perfecte, dar "deviatiile au fost oprite". "S-au intamplat foarte multe. Curtea Constitutionala a luat o decizie, care a fost aplicata. In prezent, lucrurile sunt relativ bune, nu sunt perfecte, dar macar nu au ajuns la extrem", a afirmat Viviane Reding. Potrivit acesteia, "democratia este un bun care trebuie pastrat. Avem nevoie de curti constitutionale independente si trebuie sa respectam ceea ce spun ele". Intrebata ce poate face UE pentru a-l obliga pe premierul Victor Ponta sa-si respecte promisiunile, Reding a spus ca: acesta trebuie sa isi joace rolul de prim-ministru, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Bordeluri celebre din Bucurestiul anilor '30: pesti cu nume penibile, prostituate scolite in strainatate si clienti cu abonamente. "Fetitele dulci" ale Bucurestiului din perioada interbelica se deosebesc din toate punctele de vedere de prostituatele din prezent. La acea vreme, acestea isi faceau meseria in bordeluri de lux si erau obligate sa se inregistreze la politie si sa mearga lunar la control medical. Mai mult, clientii aveau abonamente, iar cei care intrau pentru prima data intr-un bordel erau scutiti de plata. "Nu era sector al Bucurestiului care sa nu aiba cate cinci, sase bordeluri in perioada interbelica", spune istoricul Adrian Majuru. Prostituatele mai stilate isi faceau meseria in stabilimente de lux de pe bulevardele Elisabeta sau Ferdinand, la Crucea de Piatra ori in propriile apartamente, insa multe isi cautau clienti prin hoteluri, magazine sau teatre, anunta Adevarul.

Tanara roma masteranda la Sorbona: "Nu trebuie sa ne fie frica sa visam la lucruri mari doar pentru ca suntem romi". Varsta: 22. Mama: femeie de serviciu. Tatal: sofer. Etnie: roma. Studii: in prezent, masterand la Sorbona. Anina Ciuciu a povestit intr-un interviu pentru RL cum a devenit masteranda in drept la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, dupa ce a plecat din Romania la 7 ani si a trait, cativa ani, prin adaposturi sociale. RL: De ce s-au hotarat ai tai sa plece din tara? Anina Ciuciu: Am plecat din Romania in 1997, cand eu aveam sapte ani. Noi suntem din orasul Craiova, acolo m-am nascut, acolo am fost la gradinita. Conditiile de viata erau foarte dificile, mai ales ca suntem romi. Era insa foarte dificil pentru parintii mei sa-si gaseasca o slujba si sa traiasca in conditii umane. Am crezut si credem in continuare ca Franta este tara drepturilor omului si am venit pentru a avea o viata mai buna. RL: Cand spui "conditii foarte grele", la ce te referi, exact? A.C.: In primul rand la greutatile intampinate de parinti in a-si gasi o slujba. Si tatal si mama au fost discriminati la serviciu. Iar sora mea mai mare a fost discriminata la scoala. N-a obtinut locul I pentru ca era roma, premiul l-a luat o domnisoara care avea o medie mai mica, dar nu era de etnie roma. Au fost situatii reale, traite de noi. Integral in Romania Libera.

Cine gandeste neclar, actioneaza neclar. Polemica legata de referendum ne arata ca societatea este divizata nu doar prin optiuni politice, ci prin chiar modul in care descrie societatea si in care intelege politica. PDL si formatiunile aliate (de fapt mici grupuri desprinse tot din PDL) au produs un manifest politic menit sa ofere noii constructii o identitate mai bine conturata. Manifestul, publicat avant la lettre, de prim-vicepreseditele PDL, Cristian Preda, descrie noua formatiune ca "alternativa la USL". La prima vedere nu ar fi multe de spus despre un text care isi propune sa mobilizeze si sa defineaca nu atat un concept, cat un sentiment politic. "Vom coagula energiile reformatoare, vom cladi increderea in domnia legii si in democratie, vom reda speranta in viitorul Romaniei europene" , se spune in acest manifest care mai adauga ca scopul noii formatiuni este sa ofere "justitie pentru toti si prosperitate pentru fiecare", scrie Deutsche Welle.

Andrei Plesu: "Actuala conducere a tarii nu da doi bani pe cultura". Guvernul, ICR si inflatia de ciocoi noi. Eseistul a vorbit pentru EVZ despre toate aceste subiecte. Daca ati putea schimba ceva in privinta Institutului Cultural Roman (ICR), ce ati schimba? I-as reda statutul pe care l-a avut pana de curand. Schimbarile survenite prin interventia noii guvernari n-au avut nicio noima. La noi, cum merge ceva bine, schimbam. Din motive politice, din resentimente private, intotdeauna mai importante decat criteriile rationale.Toate informatiile mele, tot ce stiu eu despre ICR imi spune ca a fost una din putinele institutii care au functionat foarte bine, care au avut ecou international, care au dat tarii o imagine buna. S-ar parea ca tocmai succesul a transformat acest institut intro victima predilecta a micii "revolutii culturale" puse la cale de guvernanti. Interviul complet in EVZ.

Asigurarea obligatorie a locuintei devine obligatorie de la 1 septembrie. Romanii vor fi obligati, de la 1 septembrie, sa-si asigure locuinta impotriva riscurilor de catastrofa naturala, in primul rand, prin polite obligatorii PAID si doar pentru riscuri si sume suplimentare celor vizate de Legea 260/2008 sa incheie o polita facultativa. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis un comunicat prin care arata ca, incepand cu 1 septembrie 2012, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite prin polita obligatorie, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. Ce se intampla daca ai incheiat deja o polita facultativa impotriva riscului de inundatii, cutremur si alunecari de teren? Acestea se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea lor, dar, ulterior, proprietarii vor trebui sa-si asigure locuinta, in primul rand, pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea 260/2008, adica printr-o polita obligatorie, informeaza Adevarul.

Top zece greseli capitale care au dus la pierderea referendumului de catre USL. Incercarea de a-l demite pe Traian Basescu a fost cel mai dur test de pana acum pentru Uniunea Social - Liberala (USL). Confruntarea cu presedintele a fost cu mult mai solicitanta decat alegerile locale, unde USL a defilat. Econtext a realizat un top zece al celor mai importante erori infaptuite de USL in cursul tentativei de a-l demite pe presedintele Traian Basescu. Printre acestea, una din cele mai mari a fost pierderea celor doi asi: cvorumul si decizia Parlamentului asupra rezultatelor referendumului. Dar nu este singura pierdere uriasa: discursul execrabil al liderilor USL, iain special cel al lui Crin Antonescu, a aratat multor oameni ca acesta este mult mai agresiv decat se spunea despre Traian Basescu, scrie Romania Libera..