Comisia Europeana urmareste in continuare foarte atent situatia politica din Romania, dupa "un fel de puci parlamentar", afirma vicepresedintele CE, Viviane Reding, precizand ca nu ar fi surprinsa daca integrarea Romaniei in Schengen ar fi amanata, conform unui interviu acordat Le Monde, citat de Mediafax.

Viviane RedingFoto: Agerpres

"Mentinem o supraveghere atenta (a situatiei din Romania) dupa lupta politica teribila din iulie si august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorita Mecanismului de control si verificare pe care l-am creat. Speram ca toti actorii politici de la Bucuresti vor putea depasi disensiunile pentru a pregati campania electorala din octombrie. Tinerele democratii din Est trebuie sa realizeze in scurt timp ceea ce vechile democratii au indeplinit in cateva decenii", declara Viviane Reding, conform unui interviu acordat Le Monde.

Reporter Le Monde: "Credeti ca aderarea Romaniei la Schengen este de actualitate?"

"Este o decizie care va apartine statelor membre UE, in unanimitate, daca isi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Intrebarea esentiala este de a sti daca statul de drept roman ne poate oferi incredere. Spatiul Schengen nu se refera doar la functionarea tehnica a frontierelor, asa cum evalueaza Comisia Europeana. Implica si o buna functionare a justitiei si garantii in acest sens. Din punctul meu de vedere, nu as fi surprinsa daca statele vor decide sa nu integreze imediat Romania" in Schengen, a raspuns Reding, vicepresedinte al CE si comisar UE al Justitiei.

  • UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca a luat nota cu surprindere de declaratiile vicepresedintelui CE, sustinand ca astfel de abordari creeaza premisele unui tratament discriminatoriu.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de declaratiile doamnei Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene, cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen", se arata intr-un raspuns al MAE roman la o solicitare a agentiei Mediafax.

Ministerul de Externe precizeaza ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen reprezinta un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a tarii noastre la UE, iar in iunie 2011, in cadrul reuniunii ministrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut in mod formal faptul ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen. MAE aminteste ca avizul pozitiv dat de Parlamentul European, in iunie 2011, in favoarea adoptarii unei decizii privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a consolidat recunoasterea faptului ca tara noastra a indeplinit toate criteriile necesare.

"Ca urmare, data fiind incheierea cu succes a procesului de evaluare tehnica, Consiliul Justitie si Afaceri Interne este forul care adopta decizia politica de aderare a Romaniei la spatiul Schengen", mai precizeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe.

MAE sustine ca "declaratia vicepresedintelui Comisiei Europene este cu atat mai surprinzatoare cu cat Comisia Europeana este gardianul respectarii si implementarii nediscretionare si nediscriminatorii ale Tratatelor UE si ea este chemata sa asigure acest lucru". MAE aminteste ca, de altfel, prin vocea presedintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeana a recunoscut indeplinirea de catre Romania a tuturor conditiilor prevazute de acquis-ul Schengen.

"De asemenea, tocmai avand in vedere atributiile Comisiei Europene, este si mai surprinzatoare invocarea conexiunii intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea la spatiul Schengen. Astfel de abordari din partea unui inalt oficial european creeaza premisele unui tratament discriminatoriu fata de un Stat Membru care si-a indeplinit toate obligatiile, conform legislatiei europene. Cum a precizat si Comisia Europeana in nenumarate randuri Mecanismul de Cooperare si Verificare reprezinta un proces separat, iar autoritatile romane sunt pe deplin angajate in respectarea recomandarilor acesteia", arata Ministerul roman al Afacerilor Externe.