Fostul ministru al transporturilor Anca Boagiu a declarat joi seara la Digi 24ca premierul Ponta "a spus o minciuna sfruntata", afirmand ca gaura "de care vorbeste e de fapt gaura pe care au dat-o ei sistand toate lucrarile si toate platile".

Reactia fostului ministru al transporturilor apare dupa ce Guvernul a redus bugetul Ministerului Transporturilor a fost redus, in urma rectificarii, cu 1,25 miliarde lei, la 13,42 miliarde lei, cea mai mare parte a banilor fiind taiati de la cofinantarea proiectelor cu fonduri europene.

"In semestrul 1 noi am alocat pentru lucrari, doar din fonduri nerambursabile 1,1 mld de ron. Ministerul a cheltuit 420 de mil, o treime. Pai daca doar a cheltuit fara sa faca si cererile de rambursare, imaginati-va ca acei peste 2 mld de euro care trebuiau sa fundamneteze bugetul pe anul asta nu vor veni", a precizat senatorul PDL, care a subliniat ca "visul de a avea cei 434 de km de autostrada pe care i-am contractat in 2010, inceputul lui 2011, finalizati la anul in aprilie nu se va indeplini".

Victor Ponta a declarat ca au fost taiate sumele pentru investitii in cazul acelor "proiecte care prestau bani pentru partid", mentionand si de investitiile de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

"Domnul Ponta spunea ca trebuie folositi banii de pe credite, finantari nerambursabile. Taman de acolo a taiat aproape 1,3 mld dintre care 1,1 sunt banii, se vede clar din rectificarea bugetara, pentru programele cu finantare externa", a declarat Anca Boagiu invitata in emisiunea lui Luca Niculescu.

Fostul ministru al transporturilor a explicat ca mare parte a cheltuelilor in bugetul ministerului transporturilor sunt bani pe care ministerul si statul roman ii platesc.

"La transporturi programele pe fonduri nerambursabile functioneaza diferit de celelalte. Adica noi platim din bugetul de stat dupa care rambursam, transmitem cererea de rambursare la CE si banii sunt returnati Romaniei. Tinta pentru ministerul transporturilor asumata in bugetul de stat pe 2012 era de cca 2 mld de euro. Atat trebuiau rambursati anul acesta, ceea ce inseamna ca aproape toate cele 300 de proiecte finaintate din conturi europene trebuiau sa continue astfel incat banii sa vina inapoi."

Anca Boagiu precizeaza ca pentru ultima luna "toate facturile care au fost transmise spre a fi platite au fost returnate constructorilor. Aici nu poate fi dupa parerea mea decat un interes financiar, asteapta sa fie recompensati ca se uita pe facturi ori le e frica pt si-au dat seama ca nu pricep nimic si toate criticile aduse de CE li se sparg in cap."'

Fostul ministru al transporturilor a mai declarat la Digi24 ca prin taierea bugetului la ministerul de resort vom avea o incetinire a implementarii fondurilor structurale. "E diferenta pe care o vedem prin rectificare. De la 14,2 mld au scazut 1,254 si au ajuns la 12,9 mld. Deci sunt bani mai putini pentru proiectele de investitii si cea mai mare parte sunt pe fondurile de externe nerambursabile, post aderare, unde avem suma de 1,1 mld de lei deja taiati. Deci sa nu planga ca nu a avut bani in buget. Sa nu planga in mom in care din 1,104 mld cheltuiesti doar 420. I-a avut in buget. Orice ministru responsabil si orice premier care vrea sa foloseasca bani europeni urmareste saptamanal ce se intampla cu alocarile, cu rambursarile, cu platile."

Anca Boagiu a mai spus ca toate promisiunile facute si anuntate pt 2013 - cresteri salariale, returnari de CAS - nu se vor intampla pentru ca nu mai exista bani in buget.