Interviu cu primul roman membru in Clubul de la Roma: UE, amenintata sa se rupa in bucati. Diplomatul si matematicianul Mircea Malita a fost primul roman care a intrat in Clubul de la Roma. Episodul s-a consumat in 1972, la scurt timp dupa ce Clubul a dat publicitatii un raport care a zguduit la vremea respectiva lumea, cu privire la evolutia omenirii in urmatoarele patru decenii. La 40 de ani distanta, in toamna lui 2012, o noua coincidenta: dupa cateva luni de la lansarea urmatorului raport (cel pe 2012-2052), Adunarea Generala a Clubului de la Roma se tine la Bucuresti. Academicianul Mircea Malita s-a numarat printre vorbitorii de la evenimentul care a avut loc la inceputul acestei luni, insistand, alaturi de Richard Ernst, laureat al Premiului Nobel, si Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, asupra rolului fundamental al invatarii si educatiei in conturarea viitorului, scrie Romania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Copiii romani de peste Nistru care au invins Federatia Rusa. CEDO le-a acordat despagubiri de un milion de euro. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat castig de cauza celor 170 de elevi romani din Transnistria, care au reclamat Federatia Rusa pentru inchiderea scolilor cu predare in limba romana. Marea Camera a CEDO a stabilit ca Federatia Rusa este pe deplin responsabila pentru incalcarea drepturilor omului in Transnistria, teritoriu pe care il controleaza militar, politic si economic. Curtea de la Strasbourg a declarat guvernul rus vinovat pentru inchiderea, in 2002 si 2004, a scolilor cu predare in limba romana si cu scriere in grafie latina din localitatile Tighina, Grigoriopol si Rabnita. CEDO a dispus ca guvernul de la Kremlin sa plateasca 1,02 milioane de euro victimelor - mai exact cate 6.000 de euro pentru fiecare dintre cei 170 de reclamanti, anunta Adevarul.

Puiu Popoviciu, demolatorul din Kiseleff 39. Vecinii spun ca firma omului de afaceri a pus la pamant Restaurantul Casei Regale si le-a propus case in complexul rezidential pe care urma sa-l construiasca. In batalia pentru terenuri in cea mai elitista zona a Capitalei, Soseaua Kiseleff, se pomeneste, adeseori, numele lui Gabriel Aurel "Puiu" Popoviciu. Unul din terenurile vizate de acesta: suprafata de aproape 4.000 de metri patrati pe care s-a aflat fostul Restaurant al Casei Regale "Flora", demolat in 2010. Din pacate, pentru importanta istorica a imobilului, abia anul acesta, pe 8 octombrie, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca aprobarea de demolare a imobilului de la numarul 39, emisa de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este ilegala. Pana sa se puna stapanire pe terenul de sub casa aflata in sfera de protectie a monumentelor istorice, timp de peste 20 de ani s-a dus o lupta acerba, informeaza EVZ.

In cautarea lui Mircea cel Batran. Descoperirea senzationala de la Tismana. O adevarata comoara a iesit la lumina zilei, de curand, in orasul gorjean Tismana. Daca testele o vor confirma, ar fi vorba despre unicul lucru personal care ne-a ramas azi de la domnitorul Mircea cel Batran - o bucata de stofa dintr-o mantie domneasca. Pana la confirmarea autenticitatii sale, peticul se afla in grija Bancii Nationale a Romaniei. Am plecat spre Tismana, dupa ce un profesor de matematica din localitate, Nicolae Tomoniu, veche cunostinta de-a noastra, om dedicat de o viata studierii istoriei acestor locuri, ne anunta, cu putin timp in urma, ceea ce pare a fi o extraordinara descoperire. Si nu in pamant, nu prin cine stie ce pesteri, ci tocmai in podul casei unui consatean de-al sau, Crisan Ioan Radulescu. Ajungem deci in centrul micului orasel din judetul Gorj si batem la poarta casei batranesti, o constructie bine intretinuta. Suntem primiti cu bucurie. Integral in Romania Libera.

Intre majoritati si ratiune politica. Apar periodic in politica romaneasca declaratii care care par oarecum nefiresti. Recent, Razvan Mihai Ungureanu spunea ca tinta aliantei din care face parte este sa atinga 30% in alegeri pentru a declansa de pe aceste pozitii negocieri pentru o alianta de guvernare. Cu cine insa? "Nu am abandonat niciodata ideea unei colaborari cu PNL", mai spunea un lider PDL, dezvaluind proiectele post-electorale. Oricat ar parea de putin probabile aceste declaratii, ele trebuie privite cu atentie. In 2009, cand presedintele Traian Basescu sfida in aparenta realitatea, refuzand coalitiei anti PDL guvernarea, el planuia de fapt sa divida majoritatea si sa creeze un grup politic nou, care sa-i asigure ulterior o majoritate suficienta. Pentru prima data in istoria parlamentului din Romania a fost infiintat un grup parlamentar care nu avea nicio identitate politica validata prin alegeri, anunta Deutsche Welle.

Ziua Armatei, fara presedintele Traian Basescu. Autoritatile de la Bucuresti s-au balbait in ceea ce priveste invitarea la Carei a presedintelui Romaniei, care este si seful Armatei. Evenimentul organizat ieri la Carei cu ocazia Zilei Armatei a strans sub aceeasi umbrela unii dintre cei mai importanti oameni din stat, insa nu si pe presedintele Traian Basescu. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, premierul Victor Ponta, ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, si ministrul Administratiei si Internelor, Radu Stroe, au asistat la ceremoniile prin care s-a marcat sarbatoarea Armatei Romane, informeaza Adevarul.

Una dintre cele mai ingrozitoare crime in masa a fost comisa de NKVD asupra romanilor din Bucovina de Nord, teritoriu ocupat de URSS. Istoria Bucovinei de Nord, stravechi teritoriu romanesc ocupat de URSS si aflat acum intre granitele Ucrainei, cuprinde una dintre cele mai tragice pagini. Circa 2.000 de romani au fost ucisi, cu sange rece, de catre granicerii sovietici, la Fantana Alba. Printre victimele acestui episod din lunga serie a suferintelor romanilor din Bucovina de Nord s-au numarat copii. Cruzimea sovieticilor a mers atat de departe incat unele persoane au fost ingropate de vii! Timp de doua zile dupa ce victimele au fost ingropate, de sub pamant au razbatut gemete. Intreaga poveste este legata de ocuparea samavolnica a Bucovinei de Nord de catre URSS, in iunie 1940. Multe familii s-au trezit despartite de noua frontiera. Oamenii au incercat sa se refugieze in Romania. Nu doar etnicii romani au fugit de urgia bolsevica, ci si germani ori ucrainieni. Au existat grupuri mari, formate din sateni de pe Valea Siretului, care si-au abandonat agoniseala de o viata doar ca sa fuga de urgia rosie, scrie Romania Libera.