Un an de la protestele din Piata Universitatii. Cronologia evenimentelor si ce au obtinut protestatarii. In aceasta perioada se implineste un an de cand in Piata Universitatii din Capitala a izbucnit una dintre cele mai importante miscari de strada din Romania postdecembrista. Mii de oameni au iesit seara de seara in strada pentru a cere demisia Guvernului si a presedintelui. Violentele din Piata Universitatii, din acele zile geroase de ianuarie si februarie, au ajuns in presa din strainatate. Protestatarii au criticat maniera violenta in care jandarmii au intervenit pentru rezolvarea conflictelor iscate. Nu putine au fost cazurile in care oamenii din Piata au fost aruncati in dube si dusi la sectiile de Politie. Multi dintre ei au acuzat fortele de ordine ca i-ar fi saltat nevinovati din multime, fara a le da vreo explicatie, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Presedintele CSM, Oana Haineala, despre scandalul fara precedent din magistratura: "Alegerea mea a deranjat anumiti politicieni". Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt-Haineala, a acordat in exclusivitate pentru Evenimentul zilei un interviu in care vorbeste despre punctul fierbinte al actualitatii: batalia pentru controlul asupra Justitiei. EVZ: Sunteti dupa finalul mandatului de vicepresedinte al CSM si inceputul mandatului de presedinte al Consiliului, alegere care ne-a adus intr-o situatie de scandal, in ciuda faptului ca pentru activitatea de anul trecut Consiliul a fost reliefat pozitiv in rapoartele Comisiei Europene. Cum comentati? Oana Haineala: CSM a fost mentionat atat in raportul de progres din vara al Comisiei Europene, cat si in avizul dat de Comisia de la Venetia tocmai pentru modul in care a inteles ca, in cadrul evenimentelor din vara anului trecut, sa apere independenta Justitiei. Si consider ca asta este cea mai mare realizare a anului trecut: faptul ca, in sfarsit, CSM si-a indeplinit in totalitate rolul sau constitutional. Integral in EVZ.

Creierele Romaniei vor sa se intoarca acasa. Intoarcerea in tara a tinerilor romani specializati in diverse domenii, in strainatate, a fost un subiect pus din nou in discutie cu ocazia premiilor acordate celor mai buni studenti ai nostri care studiaza peste hotare. O problema inca nerezolvata, a remarcat Sebastian Burduja, fondatorul Ligii Studentilor Romani in Strainatate, consultant al Bancii Mondiale si absolvent al universitatilor Standford si Harvard. Mai mult de 500 de studenti care invata in universitati din Europa sau Statele Unite ori chiar in Asia au fost prezenti, marti seara, la Palatul Parlamentului, cu ocazia celei de-a patra editii a galei dedicate mintilor luminate. Oamenii acestia studiaza in domenii dintre cele mai diferite - informatica, arhitectura si medicina, inginerie, geologie, arte frumoase si biologie. Au fost premiati, cu ocazia aceasta, noua tineri care s-au remarcat in specializarea lor, in ultimul an, informeaza Romania Libera.

DW: Colectivismul in fata vietii si mortii. Tot circul ce a insotit citeva zile moartea regizorului Sergiu Nicolaescu, si care inca nu s-a incheiat, mi-a adus in minte versul superb al unui poet optzecist: "Uneori si moartea face putina retorica." Am citat versul de mai sus doar pentru frumusetea lui, pentru ca el nu sugereaza nici pe departe toata mascarada, ipocrizia, isteria, scenarita, revolta populara iscate de decizia sotiei regizorului de a respecta dorinta acestuia de a fi depus in sicriu inchis si de a fi incinerat. Poporul s-a indignat ca i s-a luat dreptul sa vada mortul, sa priveasca desavirsirea mortii pe chipul impietrit al celui din sicriu. Nu putem fi ipocriti si sa nu recunoastem aici si o curiozitate morbida, poate ancestrala in rindul multor romani. Cit priveste incinerarea, trebuie sa recunoastem ca la crestin-ortodocsi este o practica destul de rara, care ii descumpaneste si chiar ii revolta pe credinciosi, scrie Deutsche Welle.

"Regele asfaltului", omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, a fost prins in aeroport cu cartuse ascunse in bagaje. Dorinel Umbrarescu, supranumit "regele asfaltului", s-a ales cu dosar penal dupa ce a fost prins pe Aeroportul Bacau cu 15 cartuse de vanatoare dosite in bagaje. Surse neoficiale sustin ca omul de afaceri se ducea la vanatoare pe domeniul de la Balc din judetul Bihor, detinut de Ion Tiriac. "In urma controlului efectuat astazi cu ocazia imbarcarii pasagerilor la o cursa aeriana pe relatia Bacau - Oradea, in bagajul unui pasager au fost gasite 15 cartuse de vanatoare. Barbatul in cauza, in varsta de 51 de ani, a fost condus la sediul Postului de Politie Transporturi Aeriene Bacau, unde a declarat ca este detinator legal de arma de vanatoare iar munitia a fost uitata in bagajul de mana cu care calatorea. Cartusele au fost ridicate in vederea cercetarilor iar in cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea regimului armelor si munitiilor", a declarat Narcisa Butnaru, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, anunta Adevarul.

Cine a fost romanul care a devenit eroul de la Lissa. Un colonel roman din armata imperiala a salvat Venetia austriaca printr-o rezistenta eroica pe insula Lissa. Unul dintre cei mai importanti conducatori militari din istoria Imperiului Austriac a fost un roman. Este vorba de baronul David Urs de Margina, care este descendentul unei vechi familii boieresti din ducatul Fagarasului. David Urs de Margina a fost unul dintre primii romani care au ajuns la rangul de colonel in armata imperiala austriaca. David Urs de Margina a avut ambii parinti coboratori din familii de graniceri. Este vorba de acele comunitati care furnizau recrutii pentru regimentele de graniceri romani create de Imperiul Austriac dupa eliberarea Transilvaniei de sub suzeranitatea otomana, ca urmare a Pacii de la Karlowitz, informeaza Romania Libera.

Bugetul pe 2013: Cheltuielile sociale sunt in grafic, nu si cele de dezvoltare. Seful Guvernului a tinut un discurs de aproximativ o ora, tehnic, incarcat cu numeroase date. Nici promisiunea ca nu va ataca fosta guvernare, radiografie clara a situatiei" nu a fost indeplinita. Astfel, intregul sau discurs s-a concentrat nu atat pe o prezentare a Bugetului de stat pe 2013, cat mai ales pe un atac la fostele guvernari democrat-liberale. Din prezentarea premierului a reiesit ca vom avea un buget bazat pe austeritate si care nu incurajeaza dezvoltarea. Planul prezentat a inclus detalii clare in privinta cheltuielilor, dar nu a existat aproape nicio informatie cu privire la venituri, care trebuie discutate mai intai cu FMI Un lucru este clar. Impozitul forfetar este luat in calcul pe partea de venituri, dupa cum a rezultat din expozeul ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, care l-a insotit pe premier. Va prezentam, mai jos, principalele declaratii ale sefului Guvernului, scrie EVZ.

Cum s-ar putea pierde palatul Cantacuzino? Istoria unui scandal inghetat. Una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu de pe Calea Victoriei, Casa cu Lei sau Palatul Cantacuzino, a fost in ultimii ani in atentia presei mai putin pentru promovarea si cinstirea memoriei lui George Enescu si mai mult pentru scandalurile intre locatari: Muzeul "George Enescu" si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR). Lipsa de comunicare, interesele si orgoliile au facut ca monumentul sa-si arate varsta. Da, sperante de mai bine exista, de vreme ce s-a intocmit o documentatie pentru reabilitarea cladirii prin fonduri europene; planul acesta e umbrit totusi de decizia UCMR de a continua sa subinchirieze cladirile anexe palatului unor firme private, precum si de lipsa de initiativa in aceasta problema a Ministrului Culturii, anunta Adevarul.