Cotidianele centrale deschid editiile de marti cu subiectul privind aderarea la Schengen. USL scoate Justitia romana de sub rigorile UE, titreaza Adevarul. Guvernul Ponta a renuntat, oficial, la solicitarea unui vot pentru aderarea la Schengen si a plasat acest obiectiv pe un plan secundar, ceea ce lasa Uniunea Europeana fara parghii pentru a impune reforme in Justitie. Pana acum, oficialii europeni puteau folosi subiectul Schengen pentru a forta autoritatile de la Bucuresti sa faca schimbari in acest sens. State europene importante, precum Germania si Olanda, au conditionat aderarea la spatiul Schengen de obtinerea unui raport pozitiv pe Justitie, in cadrul MCV, scrie sursa citata. Ponta face pasul inapoi pe Schengen. Pozitia Romaniei a devenit vulnerabila dupa amenintarea germana cu "veto", semnaleaza si Romania libera. Strategia Guvernului Ponta de a forta un vot favorabil aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul Justitie si Afaceri Interne de la sfarsitul acestei saptamani prin amenintarea ministrului de Externe, Titus Corlatean, ca, daca va fi din nou amanata, atunci Romania nu mai este interesata s-a intors impotriva Bucurestiului in momentul in care ministrul german de Interne a afirmat raspicat ca Germania va face uz de dreptul de veto daca Romania va solicita un vot. Ieri, Ponta a facut pasul inapoi, scrie ziarul. Iar Gandul prezinta pozitia socialistilor germani, familia politica a lui Victor Ponta: "De ce se opune guvernul nostru intrarii Romaniei in Schengen". Parlamentarul german Susanne Kastner, SPD (social-democratii nemti), fost vicepresedinte al Bundestagului, a declarat intr-un interviu pentru Gandul ca sunt doua motive pentru care Germania a decis sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen: primul motiv este unul legat de precampanie electorala din Germania, insa la fel de important este si faptul ca Romania trebuie sa mai faca pasi inainte in lupta anticoruptie. "Rapoartele Comisiei Europene trebuie luate in serios. Lupta anticoruptie trebuie continuata".

ActualitateFoto: Colaj foto

Drumul Romaniei catre bratele deschise ale Rusiei, titreaza si Deutsche Welle. Ce se poate ascunde in spatele "derapajelor" cu privire la Schengen ale unor demnitari romani precum Titus Corlatean? Dar indaratul pozitiei germane? Ceea ce a parut la un moment dat a fi doar nefericita deriva a unui ministru de externe suprasolicitat si incapabil sa evite sa dea impresia ca vorbeste gura fara el, s-a dovedit, pana la urma, net mai grav, politica de partid si program guvernamental USL-ist.

Cum ajunge moloz fabrica de bere "Ursus" din Cluj, care producea inca din 1878. Ce vrea sa faca proprietarul cu terenul. Fabrica de bere Ursus, unul dintre simbolurile Clujului, este demolata zilele acestea de proprietarul cladirilor, concernul sud-african SABMiller. Directorul Ursus Breweries, Diana Klusch, a dezvaluit pentru "Adevarul" ce intentioneaza compania sa faca cu cele cateva hectare de teren, dupa demolare. Vezi istoria celui mai faimos brand de bere din Cluj din secolul al XIX-lea si pana astazi.

Cum ingroapa Ministerul Sanatatii o campanie de 140 milioane de euro impotriva cancerului. Lansat cu pompa anul trecut, programul gratuit al Ministerului Sanatatii pentru depistarea cancerului de col uterin are toate sansele sa devina un imens esec. Una dintre marile deficiente este aceea ca autoritatile nu au prevazut si un soft care sa permita centralizarea datelor si exista riscul ca, la sfarsitul programului, sa nu poata fi trase niste concluzii. Romania ocupa loc intai in Europa la mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. In medie, zilnic, sase femei mor din cauza acestei afectiuni ce poate fi relativ usor prevenita, scrie Romania libera.

"Sa nu ai liniste pe lumea ailalta, criminalule. Arza-te-ar focul!". Marturisirile unor romani care s-au bucurat cand a murit Stalin. 5 martie 1953: Tatuca popoarelor, cum era supranumit Stalin, fusese doborat, la varsta de 73 de ani, de o hemoragie celebrala. Funeraliile "marelui conducator" al poporului rus s-au desfasurat pe 9 martie 1953. In ziua funeraliilor lui Stalin, la 9 martie 1953, fix la ora 12.00, la pranz, s-au pastrat trei minute de reculegere in U.R.S.S si in tarile sovietizate. Inclusiv in tara noastra. Romanii de varsta a treia vorbesc cu greu despre acea perioada, marcata de indobitocirea poporului, scrie EVZ.

Cum au invins hotii de pe calea ferata Guvernul. Desi s-au cheltuit bani grei pentru modernizarea magistralei CFR Bucuresti-Constanta, trenurile InterCity de pe aceasta linie au fost trase in depouri. Ministrul Transporturilor a explicat masura prin faptul ca autoritatile nu pot gasi ac de cojocul hotilor care pun in pericol siguranta traficului. "Adevarul" s-a deplasat in locurile unde infractorii feroviari actioneaza cel mai des si prezinta o radiografie a "zonelor fierbinti" unde hotii de componente feroviare isi fac de cap, precum si cauzele pentru care autoritatile nu pot starpi traficul ilegal cu metale feroase si neferoase, sustrase de la calea ferata.

Raport secret. Reteaua homosexualilor de la Vatican. Un dosar intitulat "Relationem". Care i-a fost inmanat lui Benedict al XVI-lea inca de la inceputul lunii decembrie 2012. "Continutul dosarului i-a precipitat lui Benedict decizia de a se retrage", nota La Verdad. De fapt, dosarul reprezinta un raport solicitat chiar la cererea papei, cu mentiunea sa fie efectuat in cel mai mare secret. Au rezultat 300 de pagini, care reprezinta "munca detectivistica" a trei cardinali. O ancheta interna, in cadrul careia au fost enumerate si "cazuri zguduitoare" de prin 2007. Nu a fost uitat nici cazul din 2010, cand s-a vorbit despre pedofilie la Vatican, scrie EVZ.

Se pregatesc haosul si scumpirile in sanatate. Ministerul Sanatatii este hotarat sa organizeze licitatii centralizate pentru spitale incepand din aceasta vara, dar nimeni nu s-a lamurit cum vor evita autoritatile inca un esec al acestui mod de impartire a cheltuielilor. Timpul trece, intrebarile raman: noua imparteala a banilor din sistemul sanitar a generat numeroase reactii printre cei afectati intr-un mod sau altul, alimentate mai ales de legislatia vaga. Trecuti si prin experienta centralizarii, cei mai multi actori din sistemul sanitar nu prevad o implementare fericita a ideii Ministerului Sanatatii (MS), ci mai degraba o serie de probleme, scrie Capital.

Interviu - Despre dragoste si masini cu Neagu Djuvara. Pe langa eruditia, harul la vorba si scris si "carul plin de zile" pe care inca-l trage cu putere, Neagu Djuvara ascunde o poveste de viata incredibila. Intr-un interviu acordat Romania libera, istoricul vorbeste despre povestile de dragoste din viata sa. Si nu numai.