Cum a scapat basma curata americanul care l-a ucis pe Teo Peter. Acum sapte ani, Christopher VanGoethem, puscasul marin american care a intrat cu masina in taximetrul lui Teo Peter ucigandu-l pe muzician pe loc, era achitat de acuzatia de omor prin neglijenta de catre un tribunal militar convenit in Quantico, Virginia. Verdictul a declansat proteste in Romania, atat in strada, cat si la nivel diplomatic, ambasadorul american la Bucuresti de la acea vreme declarandu-se extrem de ingrijorat de efectele incidentului asupra relatiilor romano-americane. In urma unei solicitari de documente publice adresata Corpului Puscasilor Marini in iulie 2012, am intrat de curand (in exclusivitate) in posesia dosarului de caz in care se explica in amanunt cum a decurs procesul lui VanGoethem si cum au reusit avocatii acestuia sa-l scape de inchisoare, scrie Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Fonduri de pensii si investitii. Politicienii vor sa controleze banii romanilor. Interesele financiare ale romanilor ar putea fi subordonate celor ale politicienilor, deoarece parlamentarii vor sa puna mana pe institutia care garanteaza securitatea pietelor financiare. Camera Deputatilor a respins ieri propunerea presedintelui Traian Basescu de a nu putea fi numite in consiliul director al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) rude ale parlamentarilor. Nume grele din randul politicienilor se afla in carti pentru sefia acestui for. In ceea ce priveste nominalizarile la conducerea ASF, partea leului va reveni USL, care va numi 10 membri, in vreme ce PDL va nominaliza trei, iar PPDD si UDMR cate doi. Printre cei care ar putea fi numiti la sefia ASF se numara deputatul Dan Radu Rusanu, care conduce in prezent Comisia pentru buget, finante si banci din Camera si este considerat "eminenta cenusie a PNL". In prezent, el este cercetat de DNA, scrie EVZ. Pentru cine se incaiera Parlamentul cu Basescu. Dar cele mai dure negocieri se poarta inca intre PNL si PSD si pentru functia de vicepresedinte responsabil de piata asigurarilor, unde circula cei mai multi bani. In timp ce PSD vrea sa o propuna pe aceasta functie pe Angela Toncescu, fost presedinte al CSA, PNL se lupta sa obtina aceasta functie pentru actualul sef al asigurarilor, Daniel Tudor, scrie si Adevarul.

Amendamentul Iordache: deputatul acuza prea multe interceptari pe mandat de siguranta nationala, ofiterii SRI sustin ca vor fi obligati sa incalce legea. Deputatul PSD Florin Iordache a propus un amendament care are drept consecinta faptul ca toti inculpatii din dosarele de coruptie care "au picat" pe mandat de siguranta nationala vor scapa. La solcitarea Gandul, Serviciul Roman de Informatii a transmis "un punct de vedere" a efectelor acestui amendament, in conditiile in care Serviciul este institutia care face interceptarile in Romania, la solicitarea procurorului si cu avizul unui judecator. Potrivit SRI, acest amendament ar face imposibil investigarea infractuinilor de coruptie, dar si a altor infractiuni comune prevazute de legea penala. Practic, ofiterii SRI ar fi obligati sa nu sesize procurorii cand constata ca, spre exemplu, un cetatean se pregateste sa comita un omor si nu vor putea sa puna la dispozitia acestora interceptari, scrie Gandul.

DW: Manipulare prin sondaje. Putem utiliza sondajele de opinie ca argumente in dezbaterea constitutionala actuala sau ar fi de preferat sa nu se intample acest lucru? Un sondaj recent (INSCOP) pune intrebari cu privire la republica prezidentiala, republica parlamentara si monarhie si anunta ca majoritatea cetatenilor romani (65%) ar prefera un regim politic in care "autoritatea statutului este personificata", in speta ca ar prefera republica prezidentiala sau semi-prezidentiala celei parlamentare, scrie Deutsche Welle.

Bataie pe cea mai vanata companie. Omul lui Dan Voiculescu de la Loterie a fost retrogradat. Dupa ce EVZ a anuntat sambata, in exclusivitate, ca fostul consilier al lui Dan Voiculescu de la GRIVCO si de la cabinetul senatorial a fost numit director al Directiei Comerciale a Loteriei Romane, actualul presedinte al companiei, Adrian Misu Manolache, a decis luni sa-l demita din functie. In locul omului lui Dan Voiculescu a fost numit Edward Gabriel Vieriu. Fostul sfetnic al mogulului a fost retrogradat pe functia de consilier al sefului Loteriei, potrivit surselor EVZ.

Noile buletine de identitate: Iti poate fi furata identitatea? Documentul de identitate electronic poate fi citit de la o distanta de maximum 30 de centimetri folosind un cititor RFID obisnuit sau o aplicatie de telefon instalata pe un smartphone care are integrata tehnologie NFC. Cu toate acestea, datele de pe cip pot fi accesate doar dupa introducerea unei chei care e tiparita in zona de jos a documentului (MRZ - machine-readable zone). Cu alte cuvinte, doar o persoana care are acces fizic la document poate efectua o citire wireless. Nu pot fi scanate documente care se afla in port-documente, in genti sau in alte locuri unde zona de jos a documentului nu e vizibila, scrie Capital.

Ce mai fac nasii spagari din trenuri? Repara vagoane in asteptarea concedierii, arata noul sef al CFR Calatori. Cei 200 de controlori de bilete din trenuri prinsi de procurori ca luau spaga nu pot fi dati afara pana la pronuntarea unei sentinte definitive impotriva lor. Dar nici bine nu le merge: cei mai multi au ajuns revizori de vagoane, iar unii n-au rezistat la perspectiva manjirii cu vaselina si au demisionat, spune Valentin Dorobantu, noul sef al CFR Calatori, potrivit Adevarul.

Autostrada Deva - Orastie nu se inaugureaza la termen. Nu se stie exact cand se vor finaliza lucrarile. Daca in urma cu doua luni declara ca nu este sigur ca termenul de 1 aprilie pentru finalizarea tronsonului de autostrada Deva - Orastie (32,5 km) este unul realist, prefectul judetului Hunedoara este nevoit sa spuna acum acelasi lucru si despre data de 10 mai, cea la care constructorii sperau ca vor putea deschide circulatia pe intregul "by-pass", scrie EVZ.

Efectul anchetei Gandul la "Ghetarie". Decizie de suspendare a activitatii complexului comercial. Politia Capitalei simte miros penal in hala cu carne. La o saptamana dupa ce gandul a publicat ancheta cu camera ascunsa despre activitatea depozitului frigorific "Ghetarie", Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSP-MB) a emis decizia de suspendare a activitatii complexului comercial. Masura "complementara" va fi comunicata reprezentantului legal, se arata intr-un comunicat de marti al DSP-MB, scrie Gandul.

Berlinezii duc un razboi impotriva gentrificarii hipsteresti. Au trecut 23 de ani de cand s-a daramat Zidul Berlinului si astazi, buldozerele s-au intors. Dar de data asta nu mai aplauda nimeni. Cand s-a dus vestea ca un investitor planuieste sa construiasca un complex de apartamente chiar peste sectiunea conservata a zidului (cunoscuta sub numele de Galeria Partii de Est), 6 000 de oameni au venit sa blocheze echipele de demolare, dovedind ca ironia o duce inca bine mersi in orasul care, acum 23 de ani, facea campanie pentru demolarea zidului, scrie Vice.