DW: Neputinta politicii de a veni de hac eurocrizei. Pactul Fiscal, Mecanismul European de Stabilitate, Uniunea Bancara - incercari ale politicii de a chitui fisurile majore ivite in edificiul uniunii monetare. Economistii pun la indoiala eficienta acestor solutii. De ce? Daca ar fi sa i se dea ascultare legendarului speculant si investitor american, miliardarul George Soros, criza uniunii monetare ar putea fi depasita daca Germania ar accepta introducerea euro bond-urilor. Iar daca nu, atunci ea este cea care ar trebui sa paraseasca uniunea monetara. Reteta propusa de Soros in recenta sa prelegere din Aula Magna a Universitatii din Frankfurt pe Main, desi tentanta, este radicala si tocmai de aceea, discutabila, mai ales din perspectiva politicii, noteaza Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Dialogurile spagii la vama Moravita: "Cum puteti sa ii tineti la ciorap? Eu nu pot, ca ma racaie de mor". Au fost facute publice, astazi, inregistrarile video in baza carora peste 100 de vamesi din vestul tarii au ajuns in vara lui 2011 pe mainile procurorilor. Iar camerele si microfoanele plantate de politistii sub acoperire au surprins momente incredibile. Concluzia pare sa fie clara: singura lege pe care o respectau vamesii de la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita era legea spagii. In tonete, in bai, pe holuri sau chiar in birourile sefilor. Banii din spaga se numarau si se imparteau in orice colt al vamii. Iar daca era noapte, foloseau lanterna. Iar in turele in care se strangeau bani putini, se tineau adevarate lectii de management financiar, informeaza Digi24.ro

Atentie, soferi! Capcanele Codului Rutier: Cum te alegi cu dosar penal pentru salvarea unei vieti. Cei care uita sa sune la 112, chiar si pentru o lovire banala, pot fi cercetati penal. Multe victime ale accidentelor rutiere au murit dupa ce au fost transportate la spital cu masini personale Multi dintre soferi au patit-o! Au dat cu masina peste un om, l-au transportat acasa sau la spital si s-au ales cu dosar penal pentru parasirea locului accidentului. Altii nu au anuntat Politia dupa ce au lovit usor pe cineva si s-au trezit cu oamenii legii la usa. Sunt si unii care n-au facut nimic, dar au fost chemati la Politie pentru "accidente fantoma". Politistii rutieri anunta ca soferii pot evita aceste capcane din Codul Rutier printr-un simplu telefon la 112, scrie EVZ.

Dezvaluirile unui fost spion nord-coreean: Coreea de Nord nu este un stat, este un cult. Un fost spion nord-coreean, a facut dezvaluiri despre modul in care decurgeau operatiunile si si-a exprimat opinia in privinta amenintarilor pe care Phenianul le face la adresa lumii si in privinta liderului Kim Jong-un, potrivit Mediafax. Kim Hyun-hee, un fost spion femeie, a dezvaluit cum a fost luata din mijlocul familiei ei pentru a folosi serviciilor secrete. Femeia a fost responsabila pentru aruncarea in aer a unui avion, ucigand 115 oameni, scrie dailymail.co.uk. Dupa ce a fost capturata de sud-coreeni, Kim Hyun-hee a incercat sa se sinucida cu otrava, iar ulterior a scapat de condamnarea la moarte, noteaza Romania Libera.

DW: Tradarea lui Victor Ponta sau transformarea lui Traian Basescu. Pe scena mare a politicii se profileaza in primul rand Romania ca subiect politic central si abia apoi apar deosebirile partizane. Toata lumea vorbeste astazi despre rolul major al comunicarii in viata politica. La o intrunire recenta cu tinerii social-democrati, primul ministru, Victor Ponta, a facut si el cateva reflectii pe aceasta tema fiind constient ca iluzia pe care o creaza comunicarea copleseste adesea realitatea. Uneori (si mai ales in campaniile electorale) nu conteaza prea mult ce esti, ci ceea ce reusesti sa pari a fi. Dar in ciuda faptului ca toti actorii politici par constienti de noile conditii in care se desfasoara viata politica, ei cad mereu in capcana iluziei comunicarii. Ca de pilda cei care isi manifesta frustrarea fata de revenirea lui Traian Basescu in prim planul vietii politice. Pentru cei care au cerut demiterea presedintelui, pentru cele peste sapte milioane de persoane care au si votat demiterea este cu siguranta frustrant, dar se pierde din vedere ca presedintele care a revenit are mesaje complet diferite fata de presedintele anterior, scrie Deutsche Welle.

Scandalul case pentru generali. Precedentul care ii va lasa pe cei 7 "grei" din Armata fara locuintele ilegale. Instanta Suprema a anulat contractul de vanzare-cumparare a locuintei de serviciu pe care generarul SRI Candea Petrache a achizitionat-o ilegal. Casa se intoarce in patrimoniul SRI. Generalul Petrache Candea, fostul sef al Corpului de Control al Serviciului Roman de Informatii (SRI), trimis in judecata de procurorii DNA pentru modul ilegal in care a cumparat locuinta de serviciu, a scapat de condamnarea penala. Candea si complicii lui de escrocherie imobiliara -Adrian Barbulescu, Icleanu George si Vladica Dumitru Danut - au fost achitati pentru infractiunile de abuz in serviciu. Instanta a dispus incetarea procesului penal pentru instigare la fals intelectual si, respectiv, fals intelectual. Insa ghinionul generalului in rezerva Petrache Candea este ca Instanta Suprema a decis sa-l lase fara casa cumparata ilegal, la pret subventionat, conform EVZ.

Raluca Turcan: "Ponta se viseaza presedinte, iar Crin Antonescu este uzat". Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a declarat, vineri, la Sibiu, ca Victor Ponta "se viseaza candidat la Presedintie din partea USL", in timp ce presedintele Senatului, Crin Antonescu este complet dependent de premier si intra in competitie "deja uzat". "Victor Ponta are veleitati de presedinte de tara" si considera ca acesta "va fi candidat din partea PSD" la alegerile prezidentiale, iar Crin Antonescu, chiar daca va candida, va intra in cursa " deja uzat", a spus Raluca Turcan, potrivit Mediafax. Raluca Turcan a adaugat ca, daca Victor Ponta isi va testa "veleitatile de presedinte de tara", el va fi pedepsit la vot de sibienii nemultumiti, scrie Adevarul.