Detaliile uimitoare ale scandalului penal de la liceul "Bolintineanu". Un liceu asediat de serviciile secrete. Asta s-ar putea spune despre "Dimitrie Bolintineanu", dupa ce azi au aparut date din dosarul de cercetare care arata ca Serviciul Roman de Informatii a inceput supravegherea acestei scoli cu trei saptamani inainte ca bacalaureatul din acest an sa debuteze, scrie Romania libera. Marturiile unui fost elev la Liceul Dimitrie Bolintineanu. "Raspunsurile erau scoase la imprimanta". Liceul Bolintineanu din Capitala avea intre elevi reputatia unuia unde Bacalaureatul nu reprezenta o problema. Unul dintre fostii absolventi a dezvaluit in exclusivitate pentru StirileProTV.ro cum se desfasura examenul de fapt. "La proba orala, directoarea statea mereu in clasa. La sfarsit, daca nu te multumea nota de pe carnetel, o modifica ea fara nicio problema", a povestit unul dintre fostii elevi, sub protectia anonimatului.

ActualitateFoto: Colaj foto

Regele contractelor cu statul si-a facut propria lege. Are 500 de contracte! Companiile de stat nu mai sunt obligate sa organizeze licitatii. Initiatorul legii e un "client" al contractelor cu statul. Astfel s-a indeplinit visul lui Eduard Martin, demnitarul cu sute de contracte cu statul si vicepresedinte al Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor. Deputatul PSD Eduard Martin, a declarat, ieri, ca "s-a considerat oportun ca anumite regii autonome si companii nationale sa nu mai fie obligate sa atribuie contracte prin licitatii, intrucat activitatea lor poate fi blocata". Fiul fostului prefect PSD de Constanta, Gheorghe Martin, Eduard este unul dintre initiatorii legii care elimina o serie de institutii din lista celor care trebuie sa organizeze licitatii pentru achizitiile publice, scrie EVZ.

Procurorul care a inregistrat cel mai mare esec din istoria Justitiei, votat "in unanimitate" de CSM sef la Parchetele Militare! Sectia de procurori a CSM l-a votat, marti, in unanimitate pe Ion Vasilache pentru functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare! N-au contat rebuturile acestuia si lipsa de performante din mandatul anterior de trei ani, recunoscute (cunoscute) de membrii CSM! Potrivit legii, ultimul cuvant in numirea procurorilor sefi de la cel mai inalt nivel il are presedintele Traian Basescu, care cel mai probabil il va numi si pe Vasilache sef la sectia parchetelor Militare, asa cum l-a numit si pe Tiberiu Nitu ca procuror general, desi prima data l-a respins. Nici Tiberiu Nitu NU a facut rechizitorii, nu a obtinut condamnari, dar nici n-a incatusat oameni nevinovati, cum a facut Vasilache, scrie Romania libera.

Publicitatea comerciala in scoli: o epidemie ascunsa. Daca in regimul comunist elevii erau obligati sa deseneze planse festive cu 1 Mai si 23 August, astazi, in chip semioficial, elevii exerseaza reprezentarea simbolurilor societatii de consum. Cazul "margarina" produce reverberatii teribile. E greu de inteles de ce anumite subiecte au un succes monstruos in timp ce altele trec neremarcate! In orice caz, nu putem decat observa ca reclama la margarina a antrenat un veritabil boule de neige. Constitutia nu ar putea rivaliza in Romania cu margarina si cu Nadia Comaneci. O mare polemica, o punere la punct, un duel mediatic pe tema Constitutiei este o biata utopie, dintre acelea nutrite de o specie pe cale de disparitie, una care mai crede ca democratia inseamna in primul rand libertatea reflectiei politice, scrie Deutsche Welle.

"Dosarul Elodia", o crima imperfecta. Cele 22 de greseli care l-au infundat pe Cristian Cioaca pentru 22 de ani. Fostul politist poate fi eliberat conditionat dupa 14 ani doar daca este cuminte in puscarie. Daca va fi implicat in scandaluri, el va executa toti cei 22 de ani. Avocata familiei Ghinescu a cerut condamnarea pe viata a fostului politist, pentru ca acesta a fost copiat si de alti asasini, relevante fiind cazurile de la Arad si Piatra Neamt, in care trupurile victimelor nu au fost gasite. Cu toate acestea, suspectii au fost retinuti. Ca si fostul politist, ei au lasat urme. Evenimentul zilei a inventariat 22 de greseli flagrante facute de Cioaca, in baza carora acesta a fost condamnat, chiar daca cadavrul sotiei sale nu a fost gasit.

Blestemul si binecuvantarea codului galben: povestea comorii scoase la iveala, de Sanziene, in urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia. Codul galben a dus la prabusirea mai multor copaci in incinta cetatii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din radacini de vijelii au distrus zidul de aparare cladit de daci, in urma cu 2.000 de ani, insa tot ele au scos la iveala o adevarata comoara: matrita cu ajutorul careia dacii isi croiau bijuteriile din aur. Ultimele furtuni au afectat grav cetatea Sarmizegetusa Regia, monument istoric aflat in patrimoniul UNESCO. Vijeliile au doborat copaci vechi de peste un secol, peste zidurile de calcar, si au dus la prabusirea acestora, scrie Adevarul.

Negocieri pe salariile medicilor: Grila de salarizare versus permutarea banilor intre medici. Sansa rezidentilor - rectificarea bugetara din august. Salariile medicilor rezidenti ar putea sa fie dublate la rectificarea bugetara, care urmeaza sa fie decisa in august de Guvern, potrivit unor discutii de principiu avute marti de Ministerul Sanatatii cu reprezentantii asociatiilor profesionale si sindicatele din sistemul sanitar. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a aratat ca institutia sa a propus majorarea salariilor rezidentilor de la circa 220 de euro la 400-450 de euro, iar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si-a dat un acord de principiu. "Noi am propus ca masura imediata dublarea salariilor medicilor rezidenti, iar domnul ministru a fost de acord", a declarat Vasile Astarastoae pentru cursdeguvernare.ro.

BOR: Biserica Ortodoxa Romana s-a nascut odata cu formarea poporului roman, adventistii au aparut abia la inceputul secolului al XX-lea. Reprezentantii Patriarhiei Romane considera ca mentionarea in Constitutie la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe "in constituirea si modernizarea statului roman" nu este discriminatorie in niciun fel fata de celelate culte din Romania. Precizarea a venit dupa ce Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania si-a exprimat dezacordul fata de propunerea mentionarii distincte in art. 1 din Constitutia Romaniei a rolului istoric al BOR. "Articolul propus in Constitutia Romaniei referitor la rolul Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte in constituirea si modernizarea statului roman respecta atat adevarul istoric privind cultul majoritar, cat si principiul egalitatii cultelor recunoscute din Romania, asa cum este stipulat in Legea Cultelor, art. 9, alin. 2", se precizeaza in comunicatul Patriarhiei, potrivit Gandul.

Cele 7 hazarde ale Constantei. Pericolele la care este vulnerabila Dobrogea de Sud. O harta a dezastrelor naturale care pot lovi judetul Constanta arata ca jumatatea sudica a Dobrogei este expusa la nu mai putin de 7 categorii de catastrofe - adica la majoritatea hazardelor, spun specialistii in situatii de urgenta. Avand in vedere dispunerea geografica si complexitatea economica, judetul Constanta este vulnerabil la o serie de pericole. Acestea pot fi: inundatii (ploile abundente revarsa cursurile de apa alimentate sau nu de Dunare); alunecari/prabusiri de teren (malul Dunarii); cutremure (apropiere de faliile seismice din Vrancea, Marea Neagra, Bulgaria); accident nuclear (Centrala Nuclear-Electrica de la Cernavoda), scrie Adevarul.

De ce s-a luptat Stefan cel Mare cu turcii? Despre Stefan cel Mare, domn al Moldovei intre 1457 si 1504, se spune ca a fost aparatorul crestinatatii, al Europei impotriva turcilor si a islamului. A fost un adevarat "atlet al credintei crestine", dupa cum il caracteriza chiar Papa Sixt al VI-lea intr-o scrisoare redactata chiar in perioada razboaielor lui Stefan cel Mare cu turcii. Manualele de istorie, cartile si studiile stiintifice, precum si filmele dedicate marelui nostru domnitor ne prezinta in unanimitate aceasta imagine eroica de aparator al crestinatatii. Figura lui Stefan cel Mare a devenit sinonima cu epopeea poporului roman, care s-a sacrificat pe altarul credintei crestine in lupta impotriva necredinciosilor turci. Si totusi, a aparat Stefan cel Mare crestinatatea?, scrie Historia.