Ovidiu Silaghi, favorit la Transporturi, are probleme cu averea. ANI considera ca liberalul nu poate justifica 46.000 de euro. Silaghi a castigat la prima instanta, dar procesul continua. USL risca sa inlocuiasca un ministru condamnat la inchisoare cu executare cu unul care are, la randul sau, drumuri in instanta. Favoritul pentru ocuparea Ministerului Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi, este in proces cu ANI, desi a castigat la prima instanta. Ultima vizita a lui Relu Fenechiu la sediul Ministerului Transporturilor a fost discreta. Departe de presa, acesta i-a predat ieri premierului Victor Ponta interimatul ministerului. Prim-ministrul a iesit singur sa faca declaratii, prilej cu care si-a dorit un interimat scurt. "Mesajul meu este unul de continuitate si imi doresc foarte mult sa avem un ministru plin. Am discutat cu dl. Antonescu la telefon si voi discuta cu Daniel Chitoiu si trebuie sa vorbesc cu Presedintele", a spus Ponta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Drumul Romaniei spre Schengen, pavat de premierul Frantei. Problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen a fost reaprinsa odata cu vizita premierului francez Jean-Marc Ayrault in Romania. Ayrault a declarat, deschis, ca Franta sustine "deschiderea frontierelor aeriene" pentru Romania, ca prim pas spre aderarea la Schengen. Cat de mult cantareste declaratia oficialului francez? "Franta a acordat mereu o atentie sporita intentiei Romaniei, a guvernului roman de a adera la spatiul Schengen, insa, dupa cum stiti, apartenenta la acest spatiu presupune atat drepturi, cat si obligatii. Prin urmare, daca se vrea avansarea negocierilor si nu asteptarea unei etape urmatoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franta a propus ca masura imediata permiterea deschiderii frontierelor aeriene", a afirmat Ayrault, intr-un interviu pentru TVR, anuntaAdevarul.

Povestea nestiuta a lui George Copos, asa cum reiese din dosarul sau de cadre. "Bine pregatit politico-ideologic si profesional", "respecta principiile si normele vietii si muncii comunistilor", "a coordonat activitatea brigazilor studentesti pe Santierul Canal Dunare-Marea Neagra, obtinand rezultate bune in munca". Toate aceste aprecieri fac parte din dosarul de cadre al fostului lider utecist George Copos, in prezent unul dintre cei mai cunoscuti afaceristi din Romania. De altfel, Copos isi asuma trecutul comunist si povesteste, pentru Romania libera, cu ce s-a ocupat in acea perioada. Romania libera a intrat in posesia dosarului de cadre al omului de afaceri George Copos, care se gaseste la Arhivele Nationale Istorice Centrale. Potrivit acestuia, fostul patron al Clubului Rapid si-a inceput cariera in lumea sportului inca din adolescenta. La 17 ani, in 1970, Copos a devenit membru in Biroul Comitetului UTC din Liceul teoretic din Tusnad si a fost responsabil cu activitatea sportiv-turistica. De atunci, ascensiunea acestuia in functii a fost constanta, informeazaRomania Libera.

Negociatorul-sef al stergerii datoriei Rompetrol: In vremea lui Boc, negocierile au fost purtate direct de DGIPI. Kazahii au fost amenintati ca o sa-i salte procuratura, ca vor fi arestati. "Nu mai era timp de asteptat". Asa justifica Gabriel Dumitrascu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, la Interviurile Gandul, rapiditatea cu care statul a cazut la intelegere cu kazahii, detinatorii grupului Rompetrol, pentru ca Guvernul sa nu mai pretinda datoriile istorice de 517 milioane de euro ale rafinariei Petromidia, primind in schimb 44,6% din actiuni, o oferta de 200 de milioane de doari pentru 26,6% dintre acestea si garantia ca restul de 18% nu vor fi diluate in urmatorii ani. De ce "nu mai era timp"? Negociatorului-sef, cel care a si semnat intelegerea din 15 februarie, intoarsa acum de presedintele Basescu in Parlament pentru reexaminare, invoca temerea ca cei de la KazMunaiGaz ar fi declansat insolventa rafinariei si s-ar fi reorientat spre Franta, strategie din care "statul nu ar mai fi recuperat nimic". Integral peGandul.info.

DW: Ascultarile ilegale si problema intimitatii. Dezvalurile lui Edward Snowden despre NSA nu au lasat indiferent mediul public romanesc, dar aici exista deja o foarte mare circumspectie fata de serviciile secrete, care a atenuat surpriza. Exista realmente un Big Brother care ne supravegheaza pe monitoarele NSA? In orice caz, imaginea a fost des invocata dupa dezvalurile lui Edward Snowden, care pareau sa fie o uluitoare confirmare a terorii din Enemy of the State (1998), cu Will Smith si Gene Hackman. Ultimul era deja un veteran al povestilor tenebroase cu ascultari ambientale, din mult mai rafinatul The Conversation turnat in anii 70, anuntaDeutsche Welle.

Europa de Sud devine un mare stat supravegheat. De cand au iesit la lumina dezvaluirile lui Edward Snowden, s-a tras alarma asupra subiectului "stat supravegheat". Toti paranoicii si fanii teoriei conspiratiei au fost in sfarsit razbunati. Cred ca au simtit un amestec de satisfactie si disperare. S-a dovedit ca, in razboiul anti-terorism, intimitatea nu are nicio importanta. Capacitatea guvernelor de supraveghere in masa e imensa si ingrijoratoare. Daca adaugam guvernarea aproape autoritara si catastrofa economica, s-ar putea zice ca asupra lumii moderne se pogoara o distopie orwelliana. Agentia Greaca de Statistici a dezvaluit de curand cifrele care indica nivelul de supraveghere si ascultare a telefoanelor in Grecia in ultimii cinci ani -cam de la inceputul crizei financiare in 2008. Potrivit statisticilor, numarul microfoanelor ascunse a crescut in Grecia cu 1050 la suta in aceasta perioada. Dupa obtinerea utilizarii celor doua super-microfoane in 2008, politia secreta din Grecia si trupele anti-tero au putut asculta conversatiilor oamenilor la un nivel fara precedent, informeazaVice.com.

Vocea Rusiei: Romania se intoarce spre est. Directia este deja stabilita. Portalul guvernamental de stiri de la Moscova, Vocea Rusiei, anunta ca Romania va reveni in sfera de influenta a Estului, mai exact a Rusiei si a Chinei. "Schimbarile tectonice in politica romaneasca nu au cum sa se petreaca peste noapte, insa directia este deja stabilita", subliniaza Vocea Rusiei. Intr-un comentariu dedicat recentelor vizite ale lui Victor Ponta si Titus Corlatean in China si, respectiv, Rusia, Vocea Rusiei afirma ca acestea vin in contextul in care Statele Unite se retrag din Europa, iar pe cale de consecinta "este firesc ca tarile din Europa de Est sa simta gravitatia politica a Moscovei si Beijingului". "SUA nu se retrage din Asia, ci din Europa, constientizandu-si anemia si incercand sa-si concentreze fortele ramase in asa fel incat sa izoleze China (...)", noteaza Vocea Rusiei. Integral inEVZ.

Intre adevar istoric si mituri: domnitorul Vlad Tepes, subiect al manipularii de peste 500 de ani. Cel mai vestit roman din Evul Mediu este, fara indoiala, Vlad Tepes. Numele lui era cunoscut din Imperiul Otoman pana in spatiul german, fiind subiect al povestirilor de groaza inca din timpul vietii sale. Popularitatea lui a fost reinviata la sfarsitul secolului al XIX-lea prin romanul lui Bram Stoker si astazi datoram filmelor cu Dracula asocierea dintre acest personaj si Romania. Dar cine a fost el cu adevarat? Vlad Tepes a fost fiul lui Vlad Dracul, domnul Tarii Romanesti. Vlad, tatal, fusese primit in Ordinul Dragonului de catre Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, din care cauza i se spunea "Dracul", de la dragon. Sub numele Dracula sau Draculea, in sensul "al lui Dracul", era cunoscut de contemporani fiul sau, Vlad, in timp ce turcii il numeau Tepes, din cauza pedepsei sale preferate - trasul in teapa. La noi s-a incetatenit in traducere romaneasca porecla data de turci, Vlad Tepes, in timp ce porecla Dracula, preferata de occidentali, a capatat un alt sens, dat de personajul principal al romanului lui Bram Stoker, anuntaAdevarul.