Patriarhia Romana a transmis o reactie la documentarul "Desi este cea mai saraca tara din UE, in Romania la fiecare trei zile se mai construieste o biserica" afirmand ca postul BBC manipuleaza si ca cele peste 2.000 de biserici construite dupa 1990 au aparut dintr-o necesitate, intrucat cele deja existente s-au dovedit "neincapatoare".

Biserica explica si sprijinul de la bugetul de stat, afirmand ca, potrivit Ministerului Finantelor Publice, acesta reprezinta 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul Romaniei si este consecinta confiscarii proprietatilor bisericesti prin Legea secularizarii proprietatilor bisericesti (1863) si de catre regimul comunist din Romania, incepand cu anul 1948.

Patriarhia aminteste, intr-un comunicat publicat de Ziarul LUmina, si faptul ca in toate bisericile si manastirile din tara se desfasoara Colectia Nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, la care participa numerosi donatori, in special preoti si credinciosi.

"Toate informatiile inexacte, prezentate in documentarul BBC, sunt preluate din aceeasi sursa tendentioasa (ASUR - Asociatia Secular-Umanista din Romania), asa cum a procedat in luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a carui falsa argumentatie a fost demontata atunci de Patriarhia Romana. De exemplu, in urma cu doi ani, in reportajul Deutsche Welle se folosea aceeasi retorica patetica si alarmista in ceea ce priveste construirea Catedralei Mantuirii Neamului prin aprecierea costurilor realizarii infrastructurii acesteia, faza rosu-gri, la peste 600 milioane de euro. In realitate, costurile estimate de specialisti sunt de 100 milioane de euro, iar, dupa realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizata in aprilie 2013), acestea au scazut cu 20%," mai spune BOR.

Cum justifica BOR faptul ca nu au acceptat sa acorde un interviu jurnalistilor BBC:

"La cateva zile dupa finalizarea infrastructurii la Catedrala Mantuirii Neamului, probabil la sugestia contestatarilor construirii acesteia, doi jurnalisti BBC - unul din Romania, domnul Paul Andrei Lungu, iar celalalt casatorit cu un roman, vorbitor de limba romana si cunoscator al traditiilor romanesti, doamna Tessa Dunlop - au solicitat Patriarhiei Romane sprijinul pentru realizarea cat mai curand posibil a unui material despre ¬popularitatea Bisericii Ortodoxe Romane si popularizarea actiunilor Bisericii Ortodoxe Romane¬ la nivel international. Solicitarea celor doi jurnalisti a ridicat un semn de intrebare in ceea ce priveste buna lor credinta, avand in vedere antecedentele jurnalistice, termenele foarte scurte fixate pentru filmare (cateva zile), contrar uzantelor institutiei media britanice, si insistenta cererii de a filma la santierul Catedralei Mantuirii Neamului dupa o regie cel putin bizara. In acest sens, relevant este si faptul ca jurnalistii BBC au solicitat interventii pe langa Patriarhia Romana pentru filmare, inclusiv prin intermediul unor reprezentanti ai diplomatiei romanesti la Londra si ai diplomatiei britanice la Bucuresti.

In concluzie, realizatorii documentarului BBC au reusit sa umbreasca imaginea uneia dintre institutiile media internationale cele mai apreciate pentru profesionalismul si corectitudinea informatiilor prezentate, prin folosirea exclusiva a unor informatii sugerate de catre reprezentantii unui curent antireligios si anticlerical din Romania sau intervievarea numai a unor interlocutori atent selectati pentru atingerea scopului propus. Tendinta de a exagera si de a transmite mesajul fals ca, din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, Romania este ᅡtara cea mai saraca din UEᅡ, cu un sistem educational, medical si de asistenta sociala in criza, fara nici o dovada in acest sens, nu onoreaza postul de televiziune britanic."

Patriarhia acuza si faptul ca in Marea Britanie "si alte tari secularizate" bisericile goale au fost vandute si transformate in spatii comerciale.

"Consideram ca este mai demn pentru un popor european crestin sa construiasca biserici noi, necesare unor comunitati numeroase, decat sa vanda biserici goale din lipsa de credinciosi, spre a fi transformate in spatii comerciale sau sportive, asa cum se intampla adesea in Marea Britanie si in alte tari secularizate din Occident, spre mirarea altor religii."

BBC: Pasiunea costisitoare a Romaniei pentru constructia de biserici

Romania este in mijlocul unui boom al constructiilor de biserici, cu circa 10 noi lacasuri de cult construite in fiecare luna si o vasta catedrala care prinde contur incet incet. Insa unii romani sunt deranjati de cheltuiala, fiind folositi bani publici, scrie corespondentul BBC in Romania Tessa Dunlop, realizatoarea documentarului la care a facut referire Patriarhia.

"Fara indoiala, Romania este o tara foarte spirituala" afirma reporterul, "insa se pun din ce in ce mai multe intrebari referitoare la finantarea Catedralei (Mantuirii Neamului)".

Din fondurile de la bugetul central se duc peste 100 milioane de euro pentru salariile preotilor, si mult mai multe milioane pentru construirea si renovarea bisericilor.

De asemenea, fonduri ajung si de la consiliile locale, primarii, companii de stat si chiar de la credinciosi - "desi nu am gasit pe nimeni care sa poate confirma cati bani primeste in total Biserica Ortodoxa in fiecare an", spune jurnalista.

Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, este citat de BBC recunoscand faptul ca exista o relatie apropiata intre biserica si politicieni in timpul campaniei electorale, si ca acesta "nu este un lucru bun". Insa el afirma ca exista probleme istorice iesite din comun. "Comunistii au luat de la biserca si aceasta si-a pierdut aproape toata proprietatea. Acum statul incearca sa compenseze, dand inapoi o mica parte din ce a fost confiscat."

Vezi aici intregul reportaj BBC.