Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru: Exista riscul ca, in an electoral, politicul sa creasca cheltuielile sociale. Intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, presedintele Consiliulu Fiscal, Ionut Dumitru, arata care sunt principalele riscuri pentru economia Romaniei. Recent, Consiliul Fiscal a criticat dur executia bugetara, ceea ce a provocat furia premierului Ponta. EVZ: Care este riscul cel mai mare pentru economia romanesca? Ionut Dumitru: Riscam sa avem o crestere economica foarte mica pentru o perioada mai lunga de timp. Practic economia merge mai slab in 2013 ca anul trecut, dar orice nivel de crestere am lua, pe cea de anul trecut sau pe cea de anul acesta, sunt cifre mici pentru o tara care are un nivel de dezvoltare atat de scazut, nu este suficient, nu multumeste nici politicul, nici socialul. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Pacepa, cel Mare si Puternic: "Nu-i acordati atentie omului din spatele cortinei". La 28 iulie 2013 pe canalul romanesc B1 TV s-a desfasurat un program maraton de 6 ore pentru lansarea ultimului efort literar al dezertorului roman al Razboiului Rece, Ion Mihai Pacepa, "Dezinformarea" (2013), co-autor Ronald J.Rychlak, si pentru a aduce omagii lui Pacepa ca presupus responsabil de caderea comunismului in Romania si, aparent, in Europa. Ca parte a acestei extravagante, completata de clipuri video de marketing si interviuri mass-media, domnii Pacepa, reporterul Andrei Badin, si Vladimir Tismaneanu au atacat persoana si cartea mea: Fereste-ma, Doamne, de prieteni: Razboiul clandestin al blocului sovietic impotriva Romaniei (2010). Ironia face ca titlul si tema centrala a volumului lui Pacepa-Rychlak sunt ideale pentru intelegerea atacurilor lor impotriva lui Larry Watts, anuntaAdevarul.

49 de magistrati, denuntati la DNA pentru coruptie. Un avocat a denuntat 49 de magistrati la DNA pentru fapte de coruptie. Denunturile sunt facute in dosarul judecatoarelor care au luat spaga, transmite realitatea.net. Avocatul este si el arestat in dosarul judecatoarelor spagare. Judecatoarea Veronica Cirstoiu este acuzata ca a cerut si primit peste 1.000.000 de euro mita pentru a da sau a obtine solutii favorabile in mai multe dosare. Fiul ei, Florin Cergan, a fost prins joi seara, in flagrant, dupa ce a primit 50.000 de euro pe care trebuia sa-i dea mamei sale. La randul ei, judecatoarea Cirstoiu urma sa inmaneze banii unui coleg pentru ca acesta sa dea o solutie favorabila cumparatorului de influenta. In afara de cel putin inca un judecator, in dosar ar mai fi implicati doi avocati si mai multi oameni de afaceri cu probleme judiciare, informeazaRomania Libera.

Lista taxelor si impozitelor introduse sau majorate de Guvernul Ponta in 2013: de la taxa pe divortul amiabil, la CAS-ul pe laptele si ouale de tara. Taxa pe divortul amiabil, impozitul de 16% si CAS-ul pe laptele, ouale, mierea si alte produse ale micilor producatori agricoli, coplata la iesirea din spital sau "taxa" pe haina de blana sau pe iaht reprezinta doar cateva dintre noile biruri impuse de Guvenul Ponta in acest an. Pe langa acestea, alte taxe deja existente au fost majorate, precum impozitele si taxele locale. Pentru a le impune, Guvernele Ponta I si II au modificat Codul Fiscal de 14 ori, din luna mai 2012 pana in prezent, ceea ce ar insemna in medie o data pe luna. Majoritatea modificarilor au fost facute in sensul cresterii taxelor si impozitelor, cu exceptia celei care a vizat scaderea TVA la paine. Vizate au fost mai multe categorii de contribuabili, incepand de la micii fermieri, pana la posesorii de iahturi sau automobile de teren cu motoare de peste 3.000 de cmc, scrieGandul.

Marturia zguduitoare a unui tortionar: Eram ca niste caini dresati, victimele erau un drog. Ioan Chertitie este unul dintre tortionarii care la inceputul epocii comuniste le-a facut viata un iad detinutilor din inchisorile regimului. Ajuns la o varsta venerabila, si aducand mai mult cu un bunic cumsecade, Ioan Chertitie a povestit, in exclusivitate pentru Romania TV, despre vremurile in care "domnea" peste inchisorile comuniste si in care "mirosul" de teroare era "drogul" sau zilnic. Prin mainile sale a trecut inclusiv Iuliu Maniu, in inchisoarea de la Sighet. Tortionarul Ioan Chertitie s-a incumetat sa recunoasca, dupa atatia ani de intuneric si zornait nedrept de catuse, ororile din inchisorile comuniste in care a activat in tinerete. El a povestit, pentruRomania TV, cum a murit Iuliu Maniu, cum si-a trait ultima perioada din viata si cum erau tratati, in general, detinutii din inchisorile regimului.

Romania in anii '70 prin ochii turistilor nemti. Artista si regizoarea Aurelia Mihai locuieste si lucreaza in Germania. Este profesor la Academia de Arta din Braunschweig, dar realizeaza proiecte si in tara: expozitii, arta video, film de scurt metraj, eseu sau film experimental. Lucreaza cu mijloace cineastice si performative in arta si film, dar si cu fotografie, spatiu si concept. Lucrarile sale sunt mai cunoscute in afara tarii, dar pe langa ampla ei expozitie din 2009 de la MNAC, in Bucuresti, au mai fost expuse in tara si la Iasi, Sibiu si Craiova. Anul acesta Aurelia a revenit in capitala la Club Electroputere cu un proiect de arta conceptuala, Agentia de turism ReTURro. Si-a propus sa transforme spatiului expozitional intr-o agentie de turism virtuala si istorica, in care prezinta o arhiva legata de Romania turistica. Arhiva, pe care a inceput sa o stranga acum patru ani, include marturii de calatorie din Romania anilor '70 din perspectiva turistilor occidentali. Integral peVice.com.

DW: Primaria, prea putin pentru un primar. USL vrea cu orice pret sa modifice legea Agentiei Nationale de Integritate pentru a-si salva primarii incompatibili, numai ca o lege nu poate actiona retroactiv. Mai intii a fost stirea alarmista conform careia Agentia Nationala de Integritate (ANI) a declarat incompatibili 1.200 de primari, adica peste o treime din alesii locali, 80% dintre acestia fiind de la USL. Printre ei se afla si primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care este si prim-vicepresedintele PNL, impotriva caruia ANI a sesizat recent Parchetul General pentru un presupus conflict de interese (un contract de prestari servicii incheiat in 2010 intre primaria Sibiului si o tipografie apartinind Forumului Democrat al Germanilor din Romania, in conditiile in care Iohannis era si presedintele FDGR), scrieDeutsche Welle.

Cum a evoluat puterea de cumparare in ultimii 22 de ani? Aparent, ar fi motive de bucurie: salariul mediu net a crescut in termeni reali (extragand deci inflatia) cu 17% din iunie 1991 pana in iunie 2013. Practic, orasenii au iesit in pierdere: dincolo de ritmul diferit de crestere a preturilor urban-rural, numarul angajatilor din economie s-a injumatatit iar familia medie are mai putine resurse financiare decat in urma cu 22 de ani. Va mai amintiti faimoasa suta de lei, cu Balcescu pe fond albastru? Daca bagam inflatia din ultimii 22 de ani in bancnota in cauza, BNR ar trebui sa tipareasca una de 165774 lei vechi, sau 16,57 lei noi pentru a indexa valoarea din iunie 1991 cu inflatia (gasiti pe site-ul Institutului de Statistica un calculator interesant, puteti updata cu el preturile la inflatie intre 1990-2013), anuntaRomania Libera.