​Plangere penala in Elvetia. Cati bani ii cer lui Jean Valvis mostenitorii binefacatorului si finantatorului sau, Hans Bertschmann? Tribunalul din Geneva ar putea hotari astazi inceperea urmaririi penale impotriva omului de afaceri Jean Valvis, la cererea mostenitorilor binefacatorului si partenerului sau, multi-milionarul elvetian Hans Bertschmann. In joc sunt zeci de milioane de euro, sumele provenite din vanzarea de catre Valvis a firmelor Dorna Apemin si LaDorna si din care Bertschmann, partener egal in businessuri, n-a vazut mare lucru. In exclusivitate, povestea din spatele unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri locali. In luna aprilie 2009, la un an de la decesului lui Hans Bertschmann, mostenitorii acestuia au formulat o plangere penala impotriva lui Jean Valvis pentru infractiunile de inselaciune, abuz de incredere si gestiune frauduloasa, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

BAC-ul, greu si-n toamna daca nu inveti. Primele estimari: rata de promovare la Limba Romana nu va depasi 40%. Elevii si profesorii spun ca subiectele care s-au dat luni la proba scrisa de la Limba Romana au avut un grad prea mare de dificultate. Subiectele de la Limba Romana pe care le-au primit candidatii la a doua sesiune de Bac de anul acesta au fost grele, spun atat profesorii, cat si elevii, dar nu la fel de grele ca la prima sesiune. Cele doua variante de subiecte care s-au dat ieri au fost relativ asemanatoare. Astfel, la primul subiect, la profilul Uman s-a dat un fragment din "Iubire Magica" de Vasile Voiculescu, iar la Real s-a dat din "Budulea Taichii" de Ioan Slavici. Pe baza acestor texte, elevii au trebuit sa raspunda la noua cerinte care vizau cunostinte de vocabular si teorie literara, precum si capacitatea de a intelege si a comenta un text literar, anuntaAdevarul.

"Era loviturilor de stat". Documente declasificate ale CIA ridica valul de pe evenimente internationale petrecute in a doua jumatate a secolului trecut, regizate si executate de celebra agentie americana de informatii, fiind recunoscute oficial drept lovituri de stat sustinute de SUA in sapte tari. Desigur, exista si inlaturari de guverne straine in care rolul CIA este doar suspectat, dar pana la aparitia unor dovezi vor ramane la acest stadiu. Evenimentele internationale sunt adesea estompate de grupuri de interese, iar zvonurile sau teoriile conspira-tioniste se pierd in timp. Din cand in cand documentele desecretizate din arhive dezvaluie adevarata derulare a unor operatiuni cu implicatii in politicile regionale sau planetare. Este cazul desecretizarii unor documente ale CIA care releva mai multe lovituri de stat organizate de agentia americana de informatii cu sustinerea guvernului SUA, informeazaRomania Libera.

Mai multa frisca, va rog! Articolul de mai jos a fost publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sub titlul "Mehr Streusel, bitte!" , titlu pe care l-am tradus "Mai multa frisca, va rog" Infiintat in 1949, este un mare cotidian conservator-liberal fiind o preferinta pentru oamenii de afaceri si pentru intelectuali prin suplimentul lui literar, "Foileton". FAZ este cel mai difuzat cotidian german in strainatate, si are una dintre cele mai raspandite retele de corespondenti din lume, ceea ce-l face independent fata de agentiile de presa. Mic detaliu: pe prima pagina nu existau fotografii inainte de 2007. Accesul la site-ul web, care contine intre altele dosare de actualitate in "audio-book" este in mare parte cu plata. In schimb, redactia suplimentului "Foileton" prezinta critici de noi aparitii editoriale, descarcabile gratuit. Apare la Frankfurt in limba germana. Circulatie : 369 000. Articolul a fost semnat de Eckart Lohse, jurnalist german nascut in 1963. Intra in serviciul politic al Frankfurter Allgemeine Zeitung in 1994. Din 2003, conduce biroul de la Berlin al Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung (editia de werkend a lui FAZ). Integral pePoliteia.org.ro.

DW: Celalalt chip al Europei. Deceniile de comunism au marcat mult mai durabil structurile de profunzime ale societatii decit se credea imediat dupa revolutiile din 1989/1990,ceea ce explica partial actualele derapaje ale unor democratii est europene Daca de departe se vede uneori mai bine, din neutra Elvetie se vede poate mai precis, mai impartial ce se petrece in partea estica a Europei centrale si in cea de sud est. Cel putin aceasta este impresia lasata cititorului presei de limba germana din occident, de analizele si documentarele publicate la diverse intervale de cotidianul NEUE ZURCHER ZEITUNG, preocupat aproape programatic, in ultima vreme, de soarta democratiei in Europa si in lume, anuntaDeutsche Welle.

Ce biruri noi ne asteapta la 1 septembrie. Ce a dat cu o mana, Guvernul a luat cu alta. A decis sa ieftineasca painea, reducand TVA, dar aplica o majorare fara precedent a accizelor la bauturile alcoolice. Astfel, de la 1 septembrie, acciza pentru bauturi creste cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur, ducand astfel nivelul accizei la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa, ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice Garant. "Este cea mai mare crestere din istoria Romaniei, care duce acciza la un nivel ca in Luxemburg sau Austria", a spus Romulus Dascalu. El a adaugat ca, dat fiind ca la acciza se aplica si TVA, in realitate majorarea este si mai mare si se va vedea in pretul la raft pe la finele lunii septembrie, in procente de 25-30%, informeazaEVZ.

Evgheni Sevciuk: Transnistria va fi recunoscuta pe plan international, peste un an si jumatate. Transnistria va fi recunoscuta pe plan international, peste un an si jumatate, perioada de timp in care vor fi puse la punct mai multe aspecte, a anuntat liderul transnistrean Evgheni Sevciuk, aflat in vizita la Thinvali, in Osetia de Sud, relateaza luni "Novii Reghion" in pagina electronica. "Poporul transnistrean si-a format propria republica. In prezent, urmeaza sa ne concentram la nivel international, pentru ca sa obtinem recunoasterea internationala legala (a independentei)", a afirmat liderul transnistrean Evgheni Sevciuk. "Potrivit estimarilor noastre, asa cum am mai spus, timp de un an si jumatate vor fi luate deciziile in acest sens", a apreciat el, scrieAdevarul.