Ridicarea masinilor a devenit ilegala in doua sectoare ale Capitalei. Consiliile locale au modifi cat ilegal Codul Rutier, a stabilit instanta. Precedentul poate arunca in aer ridicarile de masini din toata tara. Avocatul Gheorghe Piperea a obtinut, la inceputul acestei saptamani, o hotarare definitiva si irevocabila stabileste ca ridicarea masinilor parcate in locuri nepermise, precum si taxarea proprietarilor acestora, la recuperare, sunt ilegale. Mai mult, persoanele care au platit deja respectiva taxa sunt indreptatite de acum sa solicite returnarea banilor. Hotarare emisa de Curtea de Apel Bucuresti arunca in ilegalitate ridicarea masinilor parcate in locuri nepermise in sectoarele 4 si 6 ale Capitalei. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cel care a obtinut respectiva decizie, devine ilegala si perceperea taxelor de returnare a masinii. Persoanele care au platit deja aceasta taxa sunt indreptatite sa solicite returnarea sumelor, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romanii din Jobbik: cum si de ce se transforma etnicii romani din Ungaria in extremisti maghiari. Romanii din Ungaria isi pierd usor identitatea, insa procesul merge, in unele cazuri, pana la simpatia si aderarea la gruparea de extrema dreapta Jobbik, cunoscuta pentru retorica agresiva la adresa romanilor si cu o aprobare tot mai ridicata in statul vecin. Povestile despre romanii din Jobbik sunt mai mult soptite in Romania, parca nimanui nu-i vine a crede ca, indiferent de cetatenie, o persoana de origine romana ar putea simpatiza partidul politic care si-a declarat drept obiectiv principal obtinerea unei anulari a Tratatului de la Trianon. Cu toate acestea, ei sunt acolo, unii dintre ei membri Jobbik, altii doar simpatizanti. Oameni care folosesc acum doar nume in maghiara, desi lumea stie despre ei ca sunt romani, care-l admira pe controversatul Vona Gabor, liderul Jobbik, si care le recunosc senin vecinilor romani ca sunt "jobbikos" - termenul folosit pentru un membru al partidului. Nu li se pare nimic ciudat. In primul rand, ei nu considera ca apartenta la gruparea extremista are legatura cu romanii, ci mai degraba tiganii sunt cei impotriva carora vor sa actioneze. Apoi - sau poate in primul rand - "romanii din Jobbik" nu se mai considera romani, anuntaAdevarul.

Ion Mihai Pacepa: "Rusia a devenit prima dictatura a spionajului". Ion Mihai Pacepa, 85 de ani, a fost numarul doi in spionajul romanesc pana in 1978, cand a cerut azil politic in SUA. A fost cel mai important defector din perioada Razboiului Rece, care a parasit Pactul de la Varsovia in favoarea aliatilor din NATO. In interviul pe care l-a acordat "Romaniei libere", Pacepa spune ca, atunci cand "Romania va deveni cu adevarat un stat de drept", i se va da inapoi cetatenia "din oficiu" si aminteste despre faptul ca Virgil Magureanu, primul sef al SRI, ar fi fost omul Moscovei. Recentul Summit de la Vilnius este considerat de Ion Mihai Pacepa un esec pentru UE, fiindca "Bruxelles-ul a ignorat si continua sa ignore faptul ca Rusia a devenit primul intelligence dictatorship din istorie. In ceea ce priveste o eventuala unire a Romaniei cu Republica Moldova, fostul adjunct al spionajului autohton declara ca doar popoarele celor doua state pot stabili acest lucru, pentru ca "Moldova a fost furata ca urmare a Pactului de neagresiune dintre Germania nazista si Uniunea Sovietica. Ambele au disparut, si nu vad cine ar avea autoritatea legala sa se opuna unui plebiscit popular care autorizeaza reunificarea". Integral inRomania Libera.

Ce au inteles, in ultimii sapte ani, Guvernele Romaniei din afacerea UE: am dat 9 miliarde la bugetul Uniunii, am luat 4,8 miliarde. Romania a reusit sa atraga in ultimii sapte ani fonduri europene in valoare de 4,8 miliarde de euro, mai exact 25% din suma totala alocata de UE pentru exercitiul financiar 2007 - 2013, de 19,21 miliarde de euro. Valoarea totala a fondurilor europene alocate Romaniei, inclusiv cofinantarea, s-a ridicat la 33,5 miliarde de euro. Desi suntem sub jumatate din tinta pentru 2013, rata de absorbtie a crescut considerabil de la cele 5,5 procente de la finele lui 2011. Anul acesta, valoarea fondurilor structurale si de coeziune rambursate in contul proiectelor derulate atat de catre beneficiari din sectorul public, cat si de catre beneficiari din sectorul privat a ajuns la 2,6 miliarde de euro. Din pacate, insa, in ciuda imbunatatirii puterii de cheltuire a banilor europeni, avem in continuare probleme, cea mai recenta fiind reprezentata de corectiile de peste 1 miliard de euro anuntate recent de ministrul Teodorovici pentru deficientele din sistem din perioada 2009-2011. Cat despre contributia Romaniei la bugetul UE, in 2013, aceasta a fost de circa 1,5 miliarde de euro, in total ea ridicandu-se la circa 8,9 miliarde de euro din 2007 pana in prezent, scrieGandul.

DW: Teme pentru alegerile din 2014. O cercetare sociologica recenta si-a propus sa puna in evidenta reactia romanilor daca interesul national ar intra in contradictie cu normele Comisiei de la Bruxelles. Apar sondaje care trec in anonimat, desi contin date explozive sau poate tocmai de aceea. Iata, de pilda, un sondaj IRES realizat prin metoda CATI in ziua de 29 noiembrie 2013. Chestionarul propune cateva intrebari legate de relatia cu China. "Dvs sunteti de acord cu decizia Romaniei de a promova investitii majore din China?" Raspunsuri: Da - 73%, Nu - 17%, Nu stiu - 9%. Dar iata si urmarea: "Ce ar trebui sa faca Romania daca UE s-ar opune? Sa mai propuna proiecte cu finantare chineza sau nu?" Raspunsuri: Sa propuna proiecte - 63%, Sa nu propuna proiecte - 19%, Nu stiu - 17%, Nu raspund - 2%, anuntaDeutsche Welle.

David si Goliath: Serbia si lumea. Noi pe unde om fi? Aflate in spatiul de convergenta al geopoliticii balcanice, Romania si Serbia au avut un destin care le-a facut sa se intersecteze in repetate randuri. Unite de podul lui Traian si de drumul imperial in epoca romana, cele doua spatii au continuat sa fie apropiate si in epoca bizantina, intrucat acolo locuia o populatie romanizata. Semnul disputei a aparut inca din epoca romana tarzie, cand reforma imparatului Theodosius cel Mare a impartit lumea europeana intre "Est" si "Vest" pe Drava, in anul 395 p.Chr. Daca spatiul romanitatii orientale nord-dunarene a ramas ca o citadela, penetratia slava din secolele VII-XII a facut ca in spatiul ex iugoslav sa apara statul slavilor de sud, al sarbilor, informeazaAdevarul.

Pot Statele Unite "reseta" datele conflictului transnistrean? Aflat in turneu in Europa si Orientul Mijlociu, Kerry a mers ieri la Chisinau pentru a transmite sprijinul pentru parcursul european al Moldovei si solidaritatea in fata presiunilor Moscovei. Vizita lui Kerry la Chisinau vine la cateva ore dupa ce ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a avertizat Occidentul, in cadrul reuniunii NATO-Rusia, impotriva "interventiei externe" in situatia din Ucraina si, in acest context, mesajul de sustinere a parcursului european al Moldovei este cu atat mai important, scrieRomania Libera.