DOSARUL PANAIT, episodul V. Ultimul document semnat de procurorul Panait inainte sa moara. "Imediat dupa moartea lui Cristian Panait, s-a banuit ca sinuciderea a fost cauzata de faptul ca sefii sai, Ilie Piciorus si Ovidius Paun, i-au luat dosarul la care lucra, in care procurorul Alexandru Lele era acuzat de coruptie, pe motiv ca el intentiona sa dispuna neinceperea urmaririi penale", spune ziaristul Christian Levant care a facut investigatii din primul moment in care s-a aflat despre caderea tanarului magistrat de pe terasa locuintei sal. Nimic mai fals. Ziarul Ring arata, cu probe - documente indubitabile si cat se poate de oficiale - , ca procurorul Panait nu dorea sa-l acopere pe Lele, ci, din contra, ardea de nerabdare sa-l aresteze. Ziaristul crede ca procurorul Panait si-a dat seama ca a facut greseli in ancheta si atunci a clacat psihic. Eu sunt de parere ca sefii sai si Rodica Stanoiu, al carei doctorand era, au facut presiuni asupra lui, fie si pentru ca gresise, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Germania nu sustine admiterea Moldovei in UE. Germania nu sustine aderarea Moldovei si Georgiei la Uniunea Europeana. Purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Berlin, Martin Schafer, a apreciat ca vizita tandemului germano-francez de ministri de Externe, Frank-Walter Steinmeier - Laurent Fabius, in capitalele celor doua republici ex-sovietice are ca obiectiv doar finalizarea pregatirilor pentru semnarea Acordurilor de Asociere. Inainte de a pleca spre Chisinau, ministrul german de Externe declarase ca "luam in serios nelinistea cu care partenerii nostri rasariteni urmaresc situatia din invecinata lor Ucraina". La sosirea la Chisinau, Steinmeier s-a declarat convins ca ultimele obstacole in calea semnarii acordurilor de asociere "vor fi indepartate pana la vara". Intrebat daca exista o perspectiva de aderare pe termen mediu si lung pentru Moldova, Steinmeier a fost retinut: "Raspunsul nu se afla in capitalele Uniunii Europene", scrie Deutsche Welle.

Istoria coruptiei la romani. Existau baroni locali in interbelic? Acuzatiile de coruptie si arestarile unor demnitari de rang inalt sau alesi locali tin prima pagina a ziarelor si televiziunilor de mai multa vreme. Poate fi o confirmare a ceea ce multi dintre noi am ajuns sa credem cu indreptatire, si anume ca niciodata in istoria Romaniei fenomenul coruptiei nu a cunoscut o asemenea amploare. In acest context, istoricul Dan Falcan a analizat pentru Romania libera evolutia afacerilor cu statul din momentul in care coruptia a devenit institutionalizata, in epoca fanariota. Astfel, oameni influenti stransi in jurul amantei lui Cuza erau obisnuiti cu spaga, in timp ce perioada lui Carol I a fost cea mai curata. Carol al II-lea a devalizat miliarde de lei, iar maresalul Antonescu a introdus austeritatea. In timp ce privatiunile de tot felul din comunism ne-au impins sa mituim politisti, medici, macelari, vanzatori pentru a supravietui. Istoricul il eticheteaza pe Carol al II-lea drept cel mai necinstit dintre sefii de stat ai Romaniei.

Golgota lui Nea Stan, braileanul care a murit sfasiat de caini "mari ca niste ursi". Legistii descriu o scena cutremuratoare. Nea' Stan a murit in a doua zi de Pasti. S-a stins in chinuri, sfartecat, bucata cu bucata, de o haita de caini, la marginea unui drum european. A fost vanat de niste fiare si sfasiat de nepasarea autoritatilor. Nimeni nu i-a auzit ultimele strigate. Si-a gasit sfarsitul, asa cum a trait. Singur. A simtit o durere fulgeratoare si s-a prabusit pe iarba umeda. Carnea i se desprinse de oase, iar coltii cainilor ii sfartecau fiecare particica a trupului. Cainii erau infometati, iar nea' Stan era prea obosit sa mai lupte, sa se mai zbata. A fost mancat de viu, asa cum au spus medicii legisti, scrie infobraila.ro

Nordul Canadei se afla deasupra unei cantitati de arsenic suficient de mare cat sa omoare toata populatia planetei. Teritoriile canadiene nordice sunt considerate de multi o tundra rece si pustie. Dar probabil ca ar trebui sa le dam mai multa atentie pentru ca Yellowknife sta in momentul de fata pe 237 000 de tone de arsenic, de ajuns cat sa omoare intreaga populatie a planetei de cateva ori la rand. Cea mai mare cantitate din acest carcinogen se afla in niste camere subterane special amenajate dedesubtul unei foste mine de aur de la periferia orasului. Arsenicul e un produs secundar al operatiunilor miniere care au inceput la sfarsitul anilor 1940, la scurt timp dupa ce s-a descoperit aur in nord. Mineritul a continuat pana in 2004, cand compania a predat mina golita guvernului federal impreuna cu o gramada de trioxid de arsenic drept cadou de adio, scrie revista Vice.

"Noua Rusie" se coace de cativa ani la granita Romaniei. Un reportaj realizat la Odesa de corespondentii "The Daily Beast" arata tensiunile din zona unde un grup de separatisti a proclamat deja o republica, dupa ce de la Kiev au fost trimise trupe pentru a stabiliza situatia inainte de festivitatile de la 9 mai, cand si la Odesa se va sarbatori infrangerea germanilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial. "As vrea sa va reamintesc: teritoriul care se numea Novorossiya pe vremea Imperiului Tarist - Harkov, Lugansk, Cherson, Nikolaev si Odesa - nu faceau parte din Ucraina, pe atunci", a spus Vladimir Putin. Daca vom conecta aceste puncte intre ele, vedem nu doar estul tulburat de separatism al Ucrainei, ci intreaga parte de sud a tarii, de-a lungul coastei Marii Negre si pana la granita cu Moldova si problematica regiune separatista Transnistria, unde "fortele pacificatoare" ruse au fost mobilizate din 1994, scrie Adevarul.

Amenintarile lui "Berlusconi de Pitesti'. "Sunt cu Sova la Parlament si mi-a zis sa fac plangere la Corpul de Control. Acum noi suntem la putere". Deputatul PSD, Catalin Radulescu (51 de ani), isi ameninta partenerii de afaceri cu influenta sa de parlamentar, membru in partidul de la putere, pentru a incheia contracte favorabile. Detalii inedite apar in rechizitoriul prin care deputatul, alintat de presa argeseana "Berlusconi de Pitesti", a fost trimis in judecata pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia, si dare de mita. Concret, Radulescu era simultan parlamentar si director-general la firma sa, Concordia Con. Probele principale ale procurorilor DNA sunt mai multe denunturi ale unor afaceristi si stenogramele discutiilor telefonice, potrivit EVZ.ro

Veteranii de razboi primesc MDMA ca sa-si vindece tulburarea de stres post-traumatica. Tony Macie - veteran al razboiului din Irak - e unul dintre acesti soldati americani. Traumatizat de moartea a doi prieteni de-ai lui intr-un bombardament, Tony a primit medicamente conventionale pentru a-si trata tulburarea cand a revenit in State. Dar cum acestea n-au functionat, Tony a inceput sa caute remedii alternative. Asa a dat peste Asociatia Multidisciplinara de Studii Psihedelice (MAPS), care oferea tratamente experimentale cu MDMA."M-am intalnit cu oamenii de acolo de vreo trei-patru ori inainte sa iau MDMA-ul, ca sa-mi povesteasca despre experiment. In prima ora m-am relaxat, dar apoi am simtit anxietate cand MDMA-ul a inceput sa-si faca efectul. Cred ca incercam sa ma opun cumva efectului. Apoi deodata am inceput sa ma simt grozav", povesteste Tony pentru Vice.