Ce ii deosebeste pe romanii care au votat de cei care au stat acasa. Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a dat ieri publicitatii o analiza comparativa a votantilor si non-votantilor la alegerile europarlamentare, realizata duminica, in ziua scrutinului. Analiza a urmarit sa determine ce anume ii deosebeste pe votanti de non-votanti, precum si care sunt motivele invocate de non-votanti pentru a nu isi exercita dreptul de vot. Persoanele care declara ca voteaza de obicei si au votat si la alegerile europarlamentare tind sa considere ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna in proportie semnificativ mai mare decat cei care nu voteaza (37% vs. 16%). Mai mult, votantii tind sa fie, in acelasi timp, semnificativ mai multumiti de felul in care traiesc, diferenta fiind de aproximativ 9 procente, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum arata acum Catedrala Mantuirii Neamului: 150 de muncitori lucreaza la suprastructura lacasului de cult. Catedrala Mantuirii Neamului incepe sa capete forma, iar in acest moment sute de muncitori lucreaza pe santier pentru a ridica cel mai mare lacas de cult din Romania. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane sustin ca viitoarea catedrala va fi gata peste aproximativ doi ani. Pe santierul catedralei se lucreaza de ceva vreme la suprastructura lacasului de cult, fiind circa 150 de muncitori concentrati la nivelul parterului, intre cota 0 si +9, potrivit site-ului Basilica. Desi saptamana trecuta in Capitala a plouat destul de mult, evolutia lucrarilor nu a fost afectata, anuntaAdevarul.

Primele efecte ale votului extremist din Uniunea Europeana au aparut deja. De unde vine amenintarea pentru romani. Gandul continua astazi campania "Why don't you come over?", pe care am redeschis-o in contextul rezultatului partidelor extremiste la alegerile europarlamentare. Daca ieri va prezentam mesajele partidelor radicale- "far-right", asa cum sunt numite in presa occidentala- fata de romani si impactul pe termen lung al acestor rezultate asupra liberei circulatii in UE si a Uniunii in general, astazi va descriem efectele pe termen scurt. Aceasta, dupa ce partidele moderate din tarile in care a castigat un vot extremist dau semnale ca vor prelua din mesajele radicale, in incercarea de a recupera facil din terenul pierdut. Cititi o analiza Gandul, cu contributia a doi experti in afaceri europene din Bruxelles: Sonia Piedrafita, research fellow in cadrul Centre for European Policy Studies, si Doru Frantescu, director VoteWatch, informeazaGandul.

Unde s-a impotmolit programul de depistare a cancerului de col uterin. Demarat cu pompa acum doi ani, programul national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin merge prost din cauza subfinantarii si a lipsei de coerenta. Unul dintre coordonatorii programului, dr. Florian Nicula, acuza Ministerul Sanatatii ca, din cauza incompetentei din sistem, doua mii de romance diagnosticate prea tarziu "mor degeaba". Romania ocupa locul intai in Europa la mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. In medie, zilnic, sase femei mor din cauza acestei afectiuni ce poate fi prevenita. Din cauza cifrelor ingrijoratoare, in anul 2003 o directiva a Consiliului Europei reglementa obligativitatea tarilor membre UE de a organiza programe nationale de screening al cancerelor de col uterin, mamar si colorectal, oferind teste gratuite intregii populatii de risc din statele membre, scrieRomania Libera.

DW: O decizie cu importanta strategica. Este recomandabil ca romanii sa fie cat mai bine reprezentati in grupul politic european care va defini liniile importante ale evolutiei continentului si in urmatorii 5 ani. Decizia PNL de a trece la grupul conservatorilor europeni - acolo unde se gasesc partide ca UMP din Franta, CSU din Bavaria sau Partidul Dreptate si Justitie din Polonia - ar putea schimba destule lucruri in politica romaneasca. Este adevarat ca pentru unii dintre eurodeputatii PNL ar putea fi un soc, dar baza partidului este mai conservatoare decat lasa sa se vada discursul reprezentantilor lor la Bruxelles. Acest lucru este vizibil si cu ochiul liber, dar a reiesit si din studiile sociologice care au in vedere nu atat temele economice cat pe cele privind societatea. Potrivit unei cercetari de acum cativa ani (care ramane relevanta deoarece in acest domeniu opiniile nu se schimba la nivelul aceleasi generatii), votantii PNL sunt mai conservatori decat votantii PDL, anuntaDeutsche Welle.

Opt tineri romani vor lansa Rexus, o racheta unica in lume. Opt tineri cercetatori romani, constituiti in grupul LOW Gravity Team, se afla in localitatea suedeza Kiruna, unde pregatesc lansarea cu racheta europeana Rexus 16 a unei tehnologii revolutionare create de acestia ce permite, in premiera mondiala, topirea si lipirea aliajelor de titaniu cu aluminiu in conditii de miligravitatie pentru realizarea sudurii in spatiu. Acest lucru ar permite realizarea sudurii in spatiu cu acest tip de materiale, ceea ce ar conduce la efectuarea de reparatii care nu s-au mai realizat pana acum in conditii de imponderabilitate. Proiectul, ce s-a constituit intr-o reusita deplina in conditiile experimentarii sale in laborator, este realizat dupa ce echipa cercetatorilor romani fusese distinsa cu premiul 'Hans von Muldau Team Award for the Best Team Project' la Congresul International al Astronauticii de la Beijing si castigase concursul organizat de E.S.A. European Space Agency, informeazaEVZ.

Intonarea imnului national, obligatorie zilnic in invatamantul primar. Amenzi cu pana la 100.000 de lei. Intonarea imnului national ar putea deveni obligatorie zilnic, la inceputul programului scolar, in invatamantul primar, potrivit unei propuneri legislative a unui grup de senatori PSD, care a fost adoptata tacit de Senat. Inspectoratele scolare vor urma sa verifice respectarea legii, urmand ca cei care se abat sa fie sanctionati cu o amenda de la 30.000 la 100.000 de lei. Potrivit proiectului, semnat, printre altii, de Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Gabriela Cretu, Darius Valcov si de fostul senator Toni Grebla, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, inspectoratele scolare teritoriale ar urma sa verifice respectarea acestor prevederi si sa stabileasca masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli privind aplicarea acestei legi, scrieAdevarul.