Cum a capusat baronul Gheorghe Bunea-Stancu banii judetului Braila. Presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea- Stancu (59 de ani), este in centrul unei mega-anchete a procurorilor DNA, privind fraudarea unor contracte publice. Totul a inceput ieri dimineata, atunci cand mascatii i-au perchezitionat vila din Braila si biroul din Consiliul Judetean si au ridicat mai multe documente. Simultan, vicepresedintele CJ, Florin Mija, era si el luat pe sus dintr-o pensiune din Delta Dunarii, unde isi petrecea concediul, si adus cu girofar la sediul DNA-Galati. Un alt personaj cheie al anchetei este Nicolae Moisiu, seful Biroului Achizitii Publice din cadrul CJ Braila. In acest dosar mai sunt cercetati si alti functionari, dar si consilieri locali, sustin surse judiciare. Bunea- Stancu este cercetat pentru abuz in serviciu in forma continuata, instigare la abuz in serviciu si conflict de interese in forma continuata. Infractiunile puse in sarcina politicianului sunt legate de atribuirea unor contracte, in 2009-2011, de catre CJ Braila, unor firme care detin monopolul lucrarilor pe bani publici din judet, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Radiografia cauze in dosarul Voiculescui: cum sa iei o proprietate publica de 60 milioane de euro platind de 576 ori mai putin. Curtea de Apel urmeaza sa pronunte sentinta in dosarul ICA vineri cel mai probabil la pranz. In acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de spalare de bani si de un prejudiciu de 60 milioane euro. Gandul a inventariat solutiile ce pot fi date in acest dosar, ce mai pot face avocatii lui Voiculescu si ce se poate intampla dupa pronuntarea sentintei. O analiza a dosarului ICA si a sentintei de condamnare din fond arata ca in afacerea ICA, Dan Voiculescu a intrat in posesia unei proprietati evaluate la 60 de milioane de euro pentru care a platit 100.000 euro, adica de 576 de ori mai putin, potrivit procurorilor, anuntaGandul.

Povestea romanului omagiat in Imnul de stat al Macedoniei. Pitu Guli sau Pitu Vlahul a condus armata aromanilor in batalia de la Piatra Ursului la un sacrificiu eroic asemanator cu cel al spartanilor din batalia de la Termopile. Una dintre cele mai tragice si mai eroice figuri din istoria aromanilor, una dintre cele patru ramuri ale poporului roman, este cea a lui Pitu Guli, supranumit Pitu Vlahul. Maretia eroului este cantata si azi in baladele aromanilor din intreaga lume, iar imnul de stat al Macedoniei il pomeneste printre eroii fondatori ai statului balcanic. Pitu Guli si-a pierdut viata in timpul bataliei de la Piatra Ursului din anul 1903, din timpul rascoalei antiotomane care i-a unit pe romanii balcanici, pe macedonenii slavi si pe albanezi, cunoscuta in istoriografia internationala drept Rascoala Ilinden, informeazaRomania Libera.

Politicienii berlinezi nu vor sa acorde Hertei Muller cetatenia de onoare. Cum este aparata scriitoarea romanca de presa germana. Aceasta este probabil o stire care mangaie resentimentul criticilor din Romania ai scriitoarei Herta Muller, o veste buna pentru fostii securisti, precum Radu Tinu, si fostii nomenclaturisti, precum Ion Iliescu, pentru acei colaboratori ai regimului Ceausescu care au facut zile negre unor oameni vinovati doar de intamplarea de a fi nascuti intr-o Romanie inventata de ei. Dar, probabil, si pentru cei criticati de Herta Muller, precum Victor Ponta. Senatul orasului Berlin pare ca refuza, in prima faza, sa ii acorde titlul de "cetatean de onoare" scriitoarei nascute in Romania, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, scrieAdevarul.

Cat costa sa iti trimiti copilul sa invete in strainatate. Topul celor mai cautate destinatii si licee. Dezamagiti de sistemul romanesc de invatamant, tot mai multi parinti care isi si permit financiar, decid sa-si trimita copiii la studii in strainatate inca din primul an de liceu. e este greu sa-i stie plecati, dar astfel, spun ei, le deschid noi orizonturi. In Occident, elevii studiaza mai putine materii, cursurile sunt bazate in special pe practica si cel mai important, diplomele sunt recunoscute oriunde in lume. Andreea este din Bucuresti si la 15 ani pleaca pe alt continent sa studieze. A fost admisa in clasa a 9-a la Lakefield College School din Canada. O provocare enorma atat pentru ea, cat si pentru parinti. Acolo va studia cel mult 10 materii, de luni pana sambata, va avea 40 de ore de voluntariat incluse in programa scolara si va locui in campusul scolii. Programul academic riguros este imbinat cu activitati sportive, de arta si distractive. Intr-un an, taxa de studiu ajunge la aproape 64 de mii de dolari canadieni. Integral peStirileprotv.ro.

DW: Transnistriei i s-a cerut sa fie pregatita sa atace lateral Ucraina. Transnistria nu exclude intrarea in razboi contra Ucrainei. Anuntul apare pe site-ul securitatii de la Tiraspol, iar expertii de la Chisinau sunt de parere ca un astfel de scenariu ar putea fi aplicat in cazul unei interventii militare directe a Rusiei in Ucraina. NATO si premierul Poloniei, Donald Tusk, au atentionat ca riscul unei "interventii militare directe" a Rusiei in Ucraina a crescut, dupa ce Moscova a concentrat din nou trupe si tehnica de lupta la granita estica a Ucrainei. Purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Aparare si Securitate Nationala din Ucraina, Andri Litenko, a anuntat ca "partea rusa isi pregateste activ noi pozitii din care sa traga cu rachete pe teritoriul ucrainean. Astfel, in satul Strativa din regiunea Briansk (la cinci kilometri de granita cu Ucraina, in dreptul regiunii Cernigau), intr-o zona impadurita, pozitiile au fost ocupate de 17 lansatoare de rachete Grad". Oficialul ucrainean a afirmat, de asemenea, ca Rusia a plasat vehicule de lupta in regiunea Belgorod, la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina, informeazaDeutsche Welle.