VIDEO Firmele care au castigat licitatia pentru modernizarea liniei de tramvai din Ploiesti fac economii: In loc sa duca deseurile la groapa de gunoi, le arunca pe camp
Astfel, o cantitate impresionanta, de ordinul a catorva mii de tone de deseuri rezultate din excavarile de pe santierul liniilor de tramvai au ajuns pe camp, in imediata apropiere a gropilor de balastiere de la Targsorul Vechi.
Deseurile toxice ar trebui depozitate intr-o rampa ecologica
In oferta cu care constructorii au castigat licitatiile organizate de Primaria Ploiesti pentru modernizarea liniilor de tramvai, un capitol important din punct de vedere financiar l-a constituit transportul si neutralizarea deseurilor provenite din excavari. Vorbim de cateva mii de tone de bitum, beton, mase plastice, care ar fi trebuit sa ajunga la reciclare sau intr-o rampa ecologica.
In cazul de fata, Primaria Ploiesti beneficiaza de aproape 30 de milioane de euro, fonduri nerambursabile. Ce s-a intamplat, in realitate, cu o mare parte din deseurile de pe santierul liniilor de tramvai?
Acestea au ajuns pe un camp din Targsorul Vechi, in imediata apropiere a gropilor rezultate in urma balastierelor care au furnizat agregate pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti.
Reporterii observatorulph.ro au descoperit munti de deseuri intr-o zona si asa puternic afectata de exploatarea haotica a pietrisului. Bucati uriase de beton, bitum, borduri si suporti de sina de tramvai zac pe campul de la Targsorul Vechi, la nici 200 de metri de DN1 A Ploiesti-Buftea.
Aceste deseuri, in special bitumul, sunt extrem de periculoase pentru mediul inconjurator, mai ales ca la 1,5 km de groapa ilegala se afla forajele Apa Nova de mare adancime de la Crangul lui Bot, care asigura o mare parte din apa furnizata ploiestenilor.
La rampele ecologice, depozitarea unei tone de deseuri din constructii costa cel putin 10 euro, fara TVA.
Reporterii observatorulph.ro au alertat Politia Locala Targsorul Vechi.
Dupa zece minute, in zona apare o masina condusa de un politist local, care trece lejer de camionul tras pe dreapta. La insistentele ziaristilor, omul legii se intoarce.
In discutia cu reporterii, politistul local care se recomanda agent Neagu, sustine initial ca soferul transporta piatra (?!) pentru ca ulterior sa recunoasca adevarata incarcatura: beton si bitum spart. Actiunea politistului local se rezuma la verificarea actelor soferului, dar si a reporterului care l-a sesizat.
Citeste mai multe despre acest subiect pe Observatorul Prahovean.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Pretul mic aduce cheltuieli ascunse care vor fi platite mai tarziu.
In timpul asta, firmele bune nu pot lucra pentru ca nu se pot incadra in costuri.
La fel si troleibuzele, gigantice (vechile autobuze imense cu burduf) si inutile...
In aceste vremuri moderne, se putea gandi o investitie cu mult mai rentabila (si in prezent, dar mai ales in viitor, cu costuri de intretinere minime) in autobuze / microbuze electrice/hibride, silentioase, dimensionate pe statistici de flux de calatori, orare, trasee, etc.
Dar cine sa gandeasca la noi in tara?? Hotii? Mafiotii? De-al de Cozma e peste tot, la toate "festivalurile toamnei" si prin toate bodegile "de fite"... deh, control judiciar... Mi-e scarba!