Un inalt prelat, in public, le da ordin preotilor ca in ziua votului, direct de la biserica si in tinuta de slujba sa mearga direct la votare si sa se asigure ca enoriasii voteaza un ortodox (adica pe Victor Ponta pentru ca Klaus Iohannis este crestin de confesiune lutherana), potrivit stiripesurse.ro care citeaza nordvest-tv.ro.Acesta mesajul adresat public de PS Iustin Sigheteanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului (de fata erau deputatul Ovidiu Silaghi si seful CJ Satu Mare, ambii din gruparea rupta din PNL cu Tariceanu si aliata cu PSD).

PS Iustin SigheteanuFoto: youtube.com

"Sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate si nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut, poate mai mult nu a putut, dar important e daca nu face bine sa nu faca rau. Siguri ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune Votati-l pe al nostru si ceilalti Votati-l pe al nostru, iar noi va spunem Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce.", a fost indemnul PS Iustin Sigheteanul(sursa: nordvest-tv.ro).

Patriarhia spune ca o presupusa implicare politica a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in campania electorala din 2 noiembrie, despre care a vorbit presedintele Traian Basescu intr-o emisiune televizata, trebuie dovedita pentru a fi luate masurile care se impun, potrivit Mediafax.

Reactia Patriarhiei vine dupa ce, vineri seara, presedintele Traian Basescu a declarat ca BOR s-a implicat, evident, in campania pentru alegerile prezidentiale.

"Presupusele cazuri de implicare politica partizana a clerului ortodox in campania electorala trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Romane sau centrelor eparhiale din tara pentru verificarea celor semnalate si luarea masurilor care se impun. Altfel, orice acuzatie neprobata este nedreapta si contrara pozitei oficiale a Bisericii", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Tot in raspunsul la declaratiile presedintelui, Patriarhia mai mentioneaza ca Basescu a avut o contributie, in timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim, la restabilirea comuniunii bisericesti dintre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana.

"Patriarhia Romana foloseste acest prilej pentru a exprima recunostinta ei si in mod public", a precizat sursa citata.

Totodata, Patriarhia Romana reafirma neutralitatea politica a BOR, conform hotararilor Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele bisericilor ortodoxe.

"In acest sens, in ultimul comunicat de presa dat publicitatii in ziua de 4 august 2014, dar si la fiecare moment electoral din Romania, se precizeaza: Clerului ortodox roman ii este interzis sa desfasoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastoreste. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi. Patriarhia Romana face un apel catre reprezentantii clasei politice din Romania ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna acestui an sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populatiei. De altfel, aceasta atitudine a Bisericii a fost apreciata public de presedintele Romaniei", se mai spune in comunicat.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 31 octombrie, la Realitatea TV, ca BOR este "evident implicata in campanie". "Eu nu o critic, este greu sa critici Biserica Ortodoxa, la cat este de populara", a mai spus Basescu.

Presedintele a mai declarat ca BOR este implicata in sustinerea PSD in campanie, mentionand ca nu vede alta explicatie dincolo de interesele financiare sustinute de Guvernul Ponta.

El a mai spus, pe de alta parte, ca nici Victor Ponta "nu a lasat vreo icoana nepupata in Romania".

Basescu a tinut sa precizeze ca el a sprijinit Biserica Ortodoxa ca presedinte, dand ca exemplu impacarea cu Biserica de la Ierusalim.