RAFO Onesti, una dintre principalele rafinarii ale Romaniei, a ajuns la fier vechi. Actualul proprietar al RAFO, o firma din Viena in spatele careia se afla investitori rusi, a declarat ca va dezmembra rafinaria si ii va folosi terenul pentru o serie de proiecte tehnice. RISE Project va prezinta cateva dintre momentele cheie din istoria colosului industrial din Onesti care a cazut victima unor afaceristi si politicieni fara scrupule din Romania si din Rusia.

Dezastrul RAFO incepe si se termina la Viena

In anul 2000, rafinaria din Onesti era inca firma de stat si se afla intr-o situatie dramatica. Muncitorii au iesit atunci in strada scandand: "Vrem sa muncim!", "Onesti, nu uita, RAFO este sansa ta!". Situatia conflictuala de la RAFO, cauzata de incetarea activitatii rafinariei ca urmare a managementului prost, a dus chiar la blocarea unui drum national de catre muncitorii revoltati.

In acest timp insa, in liniste, la peste 1.000 de kilometri distanta de protestatari, la Viena, a avut loc o intelegere pe seama RAFO, o afacere secreta care a implicat sume mari de bani si nume grele din politica si economia romaneasca.

In noiembrie 2000, la o saptamana dupa ce PSD a castigat alegerile parlamentare, a fost infiintata in capitala Austriei o firma cu zece actionari numita RAFO GmbH.

Intre personajele importante din aceasta companie se numara si Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex, supranumit si "groparul Bancorex". Numele lui Temesan este asociat celui mai mare colaps bancar din istoria Romaniei, ce a dus la disparitia bancii Bancorex, inghitita in 1999 de BCR, si la saparea celei mai mari gauri financiare din economia romaneasca, o pierdere evaluata la peste doua miliarde de dolari. Un alt VIP in RAFO GmbH a fost nimeni altul decat cel care avea sa devina curand patronul RAFO Onesti, controversatul Corneliu Iacubov, fost vicepresedinte al PSD Bacau, aflat acum in puscarie pentru prejudicierea RAFO Onesti.

Tot in actionariatul firmei din Viena a fost cooptat si Teodor Caramizaru, lider de sindicat la compania Eletrocarbon Slatina, care l-a ajutat apoi pe Iacubov sa preia ostil intreprinderea, eliminandu-i din actionariat pe salariati si fostii directori. Manevrele financiare dintre Rafo si Electrocarbon i-au adus lui Iacubov o condamnare definitiva de sapte ani de inchisoare in 2012.

Lotul RAFO GmbH

Corneliu Iacubov. Afaceristul moldovean a fost patronul rafinariei RAFO Onesti. Tot Iacubov a condus spre faliment rafinaria Darmanesti. Iacubov a fost unul dintre principalii sponsori ai PSD. Condamnat la sapte ani de inchisoare.

Razvan Temesan/MediafaxFoto/Andreea Tudorica

Razvan Temesan. Supranumit "groparul Bancorex", dar considerat de Ion Iliescu drept "unul dintre cei mai buni si mai calificati manageri pe care i-a avut sistemul nostru bancar". Numele lui Temesan este legat si de falimentul Bancii Romane de Scont, al carei consilier financiar a fost pentru o vreme.

Levente Solyom. Numele presedintelui RAFO GmbH este legat de un imprumut luat de la Bancorex-ul lui Temesan prin intermediul lui Iacobov, care a semnat, pe banii SIF Moldova, un bilet la ordin in favoarea sa, imprumut ce nu a fost niciodata returnat.

Andrei Serban. Si el a luat bani imprumut de la Bancorex, tot "pe barba" lui Iacubov, si a fost la fel sponsor al PSD.

Bogdan Iuliu Dumitrescu. A fost director al Bancii Unirea si a avut de-a face cu prabusirea acestei banci. Banca Unirea a fost infiintata chiar de catre gasca lui Iacubov, pe cand acesta era presedintele FPP II Moldova, actualul SIF Moldova, fond de investitii implicat in trecut si in actionariatul RAFO.

Marin Marin. A fost seful APAPS Bacau, asadar reprezentant al statului roman. In momentul privatizarii RAFO, in 2001, statul a decis stergerea unor datorii si penalitati la bugetul statului de peste 3.000 de miliarde de lei, rafinaria fiind practic facuta cadou firmei Imperial Oil, a lui Iacobov. Condamnat la sase ani in spatele gratiilor.

Toader Gaureanu. A fost director general al RAFO GmbH. A primit sapte ani de puscarie in acelasi dosar in care a fost condamnat si Iacubov.

Toti ceilalti. Au fost apropiati ai aceluiasi Iacobov, fiind legati prin afaceri de acesta si de structurile create in jurul RAFO Onesti.

Citeste articolul integral pe RISE Project