Cum s-a transformat cartierul "blocurilor gri" din Capitala intr-o tinta comerciala: "Avem magazine. Da' de unde bani?!" Devenit un soi de muza pentru hip-hopperii romani ai anilor '90, care scriau "poezii de strada dupa blocurile gri", cartierul muncitoresc Pantelimon din Capitala a devenit astazi tinta marilor lanturi de magazine. Uzinele si fabricile demult apuse s-au transformat in malluri. Asa ca fiecarui locuitor din zona ii revin acum cate 10 metri patrati de galerie comerciala. Soseaua Pantelimon a fost, pana nu demult, zona underground a Capitalei. Poetul a fost insa contrazis de vreme si de vremuri. Retelele comerciale care au inundat soseaua, care are patru kilometri lungime. Primul a fost complexul Esplanada, la iesirea din oras. Unde acum Cora si Brico Depot detin 34 de mii de metri patrati de shopping, potrivit Stirile ProTV.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Legea picnicului, aspra doar pe hartie. Legea Picnicului pare sa fie aspra doar pe hartie. De 1 Mai, cand in toata tara au sfarait gratarele, Garda de Mediu a dat doar 6 amenzi si 25 de avertismente.Ghinionistii au fost mai multi petrecareti din judetul Neamt, care au mers la picnic langa manastirile Secu si Sihastria, gest care le-a adus amenzi de cateva mii de lei.Spre comparatie, in minivacanta de 1 Mai, politistii si jandarmii au dat aproape 35 de mii de amenzi, in valoare totala de peste 9,7 milioane de lei, informeaza Digi24.

Deutsche Welle: KGB-ul transnistrean a declarat razboi ONG-urilor de la Chisinau. Nu mai este un secret ca autoritatile transnistrene sfideaza si ataca dur guvernarea de la Chisinau. Desi in ultimii ani oficialii ambelor parti s-au intalnit de nenumarate ori la masa de negocieri, Tiraspolul nu inceteaza sa incalce legislatia Republicii Moldova. De data aceasta, dupa ce a blocat activitatile ONG-urilor din regiune, regimul de la Tiraspol a inceput sa atace sectorul neguvernamental din dreapta Nistrului si, in special, organizatiile care apara drepturile omului. Integral pe Deutsche Welle.

Am vorbit cu fondatorul ONG-ului care a finantat muralul cu Sfantul Gheorghe. Interesting Times Bureau (ITB), un ONG care organizeaza tururi alternative ale Bucurestiului, a ajuns de curand in atentia publica dupa ce muralul cu Sfantul Gheorghe din Centru, pe care il finantase din fonduri proprii, a fost sters in urma unei controverse cu iz de cenzura bisericeasca si incompetenta birocratica. E pacat ca numele unui ONG care face o gramada de lucruri interesante precum sa dezvolte urban zonele Bucurestiului neglijate de autoritati, sa promoveze street art-ul, sa integreze profesional persoanele fara adapost si multe altele, sa ramana asociat in memoria colectiva cu un scandal nefericit. Asa ca am vorbit cu fondatorul ITB, Doru Raduta, ca sa aflu cum poate Bucurestiul sa foloseasca haosul si degradarea urbana in folosul sau. scrie Vice.com.

Cum plateste statul 14 ani rate la banci pentru gropile din asfalt. Povestea incredibila a unui drum recent reabilitat cu milioane si distrus complet. Reprezentantii Consiliului Judetean Botosani spun ca mai au de platit inca cinci ani rate la banci, dupa alti noua care au trecut, pentru un drum judetean plin de gropi. Situatia este aproape absurda, dupa ce, in 2010, institutia a investit 7 milioane de lei, dintr-un credit pentru investitii facut in 2006, ca sa reparare drumul. Sefii de la judet sustin ca drumul s-a stricat atat de repede din cauza masinilor de mare tonaj. Orice sofer care trece pe drumul judetean 208H, prin comuna Corni (judetul Botosani), venind fie dinspre Vorona, fie dinspre Botosani, are impresia ca a nimerit pe un tronson lasat de izbeliste de cel putin doua decenii. Si asta pentru ca, pe zone intinse, carosabilul este plin de gropi. In satul Corni, acestea sunt atat de intinse, incat stradania soferilor este de prisos. Rotile masinii nimeresc, orice ar face conducatorul auto, intr-o groapa, potrivit Adevarul.

Romanii care au exportat alba-neagra si cersetoria in centrul Londrei. "Sunt mandru de tara mea si nu halesc nicio alta tara". Acesti romanii ne fac de rusine inseland "la trotuar", intr-o zona emblematica prin care trec anual zeci de milioane de turisti. Li se adauga falsii Charlie Chaplin, alti romani pe care i-au prezentat si televiziunile britanice drept sarlatani. Isi picteaza fetele si pozeaza in artisti, dar cersesc agresiv. Trafalgar Square, Picadilly Circus, Buchingam Palace, Big Ben, London Eye. Piete, cladiri emblematice si atractii turistice renumite in toata lumea. Numai pe Podul Westminster trec anual peste 20 de milioane de turisti. Traverseaza Tamisa, fac fotografii in multime, cumpara suveniruri. Toti afla un amanunt mai putin placut: Westminster Bridge a fost cucerit de romani. Si nu intr-un mod agreabil. "Asta e al nostru, e cucerit, ar trebui sa punem steagul aici!" Integral pe Stirile ProTV.

Baronii au picat testul Dragnea. Ce va face Ponta? Condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, Liviu Dragnea a anuntat ca demisioneaza din Guvern. Totusi, sunt sanse mari ca PSD sa apeleze la un artificiu pentru mentinerea acestuia intr-o pozitie privilegiata in partid. Demisia din Guvernul Ponta era aproape inevitabila pentru Liviu Dragnea, odata pro-nuntata condamnarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in prima instanta. In teorie, presedintele executiv al PSD ar fi putut sa se agate de sefia Ministerului Dezvoltarii Regionale, dar prejudiciile de imagine, in special in plan extern, ar fi fost uriase. Integral pe Romania Libera.

Romanul de milioane din Qatar. Trei mii de romani traiesc in Qatar, tara din Golful Persic in care nu exista saracie si nici somaj. Salariul mediu acolo depaseste 10.000 de dolari lunar, ceea ce inseamna ca este de 22 de ori mai mare decat in Romania. Bogatia si opulenta sunt la ele acasa in Qatar, stat in care nivelul de trai este mai mare decat cel din Elvetia sau din Luxemburg. Milioane de oameni din intreaga lume vin aici in cautarea unui loc de munca bine platit.In Qatar sunt aproape 3.000 de romani. Cei mai multi, aproape 1.000, lucreaza la compania aeriana Qatar Airways, alti aproape 1.000 sunt angajati in domeniul hotelier si lucreaza ca bucatari sau electricieni. Si, pentru ca tara este intr-o continua dezvoltare, vom gasi multi romani si pe santiere, in constructii, scrie Digi24.

Deutsche Welle: Sistemul ticalos si puterea oculta. Pe adevaratii exponenti ai puterii oculte nu-i stie aproape nimeni, ei nu se afiseaza, nu si-au construit vile de neam-prost, nu conduc masini de sute de cai putere, nu apar la televizor. Securitatea si in general exponentii nomenclaturii aveau in regimul comunist toata puterea: aveau privilegii si salarii substantiale, dreptul de a-si subordona prin cuvintul partidului institutii si oameni, uzitarea abuzului ca instrument de conducere, accesarea functiilor rivnite prin relatii bazate pe serviciu contra serviciu. Un singur lucru le lipsea securistilor, militienilor cu functii, activistilor de partid: proprietatea asupra vilelor de protocol confiscate de comunisti, in care locuiau doar atita vreme cit erau in functii. Ceausescu nu le-a acordat si acest privilegiu. Probabil din dorinta de a-i tine legati de glia PCR, printr-o favoare conditionata. Pe vila in care locuia de pilda Bobu nu scria "proprietatea lui Emil Bobu", ci purta numele unei functii in CPEx, ocupate temporar de Emil Bobu, scrie Deutsche Welle.