Ordinul 666. Politistii roaga cetatenii sa stea in case intre orele 22.00-6.00 fiindca ei nu lucreaza. Printr-o dispozitie a sefului Politiei Satu Mare, cu numarul Satanei, lucratorii de la Judiciar si cei de la Rutiera nu muncesc exact in perioada in care au loc cele mai multe infractiuni. Dupa emiterea ordinului, un satmarean si-a crucifi cat mama, iar doi prunci au fost gasiti injunghiati In orasul Satu Mare, acolo unde nu a fost prins, nici pana astazi, criminalul actritei Gabriela Dorgai, ucisa pe 10 noiembrie, anul trecut, comisarul sef Florentin Vlad, seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) a dat o dispozitie controversata ce poarta, parca, un numar predestinat: 666/23.03.2015. Dispozitia "blestemata" a fost emisa in aceeasi luna in care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a perchezitionat sediul Politiei. Recent, adjunctul IPJ Satu Mare, Liviu Taut, a fost pus sub invinuire pentru luare de mita. Dupa emiterea ordinului, pe 10 mai, doua fetite gemene, nou-nascute, au fost gasite injunghiate intr-un tomberon din municipiu. Ucigasul nu a fost gasit. Pe 24 mai, satmareanul Marcel Nagy, din localitatea Giungi, si-a ucis parintii si 35 de gaini din gospodarie apoi a vrut sa se sinucida, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Copy-Paste - partea a doua. DNA: Cum si-a copiat Victor Ponta actele de avocat de la 4 angajati ai lui Dan Sova, "inclusiv cu greselile de ortografie". Prim-ministrul Victor Ponta este acuzat de procurorii DNA ca a comis fals in inscrisuri pentru a-si justifica banii primiti de la casa de avocatura a lui Dan Sova. Astfel, Ponta ar fi intocmit 16 acte justificative, in 2011, in urma unui control al ANAF, pe care insa le-a copiat integral dupa actele a 4 avocati care lucrau la "Sova&Asociatii" si care muncisera in alt caz, reprezentand interesele fabricii de armament Mizil. Actele au fost facute "prin metoda copy-paste", fiind "copia fidela, literalmente, inclusiv in privinta greselilor de ortografie" a activitatilor efectuate de cei 4 avocati angajati ai lui Dan Sova, arata procesul verbal DNA prin care i s-au adus la cunostinta lui Victor Ponta acuzatiile ca suspect in dosar. Cei 4 avocati au declarat la DNA ca nu au colaborat vreodata cu Victor Ponta la "Sova si Asociatii". Prim-ministrul Victor Ponta se afla astfel in fata celui de-al doilea plagiat dovedit din cariera sa, dupa ce Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a constatat ca Ponta a copiat 115 pagini din lucrarea sa de doctorat in drept, anuntaGandul.

Cea mai mare moschee din Europa crestina se ridica la Bucuresti. Detaliile unui proiect urias, fara "propaganda fundamentalista". Un centru cultural grandios se va ridica in inima Bucurestiului, pe o suprafata de 11.000 metri patrati. Edificiul va apartine Muftiatului Cultural Musulman din Romania, care a primit terenul prin Hotarare de Guvern, la finele lunii mai. "Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitala europeana. Faptul ca terenul ne-a fost atribuit noua, comunitatii musulmane, de catre Guvern, vorbeste de la sine despre respectul si intelegerea etnica din Romania", afirma muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor. Terenul este situat pe Bulevardul Expozitiei din Bucuresti, langa Romexpo, si are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei. Activul s-a aflat in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut in cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte. In locul unui complex rezidential la care visau samsarii imobiliari, aici va fi construit un centru cu identitate spirituala, care are un scop bine definit. Pe langa moscheea pe care muftiatul o planuieste a fi cea mai mare dintr-o capitala europeana (exceptand Istanbulul), in centrul musulman vor functiona o biblioteca stiintifica in care sa se regaseasca publicatii autorizate, precum si sali de curs in care imamii sa predice invatatura Coranului, informeazaAdevarul.

Oficial de la Kremlin: Romania si Ucraina pregatesc un conflict militar in Transnistria. "Nu e o teorie a conspiratiei". "Blocada a Transnistriei", "strangulare economica", "200.000 de ostateci": suna ca un film de la Hollywood, dar sunt acuzatii lansate la adresa Ucrainei, Romaniei si Moldovei de o figura influenta la Kremlin. Evghenii Sestakov, unul dintre apropiatii presedintelui Putin, sustine intr-un editorial publicat in "Rosiiskaia Gazeta" ("Monitorul Oficial" al Rusiei) ca Ucraina, Romania si Moldova ar pune la cale o blocada a Transnistriei care sa duca, in final, la reintegrarea acestei regiuni in tara vecina. Un plan despre care Sestakov, membru al Dumei de stat, dar si fostul guru de judo al presedintelui rus, spune ca a fost convenit intre Klaus Iohannis si Petro Porosenko. Kiev-ul vrea sa ii ia ostateci pe cei 200.000 de rusi care locuiesc in Transnistria. Subtitlul materialului este e elocvent: "Kiev-ul vrea sa ii ia ostatici pe cei 200.000 de rusi care locuiesc in Transnistria", scrieStirileProtv.ro.

DW: Ce inseamna o "Romanie puternica"? Presedintele Klaus Iohannis a prezentat noua Strategia Nationala de Aparare si a oferit pe scurt cateva explicatii care nu ne lasa indiferenti. Dupa sedinta CSAT de marti seara presedintele a spus lucruri care au ramas in penumbra din cauza scandalului politic. Nu e de mirare ca lupta care atata simturile e pusa mereu pe primul plan, mai uimitor este ca, in ciuda conflictului redeschis dintre presedinte si premier, sedinta CSAT a avut loc in conditii normale. Primul lucru care ar merita sa fie semnalat este ca mesajul protestelor publice in privinta defrisarilor nemasurate a fost auzit: "Consiliul a hotarat ca Ministerul Mediului (...) sa intreprinda actiunile necesare pentru identificarea terenurilor agricole degradate si potential poluate, care pot face obiectul impaduririlor si sa stabileasca masuri complete pentru monitorizarea si controlul activitatilor de amenajament, impadurire si exploatare a fondului forestier, precum si pentru stimularea productiei interne de produse finite". Aici se afla un intreg program, numai sa existe vointa politica. Presedintele a evitat sa spuna ceva despre noul Cod Silvic (intre timp promulgat), solicitand, in schimb, guvernului sa schimbe "actualul cadru legislativ", dar, dupa cum se vede, intr-un spirit diferit de solicitarile sale anterioare, anuntaDeutsche Welle.

Prietenul tortionarului Visinescu, securist profesionist. Folosea lanturi si microfoane. Tortionarul Alexandru Visinescu, fostul comandant al detinutilor politici de la Ramnicu -Sarat, a fost insotit la procesul in care este acuzat de crime impotriva umanitatii de un personaj misterios. La iesirea din sala de judecata, el s-a recomandat sec: Constantin Cismigiu, fost inspector in cadrul Administratiei Penitenciarelor in anii '60. Misiunea lui: se ocupa de inspectia "pe linie de personal si resurse umane". Cismigiu a precizat ca viata in puscariile comuniste nu era chiar rea. "Normele de hrana erau stabilite "de sus", nu este adevarat ca era frig in celule, aveau ratie de lemne, cate 40 de kilograme, iar mancarea era suficienta. In Romania nu a fost comunism", sustine Cismigiu. Cercetatorii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au scotocit trecutul lui Constantin Cismigiu (82 de ani) si au descoperit ca acesta a fost lucrator al Securitatii si ca a adus grave atingeri libertatilor fundamentale unor detinuti, informeazaEVZ.

Politistul de frontiera care a rezistat mitei. L-au sunat sa-i dea "un salariu" de 5.000 de euro in fiecare zi, ca sa inchida ochii. Un politist de frontiera din Sighetu Marmatiei a primit la un moment dat un telefon. Se intampla iarna trecuta. La celalalt capat era o persoana cu accent ucrainean care, fara prea multe detalii, s-a oferit sa ii dea politistului in fiecare zi in care lucra, timp de o luna, 5.000 de euro. In total, 80.000 de euro. Pentru bani, omul legii trebuia sa comunice unor contrabandisti de tigari un interval de timp si o anumita zona in care membrii retelei puteau sa introduca ilegal in Romania cantitati importante de tigari. A refuzat insa. Exemple de acest gen sunt putine. Mai multe sunt cele contrare. A facut valuri razia DNA si DGA de acum patru ani cand au fost saltati si dusi la Bucuresti cu elicopterul peste 100 politisti de frontiera, vamesi si alti lucratori vamali de la granita de vest. Iar efectele s-au vazut in studiile independente ce masoara contrabanda cu tigari. Arestarile au descurajat contrabanda, ceea ce ne confirma faptul ca retelele lucreaza cu complicitatea autoritatilor. Cand statul este puternic si ia masuri, contrabanda scade. Politistul care a refuzat mita de 80.000 de euro a acordat, pe email, un interviu pentruGandul. La dorinta interlocutorului, i-am protejat identitatea.