Subiectele zilei: Iata gardul performant cu care Bulgaria si Ungaria vor sa tina la distanta refugiatii; Parlamentarii se plang de indemnizatia mica. Senator: Decent ar fi minimum 3.500 de euro; De ce nu vin sirienii in Romania?
Parlamentarii se plang de indemnizatia mica. Senator: Decent ar fi minimum 3.500 de euro. Nivelul de salarizare ramane o problema arzatoare in Romania. Pentru ca medicii si profesorii urmeaza sa primeasca bani in plus, pentru ca unele categorii de functionari au deja salariile marite, voci din randul parlamentarilor au inceput sa se ridice si sa ceara ca alesii sa fie remunerati corect. Senatorul UNPR Ionel Agrigoroaiei a explicat, inainte de vacanta parlamentara ca salariul de senator este insuficient, tinand cont de faptul ca trebuie sa-si schimbe camasile in fiecare zi. Intrebat de jurnalisti care ar fi salariul corespunzator functiei sale din Parlament, raspunsul a venit prompt: 3500 de euro. Ionel Agrigoroiei spune ca marea problema a Romaniei o reprezinta existenta unor grupari infractionale, care activeaza inclusiv in Parlament. Pentru a nu fi tentati de mita si a nu deveni corupti, indemnizatia parlamentarilor ar trebui sa creasca considerabil, crede senatorul, potrivit Digi24.
Lista tarilor care refuza cotele obligatorii de migranti propuse de CE. Ungaria a trimis 3800 de militari la granita. Tarile din grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - refuza cotele de migranti pe care doreste sa le impuna Comisia Europeana, a afirmat vineri, la Praga, seful diplomatiei cehe. Si Danemarca a anuntat ca refuza sa ia parte. 150 de imigranti, inclusiv femei si copii, tinuti intr-un fel de tarc, intr-o sala mare, se precipitau incercand sa prinda senvisuri aruncate de politisti, care poarta masti sanitare, iar unii chiar si casti. Imaginile au fost filmate pe furis de o australianca voluntara la centrul pentru refugiati din Roske, Ungaria, situat in apropierea granitei cu Serbia. Oamenii sunt tratati ca animalele inchise, parca era un Guantanamo din Europa - a spus australianca, citata de Stirile ProTV.
Povestea divei otravite: Miss Romania, femeia care a fost ucisa din invidie, pentru ca era prea frumoasa. Tita Cristescu a fost Miss Romania anului 1926 si a fost considerata ani buni drept cea mai frumoasa femeie din tara. Destinul i s-a curmat tragic in 1935, de Craciun, cand avea doar 27 de ani. A murit otravita cu cianura de potasiu ascunsa in bomboane, iar asasinul a fost descoperit la mai bine de un deceniu. Cel care a ucis-o si-a marturisit crima la spovedania de pe patul de moarte. A ucis-o din invidie, pentru ca era prea frumoasa. Destinul Titei Cristescu, una dintre cele mai frumoase femei ale Romaniei interbelice, pare desprins dintr-un scenariu de film. Tanara care a a fost aleasa Miss Romania in 1926 era atat de frumoasa incat s-ar fi zis ca are lumea la picioare. N-a avut insa o viata fericita si nici un destin norocos. A fost o celebritate a Bucurestiului interbelic, fiind considerata o mondena a vremii, prinsa in relatii amoroase scandaloase si sustinuta financiar de amanti bogati. Tita Cristescu a fost fiica unui vestit personaj politic al regimului comunist, relateaza Adevarul.
Deutsche Welle: De ce nu vin sirienii in Romania? Ne-am intrebat prea putin de ce sutele de mii de refugiati orientali sositi in Europa ocolesc cu totul tarile din estul Europei. Presedintele Klaus Iohannis a intarit printr-o declaratie expresa refuzul sau de a accepta asa numitele cote obligatorii de refugiati. Presedintele se bucura de sustinerea fara rezerve a guvernului, ministrul Gabriel Oprea primind de altfel mandatul de a prezenta acest punct de vedere la reuniunea JAI de la inceputul saptamanii viitoare. Exceptie a facut doar premierul din umbra al Opozitiei (Catalin Predoiu) care a exprimat un punct de vedere diferit, nu opus in mod explicit presedintelui Iohannis, dar manifestand aprobare totala fata de recentele propuneri ale Comisiei, relateaza Deutsche Welle.
Am vorbit cu cea care a fotografiat copilul refugiat inecat. Miercurea trecuta, 12 persoane s-au inecat in incercarea de a ajunge cu o barca din cauciuc, din Turcia, la o insula greceasca. Una dintre victime e un baietel de trei ani, pe nume Alan Kurdi, care a venit din Kobane cu familia lui. Imaginea cu baietelul sirian care zacea cu fata in jos pe plaja din Bodrum s-a raspandit in toata social media din Turcia, iar apoi a fost distribuita de oameni peste tot in lume. De atunci, a devenit un simbol pentru suferinta refugiatilor din Europa. In acelasi timp, imaginea controversata a dus la mai multe dezbateri in jurul intrebarii daca o astfel de fotografie ar fi trebuit sau nu sa fie publicata, scrie Vice.
Cum a rezolvat Romania problema refugiatilor chilieni, coreeni si armeni. In timp ce dezbaterile legate de problema refugiatilor din Orient sunt in toi, tot mai putini oameni isi aduc aminte de faptul ca, in trecut, Romania a rezolvat exemplar problema refugiatilor veniti de pe alte continente. De fiecare data, a fost vorba de cateva mii de oameni care si-au gasit in Romania salvarea. Cifrele sunt perfect comparabile cu cele aflate azi in dezbaterea publica. Cele trei mari valuri de refugiati au fost cele ale chilienilor, din anii 1970, cele ale coreeenilor, din anii 1950 si cele ale armenilor, de la finalul primului razboi mondial. Au existat si alte situatii in care Romania si-a deschis portile in fata refugiatilor, cum ar fi cazul refugiatilor greci din timpul razboiului civil din aceasta tara, insa acestia erau refugiati europeni, mult mai usor de integrat. Peste 3.000 de chilieni au ajuns in Romania in anii 1970, dupa lovitura de stat din 11 septembrie 1973, scrie Romania Libera.
In plina criza a refugiatilor, Inspectoratul pentru Imigrari a prins un turc la Vaslui si a avut "o reverberatie". Seful i-a scris o oda lui Oprea: "De mult asteptam si Dumnezeu l-a adus la noi". In plina criza a refugiatilor veniti dinspre Orientul Mijlociu si Africa inspre Europa, Inspectoratul General pentru Imigrari comunica despre activitatea sa, fara sa faca vreo referire la ce se intampla in proximitatea Romaniei. Un egiptean prins la Tulcea, un turc in Vaslui, un sudanez tot la Tulcea, o armeanca ce a luat prea multe pastile, cazuri marunte de oameni intrati legal in Romania, carora le-au expirat permisele de munca sau care au ramas ilegal aici. Cu toate acestea, chestorul principal de politie Nelu Pop, seful IGI, are preocupari deosebite. El i-a dedicat o oda vicepremierului Gabriel Oprea, "ministrul-om", caruia ii multumeste din inima, intr-o revista editata pe bani publici, informeaza Gandul.info.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite