Cum mor poetii cand le vine: Corneliu Vadim Tudor si Adrian Paunescu. Liderul PRM s-a stins ieri din viata la varsta de 65 de ani, urmare a unui infarct. In urma sa ramane o cariera indelungata si controversata Doua morti aproape identice. La o distanta de 5 ani. Daca in textul jurnalistic care a anuntat decesul lui Adrian Paunescu ar fi inlocuit doar numele si data, nimeni nu ar sesiza ca ar mai fi citit, candva, o asemenea stire. Destinul intru plecarea spre ceruri a lui Corneliu Vadim Tudor s-a pliat, insa, perfect pe cel al vesnicului sau rival literar, uneori si politic, Adrian Paunescu. A fost poet, publicist si om politic. Pionul principal al multor scandaluri publice. La fel cu "fratele Paunescu", cum ii spunea Vadim, in perioadele linistite, de impacare! Poetul Corneliu Vadim Tudor a incetat din viata, luni seara, la Spitalul Militar din Capitala, unde a fost internat in acea dimineata cu probleme cardiace. Avea 65 de ani. Seful spitalului a declarat ca luni, in jurul orei 19.00, inima lui Vadim Tudor a incetat sa bata, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Hotnews

De ce nu vor sa primeasca tarile bogate arabe refugiatii: politica statelor din Golf. Fluxul masiv al refugiatilor ajunsi in Europa a readus in prim-plan criza din Siria si Irak trecand in mod inevitabil pe plan secund evenimentele din Ucraina. Razboiul hibrid a fost inlocuit in discursurile publice privind problematica numarului de refugiati ce trebuie acceptati de catre fiecare tara in parte. Primul lucru ce trebuie observat este faptul ca actuala situatie cu care Uniunea Europeana se confrunta nu este nicidecum una surprinzatoare, fiind usor de prevazut inca de la sfarsitul anului 2013, atunci cand ONU cerea marilor actori ai scenei relatiilor internationale sa se implice in solutionarea conflictului din Levant in scopul stoparii unei adevarate catastrofe umanitare. Din pacate, haosul din Siria si Irak a continuat producand pana in prezent aproximativ 200.000 de victime si 11 milioane de refugiati. Evident, pana nu cu putin timp in urma, europenii nu au constientizat in mod direct toate acestea intrucat unele dintre statele Orientului Mijlociu au gazduit in mod direct refugiatii din zona de conflict, anuntaAdevarul.

Sorin Oprescu ramane in arest. Ce se va intampla cu primarul Capitalei. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ramane in arest, au decis luni seara judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, care au analizat contestatia acestuia la masura arestului preventiv luata de Tribunalul Bucuresti in dosarul in care edilul este acuzat de luare de mita. Dupa ce judecatorii au mentinut arestul preventiv, va fi suspendat din functie de catre prefectul Capitalei, iar atributiile de primar general vor fi preluate de unul dintre viceprimari, decizia urmand sa fie luata in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Primarul Capitalei este cercetat pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro. Edilul sef al Capitalei a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita, informeazaGandul.

Schengen se destrama, Uniunea Europeana - blocata. Confruntate cu realitatea din teren care se deterioreaza cu fiecare zi, statele membre UE, ai caror ministri de Interne s-au intalnit ieri dupa-amiaza intr-o reuniune de urgenta, raman blocate de divergentele privind cotele obli-gatorii de imigranti. In aceste conditii, presedintele Consiliului, Donald Tusk, a demarat discutiile pentru un summit de urgenta. Romania nu si-a schimbat pozitia privind respingerea cotelor obligatorii. Fiind cea mai mare tara europeana si aflandu-se in centrul continentului, Germania are si cei mai multi vecini, toti 9, membri ai spatiului Schengen de libera circulatie. Daca Germania suspenda regulile Schengen si reintroduce controlul la frontiere, atunci libera circulatie in Uniunea Europeana este moarta de facto. Iar duminica spre seara, Germania a facut exact acest lucru, deocamdata limitat la granita cu Austria, principala tara de tranzit a imigrantilor care sosesc neintrerupt din Ungaria, scrieRomania Libera.

Patriarhul Daniel ar putea primi salariu dublu de la stat. Lefurile prevazute intr-un proiect de lege al demnitarilor. Patriarhul Daniel ar putea castiga 21.000 de lei pe luna, la fel si presedintele Iohannis. Un proiect de lege privind cresterea salariilor in sistemul bugetar este acum in lucru la Ministerul Muncii. Potrivit negocierilor, indemnizatiile pentru mai marii tarii se vor tripla. Vor creste si salariile profesorilor sau doctorilor, dar nu atat de mult cat au promis guvernantii. Patriarhul Teoctist ar putea incasa peste 21.000 de lei pe luna: aproape 15.000 de lei salariu de la stat, dublu fata de cat are acum, plus 6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucurestiului. Mai multi bani vor castiga si episcopii si staretii manstirilor, iar salariul brut al unui preot cu studii si vechime poate ajunge pana la 2.978 de lei net. Fata de 6.500 de lei cat primeste in prezent, salariul presedintelului Klaus Iohannis s-ar putea tripla pana la 21.540 de lei lunar. La fel de mult ar putea incasa si sefii celor doua camere, dar si premierul Victor Ponta, anuntaStirileProtv.ro.

DW: De ce nu vin sirienii in Romania? Ne-am intrebat prea putin de ce sutele de mii de refugiati orientali sositi in Europa ocolesc cu totul tarile din estul Europei. Presedintele Klaus Iohannis a intarit printr-o declaratie expresa refuzul sau de a accepta asa numitele cote obligatorii de refugiati. Presedintele se bucura de sustinerea fara rezerve a guvernului, ministrul Gabriel Oprea primind de altfel mandatul de a prezenta acest punct de vedere la reuniunea JAI de la inceputul saptamanii viitoare. Exceptie a facut doar premierul din umbra al Opozitiei (Catalin Predoiu) care a exprimat un punct de vedere diferit, nu opus in mod explicit presedintelui Iohannis, dar manifestand aprobare totala fata de recentele propuneri ale Comisiei, informeazaDeutsche Welle.