​"Savantii" inchisorilor fac prozeliti. Carti cu pretentii academice scrise de criminalii si pedofilii de prin puscarii. Ca sa scape mai repede de inchisoare, o multime de infractori de drept comun au luat exemplul "gulerelor albe" condamnate la inchisoare s-au apucat de scris carti. Printre cei loviti de harul scrisului se numara criminali, pedofili, lideri ai lumii interlope sau escroci notorii. Trendul cartilor scrise dupa gratii a fost deschis de Sorin Ovidiu Vintu. Inovativ in materie de fentat legea, Vintu si-a aratat abilitatile de artist si in spatele gratiilor. Dupa el au urmat o multime de "gulere albe" care au scris carti in puscarie pentru a-si scurta pedeapsa primita pentru infractiunile comise. Fosti ministri, parlamentari, procurori, judecatori, avocati sau oameni de afaceri condamnati si-au descoperit in inchisoare vocatia de scriitori, desi multi dintre ei nu scrisesera pana atunci nici macar un rand. Pretentiile academice nu sunt insa doar apanajul VIP-urilor din inchisoare. Nenumarati alti detinuti, condamnati pentru fapte care mai de care mai cumplite, precum crima sau pedofilie, s-au apucat de scris in inchisoare, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Lipsesc 72 de km de autostrada intre Nadlac si Sibiu. Importanta artera Lugoj - Deva nu este construita nici macar pe jumatate Desi mai e doar o jumatate de an pana la termenul initial de la care ar fi trebuit sa circulam pe autostrada, lucrarile sunt ramase cu mult in urma. Mai rau, pe unele portiuni nu sunt nici acum emise autorizatii de construire. La ora actuala, pe relatia Nadlac - Sibiu se circula pe autostrada de la punctul vamal amintit pana in Traian Vuia (judetul Timis). Apoi se revine pe suprasolicitata retea de drumuri nationale (DN 68 A si DN pana la Deva. Asta, pentru ca loturile 2, 3 si 4 ale autostrazii Lugoj - Deva, in lungime totala de 72 de kilometri, nu sunt gata. Contractele de lucrari pentru portiunile amintite fost semnate in noiembrie 2013, cu termen de executie mai - iunie 2016. Lucrarile efective au inceput abia in primavara lui 2014. Dupa doi ani, pe niciun lot nu s-a depasit pragul de 50 la suta din lucrarile care trebuie efectuate, anuntaEVZ.

60.000 de fosti angajati MAI ar putea avea pensia recalculata. Peste 60.000 de mii de fosti angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ar putea avea pensia recalculata, dupa sistemul pensiilor militare de stat reintrodus din 1 ianuarie 2016, cei vizati putand contacta specialistii Casei de Pensii din MAI la numarul pus la dispozitie de minister. Sistemul pensiilor militare de stat a fost reintrodus din 1 ianuarie 2016 dupa ce a intrat in vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Peste 60.000 de persoane aflate in evidenta Casei de Pensii Sectoriale a MAI vor putea beneficia de o recalcuare a pensiei. In acest sens, ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a dispus infiintarea unei linii telefonice speciale prin care fostii angajati ai minsterului care vor sa obtina mai multe informatii despre lege sau despre recalcularea pensiei pe care o au pot discuta cu specialistii Casei de Pensii a MAI, informeazaGandul.

Miliardele inghitite de natura. Catastrofele naturale din 2015 au provocat 23.000 de decese, semnificativ mai mult decat in anul precedent, cand s-au inregistrat 7.700 de decese, dar sub media ultimilor 30 de ani (54.000 de decese pe an). Potrivit Munich Re, in 2015 multe cicloane tropicale s-au dezlantuit in regiuni putin populate, iar fenomenul natural El Nino a redus activitatea uraganelor in Atlanticul de Nord. Din costurile de 90 de miliarde de dolari evaluate de Munich Re, aproximativ 27 de miliarde de dolari au reprezentat pierderile companiilor de asigurari. Cele mai multe catastrofe naturale de anul trecut (94%) au fost evenimente meteorologice. Cea mai costisitoare catastrofa naturala a fost cutremurul care a devastat Nepalul in luna aprilie. Acesta a provocat decesul a 9.000 de persoane si pagube financiare de 4,8 miliarde de dolari. Insa, avand in vedere lipsa asigurarilor, din pierderile totale de 4,8 miliarde de dolari doar o mica parte au fost suportate de asiguratori (210 milioane de dolari), scrieRomania Libera.

Cum se plateste si cat de mare e taxa obligatorie pentru romanii fara venituri. Paradoxul care o va face sa creasca din mai. Incepand de anul acesta, conform noului Cod Fiscal ce a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, romanii care castiga nici macar un ban trebuie sa plateasca totusi contributii de sanatate. Cat si cum? Chiar daca, pe hartie, nu aveti niciun venit, de anul acesta trebuie sa platiti CASS - adica contributia de asigurari sociale de sanatate. Se estimeaza ca masura va afecta peste un milion de romani care muncesc la negru ori in strainatate si nu-si declara veniturile sau, si mai rau, chiar nu au nici un venit. Daca sunteti printre ei, pasii pe care trebuie sa-i urmati ca sa platiti aceasta contributie nu sunt tocmai simpli. Mai precis, trebuie sa va inregistrati la Fiscul de care tineti in cel mult 15 zile de la data in care ati intrat in categoria persoanelor care nu obtin venituri. Acest lucru se face printr-un formular pe care il depuneti sau il trimiteti prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, anuntaStirileProtv.ro.

Adevarul despre tragedia de la Colectiv - o chestiune de siguranta nationala. In mai multe dintre scrierile sale, in felurite contexte si prin vocea mai multor personaje, marele scriitor rus Dostoievski abordeaza relatia dintre absenta lui Dumnezeu si pretinsul drept de a face orice. "Daca Dumnezeu nu exista, atunci totul este permis". Aceasta este, in linii mari, ideea enuntata fie de Smerdiakov ori Raskolnikov in Crima si pedeapsa, fie in discutia in care Dmitri ii relateaza lui Aliosa Karamazov controversa avuta cu Rakitin, fie, daca imi amintesc bine, chiar de Ivan Karamazov, in exceptionala constructie epica reprezentata de romanul Fratii Karamazov. Lupta politica, indiferenta la distinctia esentiala dintre adversar si inamic, socotita demult a fi iesit de sub jurisdictia oricarui Dumnezeu, e indeobste presupusa a fi defectiva de orice fel de reguli. Iar modul in care se face politica pe malurile Dambovitei intareste respectiva presupunere. Din pacate, indiferenta la orice reguli s-a aratat in ultimele zile ale lui decembrie 2015 si in primele zile ale lui ianuarie o parte din presa bucuresteana. Care da semne a incalca orice regula de conduita in specularea unor necunoscute ale tragediei consumate in urma cu mai bine de doua luni la Clubul Colectiv din cauza atasarii sale nerusinate la locomotiva politicului, informeazaAdevarul.