Spatiul Schengen se indreapta spre moarte clinica? La Davos, liderii importanti ai lumii, reuniti la Forumul Economic Mondial, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la riscurile care ameninta Europa, iar viitorul nu a fost privit cu optimism. Pierderea controlului statului, fragilitatea institutiilor europene, ascensiunea populismului - toate pot declansa un proces de dezintegrare a spatiului Schengen, a zonei euro si "chiar a pietei unice", se poate citi in raportul pe 2016 asupra riscurilor mondiale, publicat anual in ajunul Forumului Economic Mondial din Elvetia. Unii politicieni europeni estimeaza ca aceste forte centrifuge ce afecteaza UE s-ar putea agrava in acest an, iar un referendum privind Brexit va inrautati peisajul, anunta Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Povestea terifianta a celor sapte frati din Constanta salbaticiti de parinti. Cat de abuzati trebuie sa fie copiii in Romania pentru a fi luati, in sfarsit, de stat Cazul familiei Bodnariu, careia statul norvegian i-a luat cei cinci copii, existand suspiciuni de violenta fizica asupra minorilor, a starnit reactii acide din partea a mii de romani din tara, dar si de peste hotare. Oamenii considera masura ca fiind prea dura. La polul opus, in Romania, sute de copii abuzati abia ajung in atentia statului. Un exemplu este la Centrului de primire a copilului in regim de urgenta din Constanta. Cand intra pe usa institutiei, micutii luati de langa parintii abuzivi sunt plini de paduchi, nespalati, cu lacrimi in ochi. Nu stiu sa citeasca, sa se spele, n-au auzit niciodata de un cos de gunoi si se tem chiar si atunci cand trebuie sa faca baie.Adevarul a aflat povestea a sapte fratiori din Constanta, cu varste intre unu si 17 ani, care, in urma cu un an, au fost luati de stat de langa parinti, din cauza vietii ingrozitoare pe care erau obligati sa o suporte. Agitati si tristi in primele zile departe de mama si de tata, cei mici au invatat treptat cum sa se bucure de copilarie si parcurg printre straini cei sapte ani de-acasa.

Propunere scandaloasa dinspre Justitie, pe tema codurilor: Sa i se ia din atributii Curtii Constitutionale! Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM, s-a pus in situatia mesagerului unei parti din sistemul judiciar, nemultumita de Deciziile CCR pe marginea noilor coduri ale Justitiei, si spune ca la revizuirea Constitutiei ar trebui sa se mai ia din atributiile CCR, in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Judecatorul constitutional Augustin Zegrean ii da replica si spune ca instanta pe care o conduce apara drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor!, integral pe EVZ.

Topul judetelor in care romanii vor sa scrie in Constitutie ca familia e formata din barbat si femeie. Cand ajunge in Parlament initiativa de revizuire, sustinuta de Biserica Coalitia pentru Familie care, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Romane, vrea modificare Constitutiei astfel incat in legea fundamentala sa scrie ca familia se intemeiaza pe casatoria dintre barbat si femeie, a strans deja 900.000 de semnaturi de sustinere. Deocamdata, insa, nu poate depune proiectul la Parlament neavand cate 20.000 de semnaturi din jumatate din judetele tarii, asa cum prevede legea. Au fost insa si judete fruntase, sustine Eduard Dumitrache, unul dintre liderii Coalitiei pentru Familie. La Iasi s-au strans deja peste 100.000 de semnaturi, in Neamt peste 80.000, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000. Pana se va depune la Parlament initiativa, termenul fiind mai 2016, Dumitrache spune ca "din punct de vedere al entuziasmului si sinergiei realizate la nivelul societatii civile putem spune ca Initiativa pentru Familie este un succes", integral pe Gandul.

Nevazatorii intra in greva foamei pentru ca sunt prea multi Ministerul Muncii va fi pichetat incepand de luni de sapte persoane cu deficiente de vedere, care vor intra in greva foamei. Acestia vor sa afle, astfel, unde se duc fondurile Asociatia Nevazatorilor din Romania, organizatie de utilitate publica. Grevistii mai cer deblocarea banilor pentru formare profesionala a nevazatorilor si verificarea tuturor certificatelor de handicat acordate unor persoane, deoarece, afirma protestararii, cel putin 40.000 vad, in realitate, foarte bine. Romania are inregistrati oficial, la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, 106.000 de nevazatori. Dintre acestia, 60.000 sunt si membri ai Asociatiei Nevazatorilor din Romania (ANR). De unde provine diferenta, pana la 106.000?, scrie Romania Libera.

Ce am aflat despre romani si unguri din conflictul lor etnic de pe Urban Dictionary Urban Dictionary este cel mai cunoscut dictionar online din lume, cu aproape cinci milioane de fani doar pe Facebook. Fata de alte dictionare publicate in 1900 toamna si retusate de academicieni rasuflati si conservatori, care refuza sa recunoasca orice schimbare a limbii ce depaseste adolescenta lor, Urban Dictionary este un dictionar axat doar pe forma contemporana a limbii, unde oricine poate sa incarce o definitie. Acolo afli orice, de la expresii sexuale din cartierele britanice de imigranti, la injuraturi din Romania. Cu cat mai corecta este o definitie, cu cat primeste mai multe voturi pozitive si avanseaza pe paginile dictionarului, integral pe Vice.

Noi forte politice adera la protestul anti-oligarhic din centrul Chisinaului Protestele contra investirii cu abateri procedurale a guvernului continua. Manifestantii pro-europeni si pro-rusi s-au reunit vineri din nou in Piata Marii Adunari Nationale si au pornit spre televiziunea publica. Liderii celor doua tabere de protestatari s-au adresat partenerilor externi ai Republicii Moldova si liderilor de opinie sa nu mai imparta poporul Republicii Moldova in pro-europeni si pro-rusi, iar donatorilor externi le-au cerut sa nu trimita bani "acestei guvernari criminale", asigurand ca populatia va rezista. "Geopolitic, ne vom bate la alegeri - sa aleaga poporul. Acum, insa, trebuie sa fim uniti, sa-i dam jos si sa obtinem alegeri anticipate. Sa nu ne mai imparta in pro-rusi si pro-europeni. Suntem un popor!", a declarat Vasile Nastase, unul din liderii Platformei "Demnitate si Adevar", anunta Deutsche Welle.