Caracatita lui Sova. Cum functiona sistemul de sifonat bani de la companii de stat, prin firme de avocatura paravan. Senatorul Dan Sova a pus la punct o adevarata caracatita a coruptiei, bazata pe cunostinte si relatii in institutiile publice, pentru a stoarce cat mai multi bani. Informatia apare in rechizitoriul prin care parlamentarul a fost deferit justitiei de procurorii DNA in dosarul CET Govora Fost ministru in trei guverne, parlamentarul Dan Sova (42 de ani) a fost trimis in judecata saptamana aceasta in cel de-al doilea dosar de coruptie deschis pe numele sau, CET Govora, pentru trafic de influenta. In acelasi dosar a mai fost deferit justitiei si Mihai Balan, fost director general al CET Govora, pentru abuz in serviciu in forma continuata. Sova mai este inculpat intr-un alt dosar celebru, Turceni-Rovinari, alaturi de fostul premier Victor Ponta. Potrivit rechizitoriului DNA, la jumatatea anului 2011, Dan Sova ar fi pus la cale un plan prin care sa-si mareasca averea. "In acest sens, Dan Sova a hotarat sa foloseasca un mecanism infractional bazat pe sistemul relational pe care il dezvoltase in trecut, din pozitia de avocat si ulterior de senator, la nivelul mai multor case de avocatura si la nivelul mai multor institutii publice sau aflate in subordinea unor institutii publice", au explicat procurorii, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Scandalul "acoperitilor din Justitie", la un pas de Instanta. CSAT, tras din nou la raspundere de Uniunea Nationala a Judecatorilor. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este somat de UNJR sa raspunda la intrebarile legate de hotararile CSAT referitoare la Justitie. Magistratul Dana Garbovan apreciaza ca acestea au legatura cu "campul tactic" al SRI in Justitie. Am retrimis astazi la CSAT din nou acea adresa prin care am solicitat, in data de 8 decembrie, sa ni se comunice hotararile CSAT vizand Justitia, in general. Sa ni se spuna numarul si data lor, daca exista, precum si care au fost competentele stabilite serviciilor secrete in Justitie, gradul de clasificare al hotararilor, iar in situatiile in care acestea sunt publice, sa ni se comunice", ne-a declarat, ieri, judecatoarea Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania(UNJR). Reprezentanta UNJR a mai precizat pentru "Evenimentul zilei" ca pana in prezent nu a primit raspuns de la CSAT, fiind depasit termenul legal prevazut de Legea 544/2001 privind accesul liber la informatii publice. "Nu am primit niciun raspuns. De aceea am facut o revenire si am comunicat CSAT rugamintea de a ne raspunde in cel mai scurt termen. In cazul in care nu vom primi nici de aceasta data un raspuns, vom apela la procedurile prevazute de Legea 544/2001, dand CSAT in judecata", ne-a declarat judecatoarea Dana Garbovan, anuntaEVZ.

Revolta intr-un orasel din Satu Mare cand s-a aflat ca aici va fi un centru de refugiati: "O sa recurgem la violenta". Dupa ce Ministerul de Interne a anuntat ca va amenaja un centru pentru refugiati in statiunea balneoclimaterica Tasnad, o noua localitate din judetul Satu Mare se pregateste sa primeasca migranti. Este vorba de orasul Ardud, aflat langa municipiul Satu Mare, acolo unde o fundatie in colaborare cu Ministrul Afacerilor Interne a inceput amenajarea unui centru. Locatia aleasa este cartierul Madaras,unde vor fi gazduiti cateva zeci de migranti. Proiectul este derulat de Asociatia Freres Romania si se pare ca este finantat de Ministerul de Interne. Freres Romania este o asociatie intemeiata de parintele Jean Magnan, iezuit francez, sosit la Satu Mare in 1993. Proritatea la acea vreme o reprezentau tinerii iesiti din centrele de plasament si copiii strazii. Ulterior activitatea s-a diversificat, incluzand formarea spirituala si activitati culturale, informeazaGandul.

Raport MCV. De ce se grabesc autoritatile romane sa ceara ridicarea monitorizarii europene? Raportul Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie pentru anul 2015 confirma evolutiile din ultimii ani. DNA si ANI, institutii create la cererea UE, functioneaza exemplar, sistemul de justitie a facut progrese semnificative spre independenta si profesionalism sub conducerea Inaltei Curti si cu concursul mai modest al CSM, desi exista probleme serioase in sistem, de vreme ce unificarea jurisprudentei inca nu a fost realizata. De partea cealalta clasa politica reprezinta in mod obiectiv, prin dominatia asupra Legislativului, principala piatra de moara, care impiedica in mod constant consolidarea reformelor realizate pana acum. Cum influenta Legislativului poate fi extrem de nociva, raportul CE conchide, asa cum se poate vedea din titlul pe care l-am ales, ca nimic nu a fost castigat definitiv inca in materie de Justitie. Si atunci, de ce se grabeste Guvernul sa ceara termene pentru ridicarea MCV cand solutia este la Bucuresti, nu la Bruxelles? Integral inRomania Libera.

Laboratoarele dispar din tot mai multe scoli. Rolul urias pe care l-ar putea juca in cazul celor mai grele materii. Fizica, matematica sau chimia, materii care ii sperie pe elevi, ar fi mai atractive daca lectiile ar fi predate cu ajutorul experimentelor. Probele practice ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine teoria. Dar putine scoli mai au laboratoare adevarate. Din lipsa de spatiu, cele mai multe au fost transformate in sali de clasa. Ca sa acopere acest gol, au aparut centre private, unde cei mici au intrarea gratuita si pot face diverse experiemente alaturi de profesori. Atunci cand vad cum se produc anumite fenomene sau reactii, copiii reusesc sa inteleaga mai usor teoria predata la orele de curs. Cel putin jumatate din orele de fizica si chimie ar trebui sa se desfasoare in laboratoare in care elevii sa aiba posibilitatea de a face experimente pe baza carora sa intelega materia mai usor, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Cand se va incheia MCV? Raportul Comisiei Europene pretinde o analiza amanuntita, dar ne vom limita pe moment la dimensiunile sale politice. Raportul privind MCV, publicat miercuri 27 ianuarie, contine implicit informatia ca nu este ultimul si ca va urma cu siguranta un raport pe 2017. Asadar putem spune de la bun inceput ca monitorizarea Comisiei, desi nu se mai numeste astfel, va continua, anul 2016 fiind de pe acum considerat un test important. Se spune inca din prima parte ca expertii Comisiei urmaresc cu atentie numirile care se vor face la varful Justitiei: "Procurorul general si procurorul-sef al DNA in mai 2016, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie in septembrie 2016 si noi alegeri la Consiliul Superior al Magistraturii, catre finele anului", informeazaDeutsche Welle.

Ce sanctiuni risca cei care incalca legea antifumat din martie. Un sfert din populatia Romaniei fumeaza. Cei care vor incalca legea antifumat, care ar putea intra in vigoare din martie, risca amenzi de pana la 500 de lei. Amenzi si mai usturatoare vor primi cluburile, barurile sau restaurantele care se sustrag de la aplicarea legii. Patronii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 5.000 si 15.000 de lei, dar riscul cel mai mare este ca autoritatile pot merge pana la suspendarea activitatii sau chiar inchiderea unitatilor care nu au respectat legea. Sanctiunile vor fi aplicate din martie, asta pentru ca legea care interzice complet fumatul in toate spatiile publice inchise, dar si la locurile de joaca pentru copii, fie ca sunt in aer liber sau in spatii inchise a fost declarata miercuri constitutionala. Exceptie fac camerele special amenajate din aeroporturi si penitenciarele. Romania se va alinia astfel celorlalte state europene, in care fumatul in spatiile interzise a fost deja interzis, scrieAdevarul.