Victor Ponta a avut ideea, Dacian Ciolos a semnat decizia pentru crearea Coalitiei Nationale pentru Integrarea Refugiatilor. Forul aflat sub coordonarea secretarului de stat Marius Dobre nu s-a reunit insa niciodata, spun ONG-uri membre, scrie Euractiv.ro.

Cine este si ce trebuie sa faca aceasta Coalitie?

In luna octombrie 2015, Guvernul condus la acea vreme de Victor Ponta anunta, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai societatii civile, ca va fi creata o platforma de colaborare si dialog intre Executiv si ONG-uri pentru gestionarea efortului de integrare a refugiatilor in societatea romaneasca. La acea intrevedere fusesera formulate propuneri concrete de catre ONG-uri pentru acoperirea neajunsurilor din sistemul de integrare.

De asemenea, fusesera stabilite directiile prioritare de actiune: logistica primara, asistenta sanitara, scolarizare, adaptare legislativa, integrarea pe termen mediu si lung, informare publica - se arata intr-un comunicat al Guvernului de la acea vreme.

Pe 27 noiembrie 2015, noul premier Dacian Ciolos semna Decizia 312/2015 prin care se infiinta Comitetul Interministerial Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor. Coordonarea acestuia revine ministrului muncii, care insa, conform deciziei, a delegat atributiile catre secretarul de stat Marius Dobre.

Conform documentului citat, reprezentantii ONG-urilor au calitate de "invitati permanenti", iar Comitetul trebuie sa se intalneasca "lunar si ori de cate ori este necesar". Din Comitet fac parte 28 de reprezentanti de ministere, servicii secrete si ai cancelariei premierului. De altfel, seful cancelariei lui Dacian Ciolos a lucrat in cadrul Comisiei Europene foarte mult pe subiectul refugiatilor.

Ce s-a intamplat cu Coalitia?

Reprezentanti ai unor ONG-uri membre, cu calitate de "nvitati permanenti", au declarat pentru EurActiv.ro ca forul nu s-a intrunit niciodata de la Decizia de formare a acestuia. Acestia au precizat ca nu au fost chemati la nicio intalnire lunara, asa cum prevede Decizia 312/2015.

In schimb, secretariatul tehnic al Comitetului Interministerial trimite in fiecare saptamana o sinteza a articolelor din presa referitoare la cria refugiatilor, adica o revista a presei. "Asta este singura activitate a Coalitiei, in rest nu am fost consultati pe nicio idee, pe nicio strategie", a spus pentru EurActiv.ro un reprezentant al unui ONG membru.

Redactia noastra a primit ultimul numar al revistei presei alcatuite de secretariatul Comitetului pentru documentare inaintea publicarii acestui articol.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro.