Compania Hexi Pharma Co. a fost creata de un fost inspector general la Directia Farmaceutica din Ministerul Sanatatii din perioada comunista, care a devenit, dupa Revolutie, primul secretar al nou-infiintatului Colegiu al Farmacistilor din Romania, scrie EurActiv.ro.

Hexi PharmaFoto: hexi.ro

Firma Hexi Pharma Co. se afla in centrul unui urias scandal, dupa ce echipa de jurnalisti de investigatie a Gazetei Sporturilor condusa de Catalin Tolontan a descoperit ca a vandut dezinfectanti diluati in majoritatea spitalelor din Romania.

Hexi Pharma Co. a fost infiintata in decembrie 1994, sub numele de Universitar Farma SRL, de doua persoane: Ion Mateescu, nascut in martie 1924, si Virgiliu Condrea, tatal celui care conduce si astazi compania, Dan Alexandru Condrea.

Cei doi au depus, in 15 decembrie 1994, cererea de inmatriculare numarul 56540, inscrierea firmei Universitar Farma realizandu-se sase zile mai tarziu, in 21 decembrie. Conform documentelor de la Registrul Comertului, Mateescu avea 40% din firma, iar Condrea-senior era actionarul majoritar, cu 60%.

Despre Virgiliu Condrea, presa a relatat ca in anii '90 a fost farmacist-sef la Spitalul Universitar din Bucuresti, unde firma a si primit un sediu de la conducerea institutiei.

Potrivit datelor obtinute de EurActiv.ro, Ion Mateescu, primul asociat al lui Virgiliu Condrea, a fost angajat in pozitii de conducere la Directia Farmaceutica a Ministerului Sanatatii din 1956 pana in 1987, cand a iesit la pensie.

"Pana in 1968, Mateescu a fost ocupat pozitia de sef serviciu, iar dupa aceea a devenit inspector general la Directia Farmaceutica", au declarat reprezentanti ai Ministerului Sanatatii la solicitarea EurActiv.