Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, anunta un Blitz Krieg impotriva birocratiei: Dispare copia legalizata, bani pentru informatizare doar daca se demonstreaza interconectarea bazelor de date
Ministrul a povestit ca a pierdut cateva luni in "discutii exasperante cu sefi de institutii" care nu stiau ca mamele trebuie sa depuna mai multe dosare pentru indemnizatie, desi conduceau acele institutii.
"Singura abordare pe care o recomand eu este sa facem de sus in jos, cu forta si intr-un fel de Blitz Krieg. Printr-un pachet legislativ care sa taie majoritatea hartiilor semnalate de cetateni pe maisimplu.gov.ro", afirma el.
Problema este insa ca "daca vrei sa desfiintezi o hartie care nu are o baza legala, nu stii cum sa o desfiintezi".
"Si atunci, acest pachet are o ordonanta de urgenta, are un HG care modifica alte HG-uri, de pilda, desfiinteaza copia legalizata. Si mai are un memorandum prin care Guvernul cere institutiilor subordonate si, atentie, nu vorbim de primarii, vorbim doar de administratia centrala, sa faca anumite lucruri. Sa desfiinteze copia legalizata, sa isi uneasca bazele de date, le dam niste termene", explica Ghinea.
El a precizat ca pachetul legislativ este pe circuitul de avizari si spera sa intre in sedinta de Guvern in aceasta luna.
"Premierul Ciolos le-a amintit din nou agentiilor ca exista acest pachet, le-a cerut sa dea avize si le-a spus: Chiar daca nu sunteti de acord cu ele, vreau sa vad acest pachet legislativ pe masa Guvernului. Avizul poate sa fie si negativ", a explicat Cristian Ghinea.
"Cred ca face parte din mandatul generatie noastre sa slabim controlul aberant al statului. Debirocratizarea trebuie sa fie un proces permanent, pentru ca birocratizarea in sine nu a fost gandita de cineva, daca vreti o metafora este cea a buruienilor. Daca statul nu este controlat de cetateni, statul se extinde ca balariile intr-un lan. Asta este tendinta lui si tendinta oricarui omulet din sistem este sa se acopere cu o noua hartie, de sef, de Curtea de Conturi", arata ministrul, in interviul acordat pentru Republica.ro.
Pe de alta parte, Cristian Ghinea a declarat ca nu se vor mai acorda fonduri europene pentru informatizare decat daca institutiile solicitante vor demonstra interconectarea bazelor de date.
"De acum colo, banii europeni vor merge doar la cei care demonstreaza ca unesc insulele", a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Ar trebui sa fie introdus un criteriu care sa penalizeze cu niste puncte importante firmele care nu reusesc sa castige mai mult de 30% din cifra de afaceri din contracte cu clienti privati sau proiectele lor nu dovedesc un Return on Investment (ROI).
Pentru ca cele 5-10 firme sunt in principal niste capuse la banii publici iar proiectele IT facute de ele nu ar fi platite de un client privat nici cu 20% din cat incaseaza ele de la stat.
Si de ce nu merge mai departe astfel incat sa elimine si hartogarelile dintre administratia centrala si cea locala?
Glumesc. Bravo! Asta e o masura pe care niciun guvern nu a avut curaj/chef sa o ia.
Chiar as declara neconstitutionala interconectarea sistemelor. Fiecare data este culeasa despre mine cu un scop precis: factura de apa, card de sanatate, cont in banca. Cu ce drept le interconecteaza cineva? cu ce drept datele mele devin sursa de profit pentrui altcineva?
Si cam ce ati propune? Tot mai multa hartie, nu?
Cozi tot mai mari, tot mai multi functionari publici, aparat birocratic tot mai mare...buna idee.
Asta inseamna interconectarea! Nu te gindi ca-ti face cineva vreun cadou de dragul tau.
Decí nu are nici o treaba cu "sursa de profit". Totul e gandit sa-ti faca viata mai usoara prin hatisul birocratiei si statul sa poata face statistici mai usor. Si desigur sa poata afla SRI-ul totul despre tine printr-un click de mouse. :)
Prefer sa ma duc - de citeva ori in viata - la ghiseu cu copii dupa acte. E mai sigur.
Si stiti unde sa pastreaza toate datele personale informatizate?
"Dosarele" de la Secu erau nevinovate fata de datele care se string astazi informatizat.
Blitz- kriegul "debirocratizarii",maisimplu.gov.ro a inceput in ianuarie si din cate vedem are sanse sa fie krieg insa nu blitz
2)
Romania la ora actuala nu are un cadru de interoperabilitate si presupun ca la asta s-a referit domnul ministru Ghinea si nu la interconectare.
De altfel din cate imi aduc aminte in Romania proiectele care nu indeplinesc cerinta de interoperabilitate nu primesc aviz conform.
Ce se intampla insa cu fondurile europene
Nu-i nici o grija, guvernul din toamna se va preocupa din nou de salvatul a ceea ce se mai poate salva dupa guvernul "tehnocrat" care va lasa absorbtia la fix 0%
Ce ma distreaza teribil este ca avand atatia tehnocrati de la Bruxelles in guvern am crezut ca absorbtia va fi minimi 200% sau ceva de genul asta. Chiar mi-era frica de posibilitatea excluderii din UE pe baza de supra-absorbtie :)