Infractionalitatea a scazut cu 6% in 2016.Infractionalitatea a scazut cu peste 6% in primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, gradul de siguranta al cetateanului situandu-se la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani, potrivit unui bilant realizat de Ministerul Afacerilor Interne "Pe parcursul acestor sapte luni (...), zilnic, la nivel national au actionat peste 3.700 de patrule formate din politisti, precum si 1.100 de patrule formate din politisti si alte structuri operative ale MAI. Politistii au intervenit la 419.377 de solicitari prin Sistemul National Unic al Apelului de Urgenta 112, la peste 80% dintre acestea, in mai putin de 10 minute de la sesizare. De asemenea, politistii au efectuat 968 de razii, 52.354 de actiuni cu efective marite si 493.600 de controale directe", se arata intr-un comunicat al IGPR, citat de Agerpres. Totodata, Politia Romana a participat la 25.525 de misiuni cu ocazia adunarilor publice, la aceste manifestari nefiind inregistrate incidente deosebite in planul ordinii si sigurantei publice, informeazaRomania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Primul congres al Uniunii Salvati Romania, cu usile inchise: ''Nu avem energie pentru un congres public''.Primul congres al USR, la care fuzioneaza Uniunea Salvati Bucurestiul, Uniunea Salvati Romania si Uniunea pentru Codlea si la care se discuta despre extinderea in teritoiu, are loc duminica la Hotel International cu usile inchise. "Are doua componente, are o componenta formala- de fuziune a celor trei partide- si are o componenta de organizare interna, referitor la extinderea in teritoriu, sunt chestiuni care sunt interne", a declarat Nicusor Dan pentru Mediafax, intrebat de ce presa nu are acces la eveniment. De asemenea, presedintele partidului a mai spus ca este al patrulea congres al USB si ca toate au fost cu usile inchise. "La noi e al patrulea congres la USB, toate au fost inchise pentru ca este si un efort de organizare pe care nu ni-l permitem acum, daca e sa-l facem deschis, cu ordinea oamenilor care iau cuvantul, cu toate. Nu avem energie pentru asta acum", a declarat el. Noua formatiune a anuntat ca va organiza luni o conferinta de presa despre transformarea USB in USR, extinderea la nivel national si obiectivele pe termen scurt si mediu ale USR, potrivitGandul.

Interceptarile lui Codrut Marta, decisive in condamnarea lui Sorin Blejnar.Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti sustine ca fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, a protejat una dintre cele mai bine organizate retele evazioniste din Romania. Cei care faceau legatura dintre liderul evazionistilor si seful Fiscului erau Codrut Marta si Elan Schwartzenberg, ambii disparuti din 2012. Fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codrut Marta si milionarul Elan Schwartzenberg au primit de la afaceristul Radu Nemes, zis "Regele Motorinei", o parte din sumele obtinute din evaziunea fiscala cu carburanti. In schimbul banilor, cei doi trebuiau sa-i determine pe presedintele si vicepresedintele ANAF, Sorin Blejnar si Viorel Comanita, sa protejeze afacerile lui Nemes. Aceasta este concluzia judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti care a dat condamnari dure in acest caz: Radu Nemes - 9 ani, Diana Nemes, sotia lui Radu Nemes - 7 ani, Sorin Blejnar, fost sef al Fiscului - 5 ani, Viorel Comanita, fost sef al Vamilor - 5 ani, Dan Secareanu, fost ofiter in Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DIPI) -5 ani. Sentinta nu este definitiva si a fost contestata la Curtea Suprema. In plus, toti cei implicati trebuie sa plateasca un prejudiciu urias: 56 de milioane de euro. Marta si Schwartzenberg sunt disparuti din 2012, iar pe numele lor judecatorii au emis mandate de arestare in lipsa. Gurile rele spun ca seful de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, ar fi fost ucis, anuntaAdevarul.

Sondaj de opionie: Germania si refugiatii."Reusim", spunea Angela Merkel in urma cu un an. Avea dreptate sau este Germania depasita de situatie si nu poate integra sute mii de refugiati? DW a vrut sa stie care este opinia cetatenilor. Imagini cu caracter simbolic: barbati, femei si copii, majoritatea din Siria, Afganistan si Irak, marsaluind in siruri interminabile prin asa numita "ruta balcanica", spre nord. Sute de mii de refugiati soseau in vara anului 2015 si luni bune dupa aceea in Germania. "Reusim" spunea Bundeskanzlerin Angela Merkel pe 31 august la Berlin. O propozitie care a devenit deviza politicii ei de azil. A reusit aceasta politica sa schimbe Germania? Si daca daca da, in ce sens? Care sunt parerile germanilor am aflat prin sondajul comandat de DW Institutului de Sondare a Opiniei Publice, infratest dimap. Cei aproape 1000 de repondenti, cu drept de vot, au fost chestionati in perioada 15-17 august. Referitor la urmarile politicii de azil au fost formulate patru enunturi, care puteau fi confirmate sau infirmate. Estimarile optimiste apreciaza ca pentru intretinerea refugiatilor sunt necesare circa 15 miliarde de euro anual. Acestia trebuie cazati si hraniti. Integrarea este posibila doar daca oamenii invata limba germana si merg la scoala. E nevoie de profesori, dar si de pedagogi si personal auxiliar in gradinite si scoli. Este sistemul social si educational german depasit de situatie? Da, considera o usoara majoritate dintre repondentii sondajului infratest dimap, relateazaDeutsche Welle.

Cum rezolva Ministerul Sanatatii blocajul vaccinurilor pentru bebelusi.Reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat incetarea contractului cu Polisano si initierea procedurilor pentru a cumpara, in regim de urgenta, 120.000 de doze de vaccin hexavalent, pentru imunizarea bebelusilor. Ministerul Sanatatii a notificat, in cursul acestei saptamani, compania Polisano ca va rezilia contractul pentru vaccinul hexavalent cu care sunt imunizati bebelusii. Totodata oficialii anunta demararea procedurilor pentru achizitia in regim de urgenta a 120.000 de doze de vaccin. "￯Contractul cu Polisano se incheie in 15 zile de la data primirii notificarii. Acum se pregateste achizitia pe procedura de urgenta. Noile doze ar putea fi achizitionate imediat dupa rezilierea contractului. In momentul acesta e o intarziere mica la grafic, dar nu sunt probleme pana cand vom lua prin procedura de urgenta urmatoarele 120.000 de doze. Dar, ulterior se va face un nou contract cadru, pe mai multi ani, prin care noul furnizor se va obliga sa asigure o cantitate minima de doze de vaccin anual, de exemplu Polisano asigura 500.000 de doze. S-a cerut rezilierea din cauza problemelor pe care le are Polisano", a declarat, pentru Mediafax, Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, citat deGandul.

Teheranul dezvaluie imagini cu primul sistem antiracheta cu raza lunga de actiune construit in Iran.Iranul a dezvaluit duminica imagini cu primul sistem antiracheta cu raza lunga de actiune construit in tara, un proiect demarat pe cand Teheranul era vizat de sanctiuni internationale din cauza dosarul nuclear, relateaza AFP. In aceste imagini, difuzate de agentii de presa controlate de stat, presedintele Hassan Rohani si ministrul Apararii Hossein Dehghan apar in fata noului sistem antiracheta Bavar-373. Sistemul a fost conceput pentru a intercepta rachete de croaziera, drone, avioane de lupta si rachete balistice, a declarat Dehghan anterior. El a fost construit ca un corespondent al sistemului rus S-300, a carui livrare a fost suspendata in 2010 din cauza sanctiunilor impuse Teheranului in legatura cu programul sau nuclear. "Noi nu am intentionat sa facem o versiune iraniana a S-300. Am vrut sa construim un sistem iranian si l-am construit", a declarat sambata ministrul pentru Irna. Rohani a anuntat intr-un discurs televizat ca bugetul militar al Iranului a fost dublat fata de cel de anul trecut. "Daca putem sa discutam cu marile puteri la masa negocierilor, acest lucru se datoreaza puterii si unitatii noastre nationale", a declarat presedintele iranian, citat deAdevarul..