Volta in istoria omenirii.Atacurile asupra World Trade Center din New York si a Pentagonului din Washington, comise cu avioane civile deturnate la 11 septembrie 2001, sunt fara precedent. Efectele lor se resimt si astazi, considera Miodrag Soric. Dupa caderea zidului din Berlin, occidentul a luat o pauza. Renumitul politolog Francis Fukuyama proclamase "sfarsitul istoriei" iar politicienii fabulau despre o "dividenda a pacii". America isi fixase in piept o medalie cu inscriptia "hiperputere". Adversari de odinioara erau fie acceptati in cluburi occidentale daca erau dispusi sa respecte regulile jocului, fie respinsi si ignorati daca refuzau. Cu toate acestea, SUA le-au lipsit la sfarsitul razboiului rece spiritul de initiativa pe care-l manifestasera la incheierea ultimei conflagratii mondiale. Dupa 1945, America a pus bazele NATO, ale ONU, Bancii Mondiale si ale Fondului Monetar International, infiintand astfel structurile unei noi ordini mondiale. In anii 90 ai veacului trecut nu a fost nici urma de asa ceva. Bill Clinton a ramas un politician de provincie si dupa ce s-a transferat din Arkansas la Casa Alba. In timpul mandatelor sale nu a aparut o structura noua de securitate in emisfera nordica, nu a existat o combatere eficienta a saraciei in emisfera sudica, pentru protectia mediului nu s-a facut mai nimic si nu s-a putut asigura o pace durabila in Orientul Mijlociu, scrieDeutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Chirurgul Gheorghe Ciobanu, la capatul unei experiente traumatizante: "Ce se intampla in sanatate este genocid".Chirurgul slatinean Gheorghe Ciobanu acuza sistemul medical romanesc de moartea fiului sau, dar si de decesul a zeci de mii de pacienti anual. La o saptamana de la pierderea copilului, medicul anunta ca vrea sa infiinteze o asociatie care sa protejeze drepturile asiguratilor, reprezentandu-i la nivelul principalelor structuri: minister, directii sanitare, casa de asigurari. George-Adrian Ciobanu, studentul eminent care, in ziua in care colegii isi sustineau licenta, era condus pe ultimul drum de rude si prieteni, a murit rapus de un sistem medical ajuns la punctul cel mai de jos, sustine tatal sau, cunoscutul chirurg pediatru Gheorghe Ciobanu. "Ce se intampla in sanatate este genocid. Ce se intampla in esaloanele superioare ale medicinei romanesti este ingrozitor, absolut ingrozitor!", a declarat dr. Ciobanu, venind in sprijinul afirmatiei sale cu cifrele publicate de Institutul de Statistica al Uniunii Europene, EUROSTAT, care plaseaza Romania pe primul loc in ierarhia tarilor in care zeci de mii de pacienti cu sanse de supravietuire mor anual in spitale, dar si cu propria experienta din ultimii doi ani si jumatate, informeazaAdevarul.

Ce a propus, de fapt, Iohannis, in intalnirea cu Merkel.Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Puscalau Dobrovolschi, a declarat, duminica, referitor la propunerea facuta Angelei Merkel privind infiintarea unei agentii pentru combaterea terorismului, ca seful statului a subliniat necesitatea unei singure institutii in domeniu. "Vreau sa va asigur ca in spatele fiecari afirmatii, decizii a presedintelui Romaniei se afla analize foarte clare, informatii foarte exacte, niciodata nu pot fi facute de la acest nivel informatii care nu au o sustinere foarte clara. Presedintele Romaniei nu a spus faptul ca nu exista nici un fel de institutie, de organism care sa se ocupe la nivel european cu ceea ce inseamna combaterea terorismului. Sublinia tocmai faptul ca exista o serie de astfel de organisme si necesitatea tocmai pentru o eficienta mai mare in acest domeniu ar fi de crearea unui organism care sa puna cap la cap baze de date, poate instrumente de lucru in asa fel incat rezultatele sa fie unele mai eficiente", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, solicitata sa explice declaratia sefului de stat pe tema propunerii facute Angelei Merkel privind infiintarea unei agentii pentru combaterea terorismului. Madalina Dobrovolschi a sustinut ca declaratia presedintelui Iohannis nu a fost "ascultata bine", potrivitGandul.

Ungaria nu a scapat de cota obligatorie de refugiati, iar oficialii maghiari nu sunt incantati: "Germania ii triaza pe migranti si-i alege pe cei de care are nevoie".In ciuda numeroaselor demersuri prin care Ungaria vrea sa se opuna politicii comune UE privind adapostirea migrantilor, oficialii blocului comunitar ignora hotararea statului est-european. Potrivit Flux24, Uniunea Europeana ar putea reloca intre 100.000 si 120.000 de migranti in Ungaria, in conformitate cu cotele obligatorii stabilite de blocul comunitar, a sugerat Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, intr-un interviu acordat sambata portalului de stiri local makohirado.hu, informeaza agentia de presa MTI. Seful de cabinet al premierului Orban a tinut sa sublinieze faptul ca numarul acesta este relativ deoarece, daca se tine cont de faptul ca imigrantii vor face copii si vor dori totodata sa-si aduca si rudele, acest numar ar putea insemna "o comunitate in continua crestere de 500.000-600.000 de persoane", iar statul ungar nu este pregatit sa sustina lungul si sinuosul proces de integrare al noilor veniti, avand in vedere ca acesti oamei provin "din culturi si societati profund diferite... atasati ferm propriilor identitati culturale si religioase", arataEVZ.

Dragnea: Victor Ponta trebuie sa clarifice ca nu sustine alt partid. Este un lucru firesc.Presedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, duminica, la Tebea, ca Victor Ponta trebuie sa clarifice fara echivoc faptul ca nu sustine vreun alt partid in afara de PSD, Dragnea afirmand ca discutia pe care a avut-o recent cu fostul premier a fost una relaxata, ca intre prieteni si ca aceasta survine la capatul unei perioade in care cei doi nu au avut "o comunicare foarte inteligenta". "El trebuie sa clarifice fara dubiu fapul ca nu sustine alt partid. Este un lucru firesc, cinstit pe care trebuie sa-l faca orice membru PSD, care se implica in campanie, mai ales el", a declarat Liviu Dragnea referindu-se la recentele speculatii legate de o eventuala inscriere a lui Victor Ponta in Partidul Romania Unita. Liderul PSD a afirmat ca recenta discutie pe care a avut-o cu Victor Ponta nu reprezinta o impacare intre ei, intrucat nu au fost certati, insa Dragnea a admis ca, in ultima vreme, au existat disfunctionalitati de comunicare. "Nu putem vorbi de impacare pentru ca nu ne-am certat. Am avut o comunicare nu foarte foarte inteligenta amandoi, am avut o discutie buna, lunga, in care am discutat ce se intampla azi in Romania, despre partid, despre viitor, din punctul meu de vedere discutia a fost buna, corecta, a fost una relaxata, ca intre doi prieteni vechi, la mine acasa", a spus presedintele PSD, citat deAdevarul.

Opinie: Ponta, un Chucky ratat.Trebuie sa recunoastem: omul e talentat. Chiar si cand il prinzi cu rata-n gura, ranjeste superior, chiar batjocoritor - pare stapan pe situatie. Desi are de dat explicatii, trece la ofensiva. E si aceasta o escrocherie, ca multe altele - minciuni, tunuri, tepe, doctorate, masterate. Impostorul incearca sa para un actor politic important, e influent, conteaza. Joaca alba-neagra intre doua partide, sunt moarte dupa el si PSD, si PRU. Un fel de Messi+Ronaldo al politicii dambovitene. In realitate, el e un biet clovn expirat. Are ceva din ticalosia infernala a lui Chucky. Ca si papusa ucigasa, nu renunta niciodata sa faca rau. Iese din masina de tocat, isi aduna ramasitele, lipeste un ochi de mandibula, adauga o jumatate de tibie, se strecoara in magazie, agata un topor si face o noua crima. Chucky al nostru e terminat, dar n-ar recunoaste nici sa-l pici cu ceara. Intra la DNA ca in iatacul lui Ghita, flirtand cu reporterii: Salut, baieti, am venit si eu sa semnez condica, ha-ha!, toate bune?, bine, hai, pa, v-am pupat! La iesire, desi bulversat de continutul dosarului, mai gaseste un ranjet victorios, ca si cum i-ar fi batut la table pe procurori, cu mart la final. Ii cearta amical pe ziaristii care nu inteleg ca el, de fapt, nu are ce cauta acolo, dar uite ca e baiat bun si a venit sa-i salute pe colegii lui, procurorii, noteazaRomanie Libera.