Romania face primii pasi sa recupereze miliardele de dolari din lumea a treia. Datoriile nerecuperate au aparut in urma relatiilor de afaceri stabilite inainte de 1989 de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu cu tari din Africa, Asia si America Latina. Creantele Romaniei, provenite din operatiuni de export si cooperare economica internationala desfasurate inainte de 1989, erau de 900.868.527 de dolari SUA si 1.420.941.221 ruble transferabile. Cifrele apar intr-un raport elaborat de Ministerul Finantelor, pe baza unor date centralizate la 31 decembrie 2015, iar documentul a fost trimis Parlamentului de Guvernul Ciolos. Procesul de reglementare este influentat de o serie de cauze, printre care se numara dificultatile majore de ordin economic, financiar si valutar cu care se confrunta aceste tari, dar si din cauza conflictelor din unele regiuni. Alte tari tergiverseaza pur si simplu rezolvarea problemei, scrie Romania Libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cum a fost scoasa Mona Musca din politica si din viata publica in urma cu 10 ani. Mircea Dinescu, membru al CNSAS, confirma pe 19 septembrie 2006 ca Mona Musca semnase un angajament cu Securitatea, sub numele conspirativ Dana. La acea vreme, Mona Musca era un om politic de varf, aflat in plina ascensiune. Dupa acel episod a disparut definitiv din viata publica. Membrii Colegiului CNSAS au decis atunci, cu cinci voturi pentru, ca fostul deputat liberal a colaborat cu Securitatea ca politie politica. Era a doua decizie de colaborare cu Securitatea pe care CNSAS o dadea, dupa ce Dan Voiculescu, racolat cu numele conspirativ Felix, primise un verdict similar cu cateva luni in urma. Mona Musca fusese exclusa din PNL pe 2 septembrie 2006, pentru ca a semnat un angajament cu Securitatea, relateaza EVZ.

Misterele masinii lui Vasile Blaga. Procurorii DNA au deschis o ancheta in care sunt cercetati mai multi ofiteri de politie din Bihor. Printre acestia ar fi si chestorul Liviu Popa, prietenul fostului ministru de Interne, Vasile Blaga, cel care recent a comis un accident rutier in timp ce conducea masina politicianului. Copresedintele PNL, senatorul Vasile Blaga (60 de ani), a fost audiat ieri la DNA Bucuresti in calitate de martor intr-un dosar privind infractiuni de coruptie comise in perioada 2012-2014. Este vorba de un dosar in care este implicat prietenul politicianului, chestorul Liviu Popa (48 de ani), seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IJP) Bihor. Ofiterul a fost inspector general al Politiei Romane in perioada guvernarii PDL, noiembrie 2010- mai 2012. In timp ce Blaga era audiat la Bucuresti, procurorii anticoruptie din Oradea au descins la sediul IPJ Bihor, la sediul Serviciului Logistic, dar si la locuinta lui Liviu Popa, informeaza Adevarul.

Clear Cut Crimes. Ce-a fost odata padure pare acum un cimitir de soldati necunoscuti care inghite incet nordul Romaniei si vestul Ucrainei. Adica, cea mai mare padure virgina din Europa si speciile ei protejate. poster-cccClear Cut Crimes dureaza 42 de minute si a fost filmat timp de un an in Muntii Carpati. Investigatia noastra urmareste banii, trece prin toate etapele tranzactiilor financiare cu paduri seculare, studiaza anatomia acestor afaceri de sute de milioane de euro si localizeaza coruptia sistemica care anunta dezastrul. Banii se misca in logica de cartel, iar cartelul e format din oameni si corporatii. Principalul beneficiar: grupul austriac Holzindustrie Schweighofer. Ei sunt centrul de gravitatie al cartelului si proceseaza mai mult lemn decat poate fi taiat legal in Romania, scrie Rise Project.

Inecul la politicieni. Angela Merkel si-a pus, partial, cenusa in cap. Aparenta ei autocritica urmeaza esecului istoric suferit de partidele guvernamentale in scrutinul berlinez. Dar pentru democratia germana paguba pare ireversibila. Cand ajung profesional pe faras, politicienii se transforma brusc intr-un soi de inotatori de mana a treia, amenintati de un proxim inec. Se agata, obositi, de orice pai retoric. La finele unui scrutin deplorabil si pentru el insusi, dar si pentru partidul lui social-democrat si pentru intreaga clasa politica democratica germana, primarul Berlinului, Muller, si-a afisat intregul tupeu pe care-l poate mobiliza un perdant, aratandu-se, chipurile, satisfacut de rezultat. Caci, desi a obtinut la Berlin cele mai putine sufragii si mandate din aproape intreaga istorie a Germaniei reunificate, partidul sau de stanga, redus brusc la o cincime din voturi, si-a adjudecat un pic mai multa sustinere decat concurenta, informeaza Deutsche Welle.

Ciolos-politicianul. Vrei bataie, uite bataie! Dragnea l-a chemat pe Ciolos in Parlament, ca sa-si poata deschide, el insusi campania electorala. "Tovarasa Gorghiu-Dej", prietena lui Ponta cel Viteaz, demisionarul, s-a bagat si ea la campanie, intrucat tot era gratis, iar invitatia, gata facuta. Au urmat, la "si altii", Tariceanu, Steriu, Erdei, Pambuccian si "Marte din post", Mihai Sturzu. Dintre toti, s-a remarcat Ciolos, pentru ca tot ne plangeam noi, de cateva luni, ca n-avem ce face cu un tehnocrat, si ca ne-ar trebui, musai, un politician... Ca sa fiu sincer, pana spre sfarsitul "faitingului", ma gandeam ca, la final, premierului o sa i se ceara sa dea note "eroilor", ca sa-si justifice, intr-un fel, timpul pierdut ca spectator, potrivit Gandul.

Decizie cu bataie lunga. Curtea Constitutionala trebuie sa decida daca recunoaste casatoria a doi barbati. Cum se va schimba legea daca CCR aproba cererea cuplului gay. Curtea Constitutionala a Romaniei va decide, marti, daca recunoaste casatoria incheiata in Belgia dintre un barbat roman si un cetatean american, dupa ce in iulie a amanat cauza "pentru aprofundare". Fiecare din cele doua tabere din societatea romaneasca ramane consecventa pe pozitie: activistii pentru drepturile omului fac apel la jurisprudenta CEDO si cer un cadru legal pentru protejarea cuplurilor de acelasi sex, in vreme ce Coalitia pentru Familie si Biserica Ortodoxa Romana arata cu degetul - o decizie favorabila celor doi ar insemna contrazicerea hotararii din vara prin care CCR a dat unda verde pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, astfel incat familia sa fie definita drept casatoria dintre un barbat si o femeie, noteaza Romania Libera.