Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu o va numi niciodata pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei, precizand insa ca daca nominalizarea va fi trecuta prin Parlament, iar Legislativul este de acord, va fi nevoit sa semneze decretul de numire.

"Analizand performanta profesionala si incidentele profesionale ale doamnei Norica Nicolai, plus incidentele din Senat, am inteles ca adesea falsul este un mod de a lucra al doamnei Norica Nicolai, atat profesional, cat si politic. Din acest motiv, nu o voi numi niciodata ministrul al Justitiei", a spus Basescu.

El a adaugat ca premierul are ca varianta pentru numirea Noricai Nicolai la sefia Ministerului Justitiei "trecerea prin Parlament". "Atata vreme cat se foloseste remanierea prin relatia presedinte-premier, nu voi semna niciodata decretul de numire a doamnei Norica Nicolai", a subliniat Traian Basescu. Seful statului a mentionat ca, in baza unei eventuale hotarari a Parlamentului, va fi obligat sa semneze decretul de numire in functie pentru Norica Nicolai.

Presedintele a mai dezvaluit ca joi seara l-a sunat pe premierul Tariceanu pentru a discuta situatia Noricai Nicolai, dar premierul nu i-ar fi raspuns la telefon. Basescu a aduagat ca asa ceva este inadmisibil, pentru ca putea fi vorba despre o problema de siguranta nationala.

Romania Libera

Presedintele Traian Basescu a oferit, ieri, indirect, explicatia amabilitatii sale excesive fata de premier, in chestiunea nominalizarii Noricai Nicolai ca ministru al Justitiei. Dupa ce, doua zile la rand, Basescu l-a invitat pe Tariceanu la discutii, oferindu-se chiar sa vina el la Palatul Victoria, seful statului a atacat cu artileria grea. Intr-un comunicat de presa, Presedintia a explicat de ce refuza, de fapt, Basescu sa o accepte pe Nicolai.

Gandul

Seful statului a invocat ieri existenta unor informatii puse la dispozitie de catre Parchetul General, referitoare la unele dosare instrumentate de Norica Nicolai ca procuror inainte si dupa 1989, care ar pune sub semnul intrebarii aceasta numire.

Surse din guvern au precizat ca premierul Tariceanu a avut o intalnire cu Norica Nicolai in cursul diminetii de ieri. Calin Popescu Tariceanu ar fi intrebat-o despre incidente din trecutul ei, iar Norica Nicolai l-a asigurat ca nu are nicio problema.

Adevarul

Consultind datele din acel dosar, presedintele Traian Basescu a sustinut ca Norica Nicolai nu indeplineste criteriile legale pentru functia de ministru al Justitiei, invocind fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat dupa ce a solicitat in scris Parchetului ICCJ sa-i puna la dispozitie mapa profesionala a acesteia.

Conform datelorpuse la dispozitie de Palatul Cotroceni, ”in anul 1987, doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat. Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. In loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. In acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrind direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar in urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale”.

|n acelasi dosar se regaseste si faptul ca, in anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe linga Procuratura Locala Oltenita - judetul Calarasi, Norica Nicolai, “incalcind legea”, a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti, care a avut loc la Tribunalul Calarasi.

Cotidianul

Norica Nicolai a negat informatiile facute publice in aceasta seara de seful statului.

"Este o minciuna sfruntata povestea incidentului din 1987. Orice persoana care ar fi facut asa ceva ar fi fost anchetata si condamnata. Legat de al doilea incident nu am incalcat legea. Nu as ezita sa ma retrag eu daca ar fi adevarate acuzele", a afirmat Nicolai, adaugand ca, in aceasta seara, "Traian Basescu mi-a dovedit ca Securitatea nu a murit".

Nicolai a vorbit si despre "incidentul cu nepoata", pentru care si-a cerut scuze.

Ea a catalogat comportamentul din ultimele zile al presedintelui ca fiind "un comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte".

Evenimentul Zilei

Premierul Calin Popescu Tariceanu nu are ce discuta cu presedintele Traian Basescu in privinta portofoliului Justitiei, nominalizarea unui ministru facand parte din atributiile primului-ministru, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Premierul Tariceanu a refuzat si ieri invitatia presedintelui Basescu, banuind ca seful statului vrea sa negocieze "cu dosare si biletele" retragerea nominalizarii Noricai Nicolai la Justitie, desi aceasta a declarat la Antena 2 ca nu poate fi santajata. Tariceanu a preferat gimnastica medicala intalnirii cu Basescu.

Jurnalul National