Guvernul nu va introduce in Codul fiscal nicio prevedere care sa-i oblige pe patroni sa nu scada salariile nete, dupa ce plata contributiilor va trece de la angajator la angajat, spune ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, ea argumentand ca acest lucru nu va fi necesar, pentru ca reprezentantii patronatelor dau asigurari ca actualul nivel al salariilor va fi mentinut, relateaza Digi24.

Lia Olguta VasilescuFoto: Agerpres (editat)

Olguta Vasilescu a comentat miercuri o declaratie a liderului sindical Bogdan Hossu, care avertizase ca, daca angajatorii nu cresc salariul brut, netul angajatilor va scadea cu 16%.

"Dl Hossu, cum face de fiecare data, a interpretat vorbele patronatelor. In momentul in care premierul a intrebat, cu subiect si predicat, ca sa nu mai fie niciun fel de discutie, reprezentantii patronatelor daca au de gand sa scada salariile din mediul economic, toti au spus: nici gand de asa ceva. Cu atat mai mult cu cat prevederile noului Cod fiscal aduc foarte multe facilitati mediului de afaceri", a spus ministrul, potrivit postului citat.

Intrebata daca Guvernul va mai introduce in Codul fiscal o prevedere prin care patronii sa fie obligati sa nu scada salariile nete, asa cum spunea recent ministrul de Finante Ionut Misa, Olguta Vasilescu a raspuns: "Nu mai avem de ce s-o introducem".

Digi24 aminteste ca mai multe voci au avertizat in ultima perioada ca o eventuala obligare prin lege a mediului privat sa mentina salariile nete ale angajatilor ar putea ridica probleme de constitutionalitate.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, are "deficiente mari", in conditiile in care "Guvernul nu mai vrea sa dea actul normativ care sa oblige angajatorii sa creasca salariile datorita acestui transfer de taxe" si se bazeaza pe "angajamentul organizatiilor patronale ca sunt nerabdatoare si vor face aceasta crestere", a declarat marti Bogdan Hossu, liderul Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", dupa discutii la Guvern pe aceasta tema.

Bogdan Hossu a atras atentia ca peste doua milioane de angajati nu sunt acoperiti in fata acestei masuri "din punctul de vedere al venitului net".

"Iadul este pavat de intentii bune", mai spune Bogdan Hossu.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a sustinut miercuri ca salariile nu vor scadea in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat si l-a acuzat pe presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, ca "interpreteaza, ca de obicei, vorbele" reprezentantilor Guvernului si ale patronatelor. Mai mult, ea sustine ca patronatele apreciaza prevederile noului Cod Fiscal, considerand ca "aduc foarte multe facilitati mediului de afaceri".

"Cred ca am explicat de o mie de ori ca brutul devine cheltuiala totala a angajatorului, dupa cum ati vazut ca se intampla prin HG care este data pentru salariul minim pe economie, pentru ca brutul, conform programului de guvernare, trebuia sa fie 1.550 de lei, dar este 1.900 tocmai pentru ca se transforma cheltuiala totala a angajatorului in noul brut", a declarat miercuri, la Parlament, ministrul Muncii.