"Romani pana la moarte". Umilinta si corpuri care zac in morgile din Spania si Italia.Libertateaa inceput campania "Romani pana la moarte", o serie de reportaje despre romanii care mor in strainatate. Cel putin 2.500 de romani mor anual in strainatate. In prezent, trupurile a 23 de romani se afla in morgi din Italia, Spania, Germania, Franta, Ungaria, Grecia si SUA. Cum statul roman nu are vreo obligatie legala privind repatrierea, zac luni de zile in frigiderele morgilor sau sunt inhumati in absenta familiei. O repatriere din vestul Europei costa aproximativ 7.000 de euro, iar una din alta zona a lumii poate ajunge la 15.000 de euro. Statul plateste pentru repatrierea romanilor care au fost victimele unor accidente rutiere grave, dar si in cazul celor afectati de atentate teroriste sau calamitati naturale. Legislatia nu-i cuprinde si pe romanii care mor in tarile unde au plecat la munca si ale caror familii nu-si permit sa acopere costurile repatrierii.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Trei dintre cei mai ingeniosi inventatori romani si creatiile lor. Nicolae Vasilescu Karpen s-a nascut in 1870 la Craiova si s-a remarcat pe parcursul carierei sale ca om de stiinta, fizician si inginer. Acesta a construit primul telegraf fara fir din estul Europei. Telegraful putea comunica wireless pe o distanta pe peste 2.000 de kilometri. Karpen este recunoscut la nivel mondial pentru unele dintre cele mai controversate si curioase device-uri din domeniul electrochimiei: pilele K sau pilele Karpen. Tot la sfarsitul secolului XIX, in 1890, se naste, la Bucuresti, Aurel Persu. Persu a urmat cursurile Scolii Superioare Tehnice din Berlin-Charlottenburg si a fost premiat de Ministerului Instructiunii Publice din Germania pentru un studiu avangardist, legat de comportamentul navelor in spatiul cosmic. In 1924 breveteaza in Germania primul automobil cu forma corecta aerodinamic si roti integrate in caroserie, scrieDigi24.

Cum pregateste UE apararea comuna europeana. Ministrii de Externe din 25 de state membre ale blocului comunitar au luat, luni, la Bruxelles, decizia oficiala de a stabili o noua retea de cooperare in domeniul apararii si securitatii, punand astfel bazele unei asa-numite "uniuni a apararii europen". Cooperarea va incepe cu 17 proiecte, care acopera domenii precum pregatirea, dezvoltarea capacitatilor si reactia operationala rapida, proiecte ce ar urma sa fie adoptate oficial la inceputul anului viitor. Eliminarea unora dintre proiecte a venit si in contextul in care au existat ingrijorari in randul diplomatilor cu privire la tensiunile dintre Germania, care dorea o abordare mai degraba de incluziune, si Franta, care opta pentru o varianta mai ambitioasa si operationala, potrivitAdevarul.

Comentariu: Cine arde in Germania Steaua lui David se plaseaza in afara libertatii de exprimare. Potrivit lui Ines Pohl, redactoarea-sefa a Deutsche Welle, Germania are obligatia sa combata antisemitismul. Dreptul de a demonstra este foarte bine protejat in Germania. Doar in conditii cu totul speciale poate fi ingradit acest drept. Germania este vinovata de uciderea a cel putin sase milioane de evrei. Si indiferent de perioada lunga scursa de la Holocaust, Germania va avea mereu o sarcina speciala de indeplinit in combaterea antisemitismului. De aceea, este inacceptabil, indiferent de context, ca steaguri cu Steaua lui David sa fie arse in Germania. Oamenii care cauta protectie in Republica Federala si vor sa gaseasca aici o noua patrie trebuie sa respecte si ei aceasta obligatie.

Scandal in taximetria din Cluj. Firma de taxi face aplicatie mobila, trimite la comenzi masini fara insemne si isi ridica taximetristii in cap. O firma de taxi din Cluj si-a facut aplicatie mobila prin care, daca faci o comanda, la fata locului nu se prezinta un taximetrist cu masina cu insemnele specifice, ci o persoana fizica, iar tariful cursei nu se mai calculeaza in kilometri. Vicepresedintele Asociatiei Taximetristilor din Cluj, Ioan Pugna, explica: "masinile rent a car cu sofer nu pot fi dispecerizate". Pugna ezita insa sa spuna daca ce face compania e sau nu ilegal. "Nici nu stiu ce sa mai zic, cu piata asta a aplicatiilor inovative", spune el. De alfel, e normal - gigantul Uber a intrat pe piata globala ca un serviciu care sa revolutioneze serviciile de taximetrie prin ride sharing iar pana in ziua de azi a fost scos in afara legii in doar cateva tari, scrieActual de Cluj.

Reportaj. Ce nu s-a vazut la ceremonia din Parlament dedicata Regelui Mihai.Ceremonia solemna a Parlamentului dedicata Regelui Mihai nu a fost atat de solemna pe cat a fost anuntata, fiind chiar o sursa de umor involuntar si de plictiseala pentru numerosi parlamentari. prin locul prin care ar fi trebuit sa treaca invitatii, de la Familia Regala pana la inaltele fetele bisericesti si reprezentanti ai corpului diplomatic, se perindau inclusiv turisti veniti sa vada Parlamentul. Nu in ultimul rand, in timp ce vorbea Liviu Dragnea, un cameraman prezent in Parlament de la primele ore pentru a participa la dezbaterile pe legile Justitiei, manca de zor, intr-unul dintre balcoanele salii de plen, crema de branza cu paine, relateazaAdevarul.

Plafar, esecul lui Borza, prezentat ca un mare succes. Plafar SA, societate in care a fost administrator judiciar Remus Borza a incasat, conform unui raport al Curtii de Conturi, "plati nelegale" de un milion de lei. Si nu a fost doar atat. Desi descrie administrarea Plafar ca pe un mare succes, in realitate perioada de insolventa sub mandatul lui Borza a fost marcata de prejudicierea patrimoniului acestei societati, efectuarea de cheltuieli si plati nejustificate, vanzarea ilegala de active, potrivit aceleiasi Curti de Conturi. Deoarece inregistra debite de circa patru milioane de lei, din care aproape jumatate reprezentau impozite si taxe neachitate catre stat, in ianuarie 2009 conducerea Plafar a solicitat intrarea in insolventa, scopul fiind acela de a intra in procedura de reorganizare, informeazaRomania Libera.

Politia, alarmata de mesajele protestatarilor pe Facebook. Dupa ce pe Facebook au fost postate indemnuri precum "Atacati sectiile de politie si luati arme de acolo!", Politia Romana face un apel catre cetatenii care vor sa participe la manifestari publice sa isi exercite dreptul la libera exprimare fara violenta si intr-un mod civilizat. "Sub protectia anonimatului, exista tendinta ca utilizatorii de buna-credinta sa fie manipulati, cu ajutorul unor tactici ascunse in interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/stiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenta). Astfel, daca primiti mesaje de genul: "Atacati sectiile de politie si luati arme si munitii de acolo!", "La furci si topoare tata, ca nicio manifestare de-asta domneasca nu a adus rezultate!", e bine sa stiti ca acestea pot imbraca forma infractiunii de instigare la tulburarea ordinii si linistii publice", arata Politia Romana, citata deAdevarul.